Kariyer ve İş İlanları

Perakende sektöründe kariyer yapmak

Perakende sektörü kariyerini bu alanda yapmak isteyenler için çok şey vaat ediyor. Özellikle iyi eğitimli gençler kısa sürede yöneticiliğe yükselebiliyor. Dil bilenler için uluslararası kariyer fırsatları da var…

TÜRKİYE’DE perakende sektörü son 10 yıldır ciddi bir yükseliş içinde. Özellikle büyük şehirlerde artan yapılaşma ve buna bağlı AVM sayısındaki artış, sektörü iyiden iyiye canlandırırken bu canlılık istihdama da yansıdı. Yerel markaların artan yatırımlarına karşılık global zincirlerin de son yıllarda atağa geçmesi sektörü istihdam bakımından lokomotif hale getirdi. Özellikle hazır giyim perakende sektöründe faaliyet gösteren şirketler, yurtiçinde büyümelerine devam ederken yurtdışmda da hızla yayılmaya başladılar. Yanı sıra, e-ticaretin gelişmesi sektörde yeni pozisyonlar doğururken bu istihdama da etki etti. Tüm bunlarla birlikte perakende sektörünün her kademesinde yetişmiş insan kaynağına büyük bir ihtiyaç doğdu.

Geçtiğimiz haftalarda Para Dergisi olarak yaptığımız haber çalışmasında, bu yıl itibariyle sektörün yeni açılan mağazalarla birlikte en az 25 bin kişiye daha istihdam sağlayacağı bilgisini vermiştik. Perakende en fazla istihdam sağlayan sektörler arasında yerini alırken, sektör özellikle kalifiye orta ve üst düzey çalışanlar için pek çok fırsat barındırıyor; kazanç tarafında ise parlak bir gelecek vaat ediyor.

kariyer yapmak

YÖNETİCİ İHTİYACI ÇOK FAZLA

PageGroup, “Perakende Sektöründe İşe Alım ve LJcretlendirme Eğilimleri” konulu bir araştırmayı geçtiğimiz günlerde sonuçlandırdı. Dünya çapında Türkiye’nin de dahil olduğu 10 ülkenin perakende sektöründeki lider firmalarla görüşmelerden derlenen bu çalışmaya göre, Türkiye perakende sektörü ABD, İngiltere, İtalya, Meksika, Brezilya gibi ülkelere kıyasla özellikle İngilizce bilen, eğitimli, müşteri hizmetlerinde uzmanlaşmış orta ve üst düzey yöneticilere büyük ihtiyaç duyuyor. Araştırma aynı zamanda yerel pazarların yeni teknolojiye adaptasyonda hangi seviyelerde olduklarını ve yerel pazar bazında işe alımların nasıl işlediğini gözler önüne seriyor.

“GLOBAL BİR SEKTÖR”

Page Group Türkiye Genel Müdürü Hugo Campo, şunları söylüyor: “Dijital perakende ve globalleşme, perakende piyasası üzerinde büyük bir etki yaratıyor. Bu düzene ayak uydurabilmek için perakende sektörü, işe alımlarda, gün geçtikçe, kültürlerarası çalışabilen ve çevrimiçi iş modelleri ile gelenekseli bir araya getirebilen adayları tercih ediyor.”

Bu da iyi derecede yabancı dil bilmeyi ve müşteriyle en iyi iletişimi kurmayı gerektiriyor. Campo’ya göre, perakende sektörü global bir sektör, fakat bir yandan da müşteri sadakatini kazanmak ve memnuniyetini garantileyebilmek için çalışanların yeteneklerinin, deneyimlerinin aynı zamanda yerel kültürle ve marka imajıyla da uyumlu olması gerekiyor. Markalar global anlamda genişlemeyi sürdürürken, perakende sektörü çalışanları yalnızca bir markayı değil aynı zamanda bütün bu deneyimi de müşterilerine sunuyor.

MESELE ÇABA GÖSTERMEKTE

Page Group’un çalışmasına göre, sektörde düşük maaşlar nedeniyle giriş seviyesinde sirkülasyon çok fazla ve bu bir problem ancak son yıllarda özellikle global zincirlerin eğitim programlarına ağırlık vermesi ve kendi içinde yönetici yetiştirmesi ile durum farklılaşacak gibi duruyor. Perakende sektörü özellikle yarı zamanlı çalışma fırsatları açısından da büyük kolaylıklar sunuyor. Bu ilk aşamada çalışanlara çok çekici gelse de sektörde sirkülasyonu artıran bir faktör olarak görülüyor. Özellikle giriş seviyesinde çalışanlar satış temsilciliği pozisyonu kalıcı olarak görmüyor. Ancak sabrederek emin adımlarla ilerleyenler ise basamakları hızla çıkabiliyor.

Pazarlama Uzmanı Emre Dölcel bu durumu şöyle yorumluyor: “Her sektör kendi içerisinde kariyer fırsatı sunuyor. Mesele şartlara dair şikayette bulunmayıp gerçekten çaba göstermekte. Bugün özellikle perakende ve tekstil sektörlerinde bir personel çok küçük maaş farkları için işten çıkabiliyor. Dolayısıyla da yükselmesi zaman alıyor. Oysa kendisine bir hedef koysa, bu hedef doğrultusunda kendisini geliştirse, pozisyonu ile ilgili olarak yükselme şansı artacaktır”.

Ancak burada sorumluluk sadece çalışanda değil. İşverenin de çalışanlarına bir kariyer ve gelişim planlaması ile destek veriyor olması, bu planlamayı doğru şekilde çalışana anlatıyor olması gerekiyor. “Bu şekilde çalışanlar da şirketten elde ettikleri tek faydanın maddi gelir olmadığını görmeli” diyen Dölcel, şirketlerin dil bilen orta diizey yönetici arayışında, bünyesindeki iş bilen, tecrübeli çalışanları geliştirerek pozisyon kapatabileceğini iddia ediyor. Döcel, “Bu şekilde sektörde herkesin şikayetçi olduğu sirkülasyon hızının önüne geçilebileceğini düşünüyorum” diyor.

“CİDDİ BİR KARİYER VAAT EDİYOR”

Boyner Grup İnsan Kaynaklan, Kurumsal Sorumluluk ve Sürdürülebilirlikten Sorumlu Başkan Yardımcısı İdil Türkmenoğlu’na göre, perakende sektöründe sirkülasyon oranının yüksek olmasının nedenlerinden biri de dönemsel ve yarı zamanlı çalışanların çokluğu. Mağazacılık ve satış işini geçici görmeyenlerde ise oranlar sanıldığı kadar yüksek değil. Satışın çok yönlü, renkli, yükselme fırsatını çabuk getiren ve iyi kazançlı bir iş olduğunu görenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Türkmenoğlu, “Perakende ciddi bir kariyer yolu vaat ediyor. Satış kadrolarına lise ve üniversite mezunlarını davet ediyoruz. Gençler, üç nedenden ötürü mağazacılık kariyerini çok cazip buluyor; öncelikle çalışma saatleri esnek, çok hızla çok yüksek kazançlara ulaşı-labiliyor; ayrıca sosyal ve hareketli bir iş.”

ULUSLARARASI KARİYER FIRSATI

“Farklılığın insan ile gerçekleştirilebileceğini anlayan, yoğun ve kalifiye insan kaynağı kullanmaya odaklanan perakende sektörü, nitelikli insan kaynağını çekme ve elde tutma noktasında büyük bir rekabeti yaşıyor” diyen DeFacto İnsan Kaynaklarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Oğuz Erdoğan, şöyle devam ediyor: “Perakende bizim ve bizim gibi şirketler için hız demek. Bu hız, doğal olarak çalışanların kariyerine de yansıyor. Farklı sektörlerde 10-15 yılda geçilebilecek kariyer basamakları, perakende sektöründe 3-5 yılda geçilebiliyor. Tüm bunların yanı sıra iyi eğitim almış, İngilizce bilen ve kendini geliştiren adaylar uluslararası kariyer yapma imkânı da buluyor. Böylesine dinamik bir sektörün elbette kendine özgü bir takım zorlukları da var. Ancak sektör, bu zorlukları göğüsleyebilecek, motivasyonu yüksek, hızlı kariyer yapmak isteyen gençler için birçok önemli fırsatı da beraberinde getiriyor.”

YILLIK KAZANÇ 100 BİN DOLAR

Türkiye’de perakende sektöründe orta ve üst düzey pozisyonlarda hem kariyer fırsatları hem de kazanç büyük. Türkiye’de sektörde kariyer yapmak isteyenleri yıllık 100 bin doları aşan kazançlar bekliyor. Ancak bu kazançlar yine de diğer ülkelere kıyasla düşük. Perakendede orta ve üst düzey pozisyonlarda en düşük kazançlarla Meksika öne çıkarken, Ingiltere, Avustralya ve Fransa gibi ülkelerde perakendede yüksek rakamlara ulaşmak mümkün.

Hugo Campo bunu şöyle yorumluyor: “Aslına bakarsanız düşük olmasının sebeplerinden biri de kıyas yapılan Avrupa ülkelerinin veya ABD’nin kur farkları nedeniyle geçen bir yılda makası açmaları. Perakende özelinde duruma bakacak olursak, Türkiye’de sektörün maaş oranlarının diğer sektörlerin yüzde 5-8 altında olduğunu görüyoruz.

Yurt dışındaki ofislerimizle görüştüğümüzde de aynı durumun oralarda olmadığını gözlemliyoruz. Bunun da sebebi Türkiye’nin yerel perakendecilerinin sektörde kuvvetli olması ve genelde bu perakendecilerin low cost (düşük maliyetli) operasyonlar yürütmesi.”

EZGİ GÜLER / PARA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu