Omo, Global Çocuk ve Oyun Araştırması Yaptı
Unilever’in markası Omo’nun yaptığı bir araştırma, Türkiye’de her 10 çocuktan altısının günde bir saat ya da daha az süre ev dışmda oyun oynadığım ortaya koyuyor. Bu bulgu ile harekete geçen Omo, çocukların açık havada oynaması konusunda farkmdalık yaratmak için bir dizi özendirici projeyi devreye sokuyor.
Omo, 10 yılı aşkın süredir devam eden ‘Kirlenmek Güzeldir’ çalışmaları kapsamında 10 ülkede 12 bin ebeveynle Global Çocuk ve Oyun Araştırması yaptı. Bu araştırma kapsamında Türkiye ile ilgili dikkat çekici bazı bulgular elde edildi. Örneğin Türkiye’de her 10 çocuktan altısı günde bir saat ya da daha az süre dışanda oynuyor. Bu süre, yüksek güvenlikli hapishanelerdeki mahkumların açık havada geçirdikleri sürenin bile altında.
Bunun üç nedeni var: Aşırı kontrolcü ebeveynler, çocukların ekran bağımlılığı ve gündelik programlarının giderek yoğunlaşması.
Tüm dünyada çocukların açık havada oyun oynama sürelerinin giderek azaldığını ve oyun alışkanlıklarındaki dengesizliğin arttığını söyleyen Unilever Türkiye Ev ve Kişisel Bakım Kategorilerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Kamuran Uçar, marka olarak ebeveynlerin bu konudaki farkmdalığını artırmak üzere çalışacaklannı ifade ediyor. Bunun için yeni bir reklam kampanyası hazırlanmış durumda. MullenLowe İstanbul tarafından hazırlanan farkmdalık kampanyası, işin ilk adımı. Omo, Sir Ken Robinson, Stuart Brown, Prof. Dr. Yankı Yazgan’ın da aralannda olduğu uzmanlarla çocuk gelişimi alanında çalışmalarına ve ebeveynlere uzmanlann sunduğu bilgileri ulaştırmaya devam edecek. Ebeveynler için, çocuklarıyla birlikte oynayabilecekleri farklı oyunlara ilişkin oyun içerikleri de hazırlanıyor.
23 Nisan’da çocukların daha fazla açık havada oynamasına ilham vermek amacıyla çeşitli okullarda ve yerel yönetim etkinliklerinde 40 bin top hediye edilmesi planlanıyor.
28 Mayıs Dünya Oyun Günü için ise İstanbul’da 7’den 70’e herkesi oyuna davet edecek aktiviteler yapılacak.
Aynca Omo, dünyada giderek yaygınlaşan, çocuklar için sınıf dışmda, yerinde ve deneyimleyerek öğrenme uygulamalannı destekleyen tarzda bir eğitim projesini, Türkiye’de de hayata geçirmek için planlama çalışmaları yürütüyor.