Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Yükselen piyasada primsiz hisseler var

Piyasalar yaza girmeye hazırlanırken geçen 10 yıla bakıldığında mayıs ve haziran aylannm satış ağırlıklı geçtiği görülüyor. Ancak şu anda gelişen piyasalara para akışı sürüyor. Uzmanlar, son yükselişe ayak uyduramamış hisselerde seçici olarak alım yapılabileceğini söylüyor. Bu açıdan Âkbank, Sabancı Holding, Turkcell, YKB, Vakıfbank, Trakya Cam, Tofaş, BÎM, THY gibi hisseler öne çıkıyor.

Borsa endeksi, 16 Şubat’ta 70.949 seviyesinden başlattığı yukarı hareketi, nisan ayı ortasından itibaren sürdürmekte zorlanıyor. 18 Nisan’da 86.344 seviyesinden kapanan endeks, 84.500-86.500 bandında yatay hareket ediyor. 28 Nisan itibariyle bakıldığında, borsa 16 Şubat’tan itibaren 52 seans gününde yüzde 20,5 prim yapmış oldu. Borsa İstanbul, gösterdiği bu performansla gelişen piyasalar arasında da ayrıştı.

Borsanın bu yukarı hareketinde FED’in politikalarının etkisi büyük. Geçen hafta yapılan FED toplantısında da uluslararası riskler vurgusu azaltılmakla birlikte faiz artırımında aceleci olunmayacağı vurgusu yapıldı. Bundan sonra ABD’den gelecek veriler, piyasalar açısından daha önemli hale gelmiş oldu. Böyle bir ortamda borsada yukarı hareketin devam edip etmeyeceği merak konusu. Bu dönemde yükselişe ayak uyduramamış hisseler de seçici olmak kaydıyla portföylerde olabilir.

al veren hisseler

ÜÇ BÜYÜK YÜKSELİŞ

Borsada yükselişin devam edip etmeyeceği konusuna girmeden önce 2015 başından itibaren borsanın hareketlerini analiz ettik. Bu dönemde üç büyük yükseliş oldu. En uzun soluklusu ve yüksek oranlısı da son harekette yaşandı. Burada nisan ayı ortasından bu yana endeksin yataya dönme eğiliminde olduğunu bir kez daha belirtelim.

Yine ikinci bir konu endeksin yaz performansı. Bunun için haberimizin tablolarında detayını göreceğiniz üzere son 10 yıldaki hareketlere baktık. Buna göre borsa yaz aylarını genelde satış ağırlıklı geçiriyor. Özellikle de son 10 yılda mayıs aylarının genelde satıcılı olduğu, haziran aylarında da satış eğiliminin devam ettiği görülüyor.

YÜKSELİŞTE DÜŞTÜLER

Bu dönemde hisse seçimine daha çok özen göstermek gerekiyor. Çünkü değerlemeler belli seviyelere gelmiş durumda ve potansiyeli olan ancak değerleme olarak da is-kontosu süren hisseleri bulup yatırım yapmak gerekiyor.

Buradan yola çıkarak, 16 Şubat-28 Nisan döneminde borsanın yüzde 20,5 prim yaptığı süreçte, BÎST-100 endeksinin getirisine ayak uyduramayan hisseleri belirledik. Bu süreçte borsa endeksinin altında performans sergileyen 48 BİST-100 hisse senedi var. Bunlar arasında Ayen Enerji, Tümosan, Carrefoursa, Tes-co Kipa ve Çelebi Hava Servisi, negatif performans sergilediler.

Yalnız burada bir hatırlatma yapmakta fayda var. Yılbaşından itibaren yaklaşık 70.000 seviyelerinden başlayan yükselişe ayak uyduramayan ve gerilerde kalan birçok hisse var. Bu hisselerin iyi analiz edilmesi gerekiyor.

ENERJİ, GYO, ÇİMENTO

Halk Yatırım Araştırma ve Yatırım Danışmanlığı Başeko-nomisti Banu Kıvcı Tokalı, son yükselişte GYO, çimento ve enerji sektörlerinin geri planda kaldığını söylüyor.

Tokalı’nın belirttiği sektörlerden listede Ayen Enerji ve Ayfon Çimento var. Önümüzdeki dönemde küresel konjonktürün destekleyici tarafta yer alması halinde, TCMB’nin faiz koridorunun üst bandında yaptığı indirimlerin devam etmesi, konut kredi faizlerinin aşağı eğilimli seyir izlemesini sağlayabilir. Tokalı, bu durumun GYO sektörünü destekleyeceği kanaatinde.

Yine enerji maliyetlerinin destekleyici tarafta yer almaya devam etmesi nedeniyle çimento sektörü hisselerinin ön planda olmasını bekleyen Banu Kıv-cı Tokalı, “Geçen yıla göre ‘daha az volatil TL’ beklentimiz doğrultusunda, kur riskinin ağırlıkta olduğu enerji sektörü şirketleri bu açıdan olumlu etkilenebilir. Ancak ürün fiyatları-maliyet dengesizliği nedeniyle aşağı yönlü riskler de sürebilir” diyor.

BANKALAR ÖNE ÇIKABİLİR

Geçen yıllara göre bankacılık sektörünün daha iyi bir yıl geçirebileceği değerlendirmesini yapan Ata Yatınm Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, ilk çeyrekte rakamların genelde beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini söylüyor. Demirtaş, tüketime dayalı perakende, otomotiv, dayanıklı tüketim sektörlerine ek olarak bankacılık ve pet-rokimya sektörlerinde seçici hisse alımlan yapılabileceğini anlatıyor.

Cemal Demirtaş, “Tofaş, BİM, Ar-çelik, Petkim, THY, Akbank ve YKB en beğendiğimiz hisseler olarak sıralanabilir. Turizm sektörünün beklenildiği kadar kötü bir yaz sezonu geçirmemesi durumunda, özellikle THY gibi temeli kuvvetli fakat aşın baskı altında olan hisselerde de toparlanma öngörüyoruz” diyor.

Borsa endeksinin yüzde 20,5 prim yaptığı bu dönemde bankacılık hisselerinin geride kaldığını belirten bir diğer isim olan Destek Menkul Araştırma Müdürü Murat Tufan, banka hisselerinin bugüne kadar alamadığı mesafeyi önümüzdeki dönemde kat edebileceği kanaatinde.

Murat Tufan, yükselişe ayak uyduramayan ve endeksin yeni zirveye gideceğine inananlar için yükseliş potansiyeli olan hisseler arasında, Tümosan, Tüpraş, Akbank, Sabancı Holding, Turkcell, Vakıfbank, YKB, Trakya Cam ve Migros’a dikkat çekiyor. Bu bağlamda ÎDÇ ve Klimasan’ın da takip edilebileceğini anlatıyor.

YAZ GÜNDEMİ

Yaz döneminde FED ile ilgili gelişmeler yine BIST için birincil öneme sahip olacak. Yaklaşan ABD seçimleriyle ilgili olarak gelecek sonuçlar da küresel hisse senedi piyasalan açısından oldukça önemli. ABD seçimlerinde Donald Trump’ın kazanacağına dair gelebilecek anket sonuçları, başta ABD’li teknoloji şirketlerini etkilemek suretiyle hisse senedi piyasalannda satışa neden olabilir.

Ayrıca Brexit hikayesi sonrasında Ingiltere’nin AB’den ayrılmaması durumunda, Avrupa borsalarına paralel Türkiye’de de kısa süreli bir iyimserlik olabilir.

Banu Kıvcı Tokalı, gelişen ülkelere yönelik pozitif algı devam ettiği sürece, BISTlOO’de MSCI GOÜ’den hafif negatif ayrışmanın dışında sert aşağı hareket etmesini beklemenin, faizlerin de düştüğü ortamda zor olduğunu söylüyor. Tokalı, “Ancak GOÜ’lere yönelik algının değişmesi durumunda BIST en sert satılacak borsalar arasında olabilir” diyor.

PETROLE DİKKAT!

Diğer bir risk ise petrol fiyatları. Mart ayından bu yana sert yükselen petrol fiyatları küresel hisse senedi piyasasına destek verse de Brent petrolün 50 dolan geçmesi, BIST’in negatif ayrışmaya başlamasına neden olabilir. Bunun yanında içsel olarak da terörle mücadele konusunda yaşanabilecek gelişmeler, yeni anayasa konusunda partilerin uzlaşabilirle kabiliyeti ve AB ile ilgili mülteci anlaşmasına bağlı oluşan olumlu ilişkilerin devam etmesi, iç tarafta belirleyici olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu