Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Enflasyona bahar geldi!..

Martta iyi giden havalar gıda fiyatlarını aşağı çekince enflasyonda düşüş erken başladı. Sanayi üretimi de artış eğilimini koruyor. Uzmanlar, enflasyonda düşüşün süreceğini sanayide ise yükselişin devam edeceğini düşünüyor…

KÜRESEL piyasalarda bahar havası devam ediyor. Avrupa Merkez Bankası ECB’nin mart ayındaki parasal genişleme kararını, Amerikan Merkez Bankası FED’in güvercin politikası destekliyor. Japonya’nın ek parasal gevşeme adımlarının ardından Çin tarafından da benzer bir hamle bekleniyor. Dünyadaki bu yeni genişleme adımları risk iştahını artırıyor. Türkiye gelişen ülkelerle beraber sermaye akışından fayda sağlıyor. Hisse senedi ve tahvil piyasasına yabancı sermaye girişi sürüyor. Türkiye’nin pozitif ayrışmasında en büyük etken makro görünüm. Büyüme rakamının ardından geçen hafta gelen enflasyon ve sanayi üretimi de olumlu havaya katkıda bulundu. Enflasyon martta gıda fiyatlarının olumlu katkısıyla gerilerken sanayi üretimi şubatta yükseliş trendini devam ettirdi. Uzmanlar enflasyonda düşüş eğiliminin korunacağını savunuyor. Sanayi üretiminin ise 2016 büyümesi için olumlu bir öncü gösterge olduğuna dikkat çekiyor.

Enflasyon

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

TÜ1K verilerine göre tüketici fiyatları 2016 Mart ayında yüzde 0.04 düşerken, yıllık bazda yüzde 7.46’ya geriledi. Aylık en yüksek artış yüzde 1.21 ile sağlık grubunda gerçekleşti. Ana harcama grupları itibariyle 2016 yılı Mart ayında endekste yer alan gruplardan çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.87, ulaştırmada yüzde 0.79, lokanta ve otellerde yüzde 0.65 ve ev eşyasında yüzde 0.62 artış gerçekleşti. Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 1.53 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Ana harcama grupları itibariyle endekste yer alan gruplardan eğlence ve kültürde yüzde 0.28 ve haberleşmede yüzde 0.10 düşüş gerçekleşti.

SANAYİ İYİ GİDİYOR

TÜIK verilerine göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0.5 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de bir önceki yılın aynı ayma göre yüzde 5.8 yükseldi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayiinde en yüksek artış yüzde 7.4 ile bilgisayar, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 5.8 ile diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı ve yüzde 5.6 ile elektrikli teçhizat imalatı takip etti. En fazla düşüş ise yüzde 25.5 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bu düşüşü, yüzde 11.2 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı ve yüzde 3.5 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı takip etti.

“HAVALAR İYİ GİTTİ, GIDA DÜŞTÜ”

Finans Yatırım Başekonomisti Burak Kanlı, mart ayında enflasyondaki düşüşün tamamen gıda kaynaklı olduğunu belirtiyor. Kanlı’ya göre, bugüne kadar mart aylarında havalar iyi başlar ancak ayın ikinci yarısında bir anda soğur ve don olurdu. Bu nedenle ürün hasadı büyük zarar görürdü. Bu yıl ise havalar çok iyi gitti. Tarım ürünleri için ideal bir hava yaşandı. Ayrıca Rusya’nın ambargosu ve et fiyatları konusunda alınan önlemler gıda fiyatlarım aşağı çekti. Kanlı, döviz kurunun da aşağı gitmesinin çekirdek enflasyon üzerinde olumlu etki ettiğini belirterek, birkaç ay daha enflasyonun sınırlı düşebileceğini ardından baz etkisiyle tekrar yükselebileceğini dile getiriyor.

Sanayi üretiminin ise şubatta artmasını asgari ücret artışının etkisine bağlayan Kanlı’ya göre, asgari ücrette yılın başında yapılan artış önce dayanıksız tüketim malında, şimdi de dayanıklı tüketim malı imalatında etkisini gösteriyor.

“ÇEKİRDEK SINIRLI DÜŞTÜ”

ING Bank Başekonomisti Muhammet Mercan’a göre, yıllık enflasyon son iki ayda gıda fiyatları ve baz etkisiyle hızla geride çekirdek göstergeler sınırlı bir düşüş kaydetti. Önümüzdeki dönemde destekleyici baz etkisi geçtiğimiz iki aydaki gibi olmayacak . 2012’den bu yana en düşük düzeye gelen gıda grubundaki oynaklık dikkate alındığında yıllık enflasyon hedef bandın üst sınırını oluşturan yüzde 7’nin oldukça üzerinde kalmaya devam edecek.

Sanayi üretimiyle ilgili olarak ise Muhammet Mercan da asgari ücretteki artışına etkisine dikkat çekiyor. Buna karşın Mercan, daralmaya işaret eden son PMI verileri ve güven endekslerinde devam eden zayıflığın sanayi üretiminde bundan sonra zayıflık habercisi olduğunu öne sürüyor.

“FAİZ DÜŞÜK KALMAYI SÜRDÜRÜYOR”

A&T Bank Başekonomisti Ayşe Özden, şubat ayı rakamlarıyla birlikte, yılın ilk iki ayında sanayi üretiminin yıllık bazda yüzde 5.7 yükseliş sergilediğini belirtiyor. Geçen yılın aynı döneminde yüzde 1.3 oranında daralma yaşandığını Ayşe özden hatırlatıyor. Ûzden’e göre, şimdilik genel resim yılın geneli için yüzde 3.5 olan büyüme tahminini destekliyor. Yine de yılın ikinci yarısında büyümenin önünde riskler artıyor. Enflasyondaki gerileme ve devam eden üretim açığı, Merkez Bankası’nın politika faizini tahminlerden daha uzun süre düşük seviyelerde tutma senaryosunu destekliyor.

“MERKEZ’İN ELİ RAHATLADI”

XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay, önümüzdeki aylarda, çekirdek enflasyonda düşüşün manşete kıyasla yavaş kalacağını düşünüyor. Buna rağmen enflasyonda yüzde 7 altına gerileme olmasını sürpriz görmüyor.

Toktay’a göre, küresel piyasalarda dengelenmenin devamlılığı ve gelişen ülke piyasalarına para akışı Merkez Bankası’nın elini rahatlatıyor. Ancak, yapısal reformlar ve bütçe disiplinin korunması enflas-
yonda kalıcı düşüş için şart olarak görünüyor.

Dengeler hassas ancak ileriye dönük düşük enflasyon bekleyişi uzun bir aradan sonra tekrar piyasalarda fiyatlanmaya başladı. Mart ayı toplantısında üst bandı 25 baz puan aşağı çeken Merkez Bankası, küresel gelişmelere bağlı olarak faiz indirimine devam edebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu