Kurumsal iletişimde transferler hızlandı
Küreselleşme ile birlikte artan rekabet, kurumsal üetişimi destek fonksiyonu olmaktan çıkarıp iş stratejilerinin oluşturulmasında etkin rol oynayan bir fonksiyon haline getirdi. Özellikle son bir yıldır şirketlerde tecrübeli üetişimcüeri takıma katma arzusunun arttığı gözleniyor. Bir yıl içinde Sabancı’dan Doğuş Holding’e kadar pek çok şirket, kurumsal üetişim yöneticüerini değiştirdi.
Son bir yıldır şirketlerdeki yönetici değişimleri hız kazandı. Şirketlerde CEO’dan pazarlama müdürüne kadar pek çok yönetici yer değiştirdi. Değişimin yaşandığı departmanlardan biri de kunımsal iletişim.
Ekonomist olarak yaptığımız araştırma gösteriyor ki, son bir yılda 31 iletişim yöneticisi görev değiştirdi. Bunların bir kısmı kurum içindeki atamalar ama çoğunu transferler oluşturuyor. Ağırlıklı olarak uluslararası şirketlerde yaşanan bu değişim büyük holdinglerde de kendisini gösteriyor. Bir yıl içinde Sabancı Holding’den Doğuş Holding’e kadar büyük gruplann da iletişim yöneticilerini değiştirdiği görülüyor.
Bu transferler içinde en çok dikkat çekenler ise Turkcell Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı Filiz Karagül Tüzün’ün Sabancı Holding Kurumsal İletişim Direktörü, Yıldız Holding Kurumsal iletişim Genel Müdürü Bahar Erben-gi’nin Doğuş Holding Kurumsal iletişim Bölüm Başkanı olarak atanması oldu. Aynca Özlem Dalga, Seçkin Ürey ve Melis Kobal da bir yıl içinde kurumsal iletişime geçen gazeteciler olarak dikkat çekti.
DİREKT CEO’YA BAĞLILAR
Bugün Türkiye’nin en büyük 500 şirketinin yaklaşık yüzde 75’inin kurumsal iletişim departmanına sahip olduğu tahmin ediliyor. Bu departmanın başındaki kişiler hem bütçe yönetimini yapıyor hem de üst yönetim ve CEO ile direkt çalışıyor. Kurumsal iletişim departmanları, şirketlerin görünmeyen varlıkları olan ‘itibannı’ temsil ediyor.
Kurumsal İletişimciler Demeği’nin geçen yıl yaptığı bir araştırma gösteriyor ki, kunımsal iletişim profesyonellerinin üst yönetimin bir parçası olarak görülmesi, şirket büyüklüğüne paralel olarak artıyor.
Kurumlarda çalışan sayısı arttıkça kurumsal iletişimin üst düzey yönetim içinde görülme oranı da yükseliyor. Araştırma, kurumsal iletişim profesyonellerine beş yıl öncesine göre yeni sorumluluklar yüklendiğini de ortaya koyuyor. Bu alanın genişlemesi, yüksek cirolu, yüksek kurumsal iletişim bütçeli, çalışan sayısı fazla ve yabancı ortaklı şirketlerde daha belirgin biçimde görülüyor. Bir başka sonuç ise kurumsal iletişim profesyonellerinin cinsiyet dağılımına bakıldığında görülüyor. Bu meslekte görev yapanların yüzde 74’ünün erkeklerden oluştuğu görülüyor.
DEĞİŞİMİN NEDENİ NE?
Durum böyle iken bu değişimi körükleyenin ne olduğuna bakmak gerekiyor. Kurumsal İletişimciler Demeği Yönetim Kurulu Başkanı ve TAV Havalimanlan Kurumsal iletişim Direktörü Bengi Vargül, bu değişimin nedenlerini şöyle açıklıyor: “Birincisi, Türkiye gibi gelişmekte olan bir ekonomide tecrübeli, yetişmiş, donanımlı kurumsal İletişimciler bulmak hakikaten kolay olmuyor. Mevcutta bu kalitede olanlara ise büyük firma-lann ilgisi daha fazla oluyor. Şirketlerin daha da iyiye gitmek için bir basamak atlama ihtiyacı daha tecrübeli kurumsal İletişimcileri de takıma katma arzusunu tetikliyor. İkinci bir neden ise, şirketin tüm süreçlerini bilen ve tüm birimlerle işbirliğinde olan, uluslararası ölçekte işleri takip edebilecek vizyondaki İletişimciler, icracı rollere ve yönetim masasına geçebiliyor.”
Bu atamaların artmasında bir başka neden ise meslekte 15 yıl üzerinde deneyim elde etmiş kurumsal iletişim yöneticilerinin danışmanlık rollerine geçiyor olması. Aynı Sabancı Holding’in eski kurumsal iletişim direktörü Suat Özyaprak’ın yaptığı gibi.
ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLER
Ekonomideki yeni dengeler ve krizle yaşamaya uyum sağlama zorunluluğu, şirketlerin yaklaşımında ve buna uygun olarak organi-zasyonel yapılarında da değişiklikleri beraberinde getiriyor. Dolayısıyla geçen yıl hızlanan bu değişimin bu yıl da sürmesi bekleniyor.
Son zamanlarda orta ölçekli şirketlerin kurumsal iletişim yöneticisi istihdam etme isteği ve trendine şahit olduklarını söyleyen Fortune Danışmanlık Yönetici Ortağı Ayşen Arıduru, kurumsal iletişim yöneticilerinde aranan özelliklerin de farklılaştığından bahsediyor. Gazetecilerin ve basın tarafı güçlü olan kişilerin bir dönem öne çıktıklarını ancak son dönemde başka özelliklerin de arandığını söyleyen An-duru, bu özellikleri ise şöyle sıralıyor: “Öncelikle çok yönlü olmalan bekleniyor. işletmenin strateji, misyon ve değerlerini iyi analiz eden, teknolojiye hakim, dijital pazarlama aktivitelerini iyi yöneten kişiler öne çıkıyor. Medya ilişkilerinin güçlü olması, sosyal sorumluluk tarafında işletmenin bakış açısını geliştirebilmesi de önemli.”