Kadınlar gayrimenkul sektörünün pazarlama stratejilerini değiştirdi
Konut projelerinde son yıllarda karar verici olarak kadınların yükselişi gayrimenkul sektörünün pazarlama stratejilerini de değiştirdi. Kadınların konutta ilk baktıkları alan olan mutfaklar ise, konut fiyatlarını direkt etkiliyor.
UZAKTAN bakıldığında son derece ataerkil görünen gayrmenkul sektöründe son yıllarda “kadınların” sözünün geçtiğini söylemek mümkün.
“Anneler Günü” vesilesiyle kadınlara adeta adanmış markaların reklam ve iletişim kampanyalarına maruz kaldığımız şu günlerde, gayrimenkul firmaları başta olmak üzere “ev”e dair tüm alanlarda da şirketler kadınlara yönelik pazarlama stratejilerini yarıştırıyor.
Aslında bu dönüşümün nedeni gayet basit. Son yıllarda iş dünyasında yükselişe geçen kadınların aynı şekilde tüketimde de trend belirleyici olmaları kimseyi şaşırtmıyor. Otomobilden perakendeye, bankacılıktan gıdaya, her sektörde bu etkiyi görmek mümkün.
Ancak söz konusu gayrimenkul, aynı zamanda hanenin içindeki sektörler olduğunda etkinin zirveye tırmandığı ise aşikar. Beyaz eşyadan mobilyaya, mutfaktan dekorasyona evin kendisi de dahil her bir köşesinde tek bir hedef kitle var: Kadınlar…
ULAŞIM, MUTFAK VE BANYO SATIN ALMADA ÖNEMLİ!
Gayrimenkul firmaları bu dönüşümü çok önceden keşfetmiş durumda. Eskiden konut alımma karar veren erkeklere yönelik pazarlama stratejisine karar veren bu şirketler artık odaklarına kadınları yerleştirmiş durumda. Kadınların ev satın alırken erkeklerden farklı özelliklere dikkat ettiğini söylemek ise mümkün. Mesela yapılan çalışmalar, çalışan kadın oranının artmasıyla birlikte konut alımmda “lokasyon” avantajının öne çıktığını ortaya koyuyor. Şehir merkezine, çocukların okullarına ve alışveriş alanlarına yakınlık kadınların konut satm alma kararını vermesinde en önemli etken oluyor. Site tarzı yaşamın yaygınlaşmasının ardında da aslında bu neden yatıyor. Kadınlar evin iç özelliklerinde de erkeklere göre çok daha detaycı… Kadınlar, konutun içerisindeki mekanların doğru oluşturulmasına önem verirken, özellikle mutfak ve banyo satm alım kararında en etkili kriterler olarak öne çıkıyor.
ARTIK MUTFAKTA ZAMAN GEÇİRİYORUZ
hhhh Neden mi? Demsaş Mutfak & Banyo’nun İş Geliştirme Müdürü Efe Aycenk. yaptığı açıklamada, kadınların evdeyken en çok mutfakta zaman geçirdiğini söylüyor. Artık salon ya da oturma odalarının yerine, evin en önemli paylaşım alanı olarak mutfaklar karşımıza çıkıyor. Yapılan araştırmalar da mutfakta gün içerisinde ortalama 2 saat zaman geçirildiği, dolapların ise 80’i aşkın kez açılıp kapatıldığını gösteriyor. Hal böyle olunca kadınlar satın alımda ilk mutfağa göz atarken, orta ve lüks konut üreticileri de talebi artırmak için mutfağa odaklanıyor.
KADINLAR NE İSTER?
Hafele Türkiye Pazarlama Direktörü Eda Başar Uytun’un açıklamaları da aynı gerçeği ortaya koyuyor. Bu hafta düzenlenen Yapı Fuarı 2016’da da firmaların kadın hedef kitleye yönelik ürün ve model yarıştıracağından bahseden Uytun, kadın ve erkeklerin “ev” denildiğinde çok farklı bakış açılarına da sahip olduklarım hatırlatıyor. Uytun’a göre erkekler işlevselliğe odaklanıp, kararı da daha çok profesyonellere bırakabiliyor. Kadınlar profesyonel destek almayı tercih etse de işin her zaman içinde kalmayı tercih ediyor. Dolayısıyla tüketici tarafından beklentiler çok çeşitlilik gösterebiliyor. Bu nedenle Uytun, “Biz de Hafele olarak bu beklentilere cevap verme adına estetik, tasarım, işlevsellik ve teknoloji odağında ürünler ve projeler geliştiriyoruz” diyor.
KADIN ÜST DÜZEY YÖNETİCİ SAYISI ARTIYOR
Kadınların daha çok konfor ve işlevselliği, şık tasarımla talep ettiklerini aktaran Uytun, “Bu nedenle tasarım ve teknolojiyi, inovasyon ve ilhamla buluşturuyoruz. Stil, bütçe ve renk kombinasyonlarını harmanlıyoruz. Dolayısıyla içinde yer aldığımız konut projesi farklılaşıyor, kadınlara kendini özel hissettirebiliyor” diye vurguluyor.
Bu arada hemen ekleyelim; dönüşüm sektördeki kadın istihdam oranını, özellikle üst düzey yönetim bazında da etkilemiş. Uytun, kadının önemini hissettikten sonra, “Diğer birçok şirket gibi biz de yönetim ekibini de kadına çevirdik” diyor. Öyle ki bugün Hafele Türkiye’de, direktör ve müdürlerden oluşan yönetim seviyesinin yüzde 60’ını kadın çalışanlar oluşturuyor. Bu sevindirici gelişmenin diğer tüm gayrimenkul ve dekorasyon firmalarına da en kısa sürede sıçraması dileğiyle…
Mobilyada da radarda kadın var!
Söz hazır ev ve kadınlardan açılmışken, Enza Home’un yine kadınları radarına alan “Enzalı Evler Bir Başka” sloganıyla yola çıktığı yeni bir reklam filmi hazırladığını da söylemeden geçmeyelim. Bu yeni reklam filminde 9 stil sahibi başarılı ismin dekorasyon önerileri ile hazırlanan Enza Home Book projesi de anlatılıyor, 1 milyon adet basılarak Türkiye genelinde evlere ücretsiz olarak ulaştırılacak ve dijital platformlarda yer alacak kitap hakkında bilgi verilen reklam filminde, Enza Home Book’un dekorasyon tutkunlarına ev yaşamlarını güzelleştirmek için ilham veren, ellerinden düşürmeyecekleri bir kaynak olacağı belirtiliyor. Çekimlerin 2 günde tamamladığı “Enza Home Book” reklam filmleri, Enza 2016 yeni ürün tanıtımlarıyla birlikte aynı zamanda evleri güzelleştirmenin düşünüldüğü kadar zor olmadığı ve sanıldığı kadar pahalı olmadığı vurgusunu yapıyor. Reklam filminin kreatif sürecini Vietnam Reklam Ajansı üstlenmiş; yapım sürecinde ise Shortcut’ın imzası bulunuyor.