Ek İş Ek Gelir Yöntemleri

Evde teraryum yapıp satarak ek gelir sağlamak

Son dönemin en popüler hediyeliklerinden biri teraryumlar. Cam fanuslar içindeki bu küçük ekosistemlere yönelik ilgi saksı çiçeği satışlarını azalttı. Birbirinden farklı tasarımları ile dikkat çeken teraryumları kendiniz de kolayca yapabilirsiniz…

DÜNYANIN en güzel şeylerinden biri çiçek. Birine sevginizi ve değer verdiğinizi göstermenin en güzel yollarından biri aynı zamanda. Hem çiçek almanın hem de vermenin bünyelerde yarattığı tarifsiz mutluluğu biliyoruz. O nedenle bu haber hepimize sesleniyor. Son günlerde karşımıza cam fanus ya da kavanozlar içinde çıkan çiçekler alışageldiğimiz çiçek anlayışını kökten değiştiriyor. İngilizce adı “terrarium” Türkçe’ye ise “teraryum” olarak geçen bu çiçek konseptini mercek altına aldık.

Akvaryum benzeri alanlarda doğanın küçük bir canlandırması olarak tarif edebiliriz teraryumları. Aslında tarihi oldukça eskilere, 1830’lu yıllara dayanıyor. Teraryumlar o tarihlerde Londra’da yaşayan botanik tutkunu Dr. Nathaniel Ward’ın bir keşfi. Ancak Ward’ın amacı bir keşif değil, kirli Londra havasında hayatta kalamayan bitkilerini yaşatmaktı. Bir gün, içinde toprak kalmış kavanozlarında bitkilerin yeşerdiğini gördü ve bu yöntemi geliştirdi. Şimdilerde ise Ward’ın açtığı yolu birçok kişi takip ediyor.

teraryum-dizayn

YAŞAYAN DEKORASYON

Teraryum yapmak hem bir zanaat hem de bir sanat. Zanaat çünkü el işçiliğinin yanı sıra ciddi bir bilgi gerektiriyor. Sanat çünkü tasarım terraryum yapımının olmazsa olmazı. Ülkemizde de teraryum tasarlayan, hatta kişiye ve kuramlara özel siparişler hazırlayan ustalar var. Bunlardan biri de Yeşer İleri. Kendisi terraryum tasarımı yapan ve üreten Kaytus Design’ın kurucusu. Sitesinde yazan “Kaytus Design’dan satın aldığınız teraryum tasarımlarımızın ne bir eşi ne de bir benzeri var (biz istesek bile yapamıyoruz)” cümlesi ile tarif ediyor yaptığı işi. Tarihi yaklaşık 200 yıl öncesine dayanan bu türün son dönemde neden bu kadar popüler olduğunu merak ediyoruz, ileri, teraryumların daha ilk bakışta insanlar üzerinde oldukça farklı ve olumlu bir etki yarattığını belirtiyor. Gösterilen ilginin sebebi olarak terar-yumlarm bir camın içinde yaşayan gerçek bitkiler olması ve görsel olarak ‘yeşil’in yarattığı huzur ve dekorasyonel anlamdaki estetiğe işaret ediyor. “Ayrıca diğer çiçekler gibi satın aldıktan veya hediye ettikten bir gün sonra solmuyorlar ve ölmüyorlar” diyen İleri, teraryum bitkilerinin çok daha dayanıklı ve uzun ömürlü olduğunu, uygun koşullarda bakıldığı sürece yıllarca yaşayabildiklerini anlatıyor.

“YAŞAMIMIZA YEŞİLLİK KATIYOR”

Sunduğu farklı alternatiflerle kuramsal hediye anlayışını değiştirmeyi hedefleyen Terrarium House Kurucusu ve Tasarımcısı Burçin Yılmaz, bu türe gösterilen ilgiyi insanların doğaya özlem duyması ile açıklıyor. “Çoğumuzun çocukluğu toprakla oynayarak, yeşile dokunarak geçmişken şu an yaşamakta olduğumuz beton kokan hayatlarımız bizi yeni arayışlara itiyor” diyen Yılmaz, ev ve balkon bahçeciliğinin çoğumuz için kurtarıcı olduğunu ifade ediyor.

Bahçesi olup bitkisini, sebzesini, meyvesini yetiştirebilenlerin daha şanslı olduklarını vurgulayan Yılmaz, “Bu noktada fanuslar içinde yetiştirilebilen bitkilerle evimize, ofisimize, çalışma masamıza yeşillik katabiliyoruz. Diğer yandan minyatür bahçecilikte küçük bir ekosistem tasarlayarak onun gelişimini gözlemek, ona şekil vermek ve büyütmek de mümkün olabiliyor. Bu özellikleri de teraryumları ve cam fanus tasarımlarım tercih edilir kılıyor” diye konuşuyor.

SAKSI ÇİÇEĞİ SATIŞI AZALDI

Teraryuma gösterilen ilgiyi çeşitli çiçeklerin satışını yapan çiçek evlerinden de izlemek mümkün, internetten de satış yapan My Garden Çiçekçilik’in sahibi Doğukan Yıldız ve teraryum ustası Can Özdemir genel çiçek satışı içinde teraryumun oranının yüzde 30 olduğunu belirtiyor. Teraryum nedeniyle diğer saksı çiçeklerinin satışlarının azaldığını kaydeden Yıldız, yaklaşık üç yıldır teraryum satışı yaptıklarını ve en fazla satışı yapılan çeşidin ise sitede yer alan “Gizemli Orman” ve “Elmam” olduğunu belirtiyor. Yıldız bunların fiyatlarının 59 TL ile 590 TL arasında değiştiğini kaydediyor.

FİYATLAR DEĞİŞİYOR

Özel tasarım bir teraryuma sahip olmak için kesenin ağzını biraz açmak gerekiyor. Ürün yelpazesi oldukça geniş olan Terrarium House’da fiyatlar 45 TL ile 1.500 TL arasında değişiyor. Burçin Yılmaz ay içinde aldıkları sipariş sayısının değişkenlik gösterdiğini ancak kurumsal hediyelik ürünlerinin ve workshop etkinliklerinin iş dünyasından yoğun ilgi gördüğünü kaydediyor.

Yeşer İleri de en çok doğum günleri ve açılışlar için sipariş aldıklarını belirterek aylık bireysel teraryum satışlarının 90-150 adet arasında olduğunu, mekanlara özel iç dekorasyon amaçlı yaptıkları teraryum satışlarının ise 20-50 adet arasında değişiklik gösterdiğini dile getiriyor, ileri, “Teraryumlar aslında hala birçok kişi için çok yeni bir oluşum. O nedenle sipariş ve satış rakamlarımız her ay farklılık gösterse de yukarı doğru bir ivme olduğunu kesinlikle söyleyebiliriz” diyerek gösterilen ilginin giderek arttığına dikkat çekiyor.

KENDİ TERARYUMUNU KENDİN YAP

ileri, aynı zamanda evde kendi teraryumunu kendi yapmak isteyenler için de bir kitleri olduğundan bahsediyor. Teraryum kitlerine çok fazla talep aldıklarını anlatan Heri, “İstanbul başta olmak üzere Anadolu bölgelerinden çok sipariş alıyoruz. Teraryumunu kendisi yapmak isteyen kişiler için içeriğini özenle hazırladığımız bir kit. Türkiye’de ilk defa bizim tarafımızdan tasarlanan ve satışa sunulan bir kit. Yoğun iş temposundan bunalan ve toprakla uğraşmak isteyen ancak bahçesi olmayan bir çok insanın evinin bir odasında hatta bir masa üzerinde toprakla stres atma imkanı veriyoruz. Evdeki boş salça kavanozlarının bile teraryuma dönüşebileceğini bilmek kişileri çok mutlu ediyor” diye konuşuyor.

BAKIMI ÇOK KOLAY

Uzun yıllar bizimle birlikte olacak bir hediye teraryumlar. Tabii iyi bakarsak… Bu nedenle teraryuma nasıl bir bakım uygulamamız gerektiğini My Garden Çiçek Teraryum Ustası Can Özdemir’e soruyoruz. Özdemir, bakımının oldukça kolay olduğunu belirterek şu bilgileri veriyor: “Sıcak ve nemli ortamda ayda bir kaç kez, serin ve kuru bir ortamda iki haftada birkaç kez su püskürtmek yeterli. Firma olarak yaptığımız teraryumlarda alt kısımda dört katman kullanmaktayız fazla su için drenaj nemli tutması için yosun hava sirkülasyonu ve sinek yapmaması için kömür ve özel toprak kullanıyoruz.

Bunların sayesinde teraryumlar çok uzun ömürlü ve sağlıklı oldukları için özel bir bakıma ihtiyacı bulunmuyor.”

teraryum

Burçin YILMAZ / Terrarium House Kurucu ve Tasarımcısı
Teraryum nasıl yapılır?

Genel olarak teraryum yapımında gerekli malzemeleri seralardan, akvaryum bitkileri ve malzemeleri satışı yapan dükkanlardan ya da internet satışı yapan dükkanlardan temin edebilirsiniz. Teraryum yapımına uygun kapaklı fanus ve kavanozlar ise günümüzde pek çok cam fanus satışı yapan dükkandan alınabilir.

Malzemeler

  • Kapaklı bir kavanoz, fanus ya da akvaryum Teraryum zemininde drenaj sağlaması için çakıl taşı.
  • İçerideki fazla nemi depolaması için sphagnum. içeride oluşabilecek zararlıları önlemesi için aktif karbon
  • Toprak görevi görmesi için kaliteli ve ince elenmiş torf/perlit karışımı.
  • Teraryum içindeki yüksek nemli ortama uygun bitkiler. Örneğin, Fittonia, Hedera, Leucobrium Glaucum, vb..
  • Teraryum yapımında ihtiyaç duyulabilecek araç gereçler. Örneğin, uzun cımbızlar, eldiven, uzun çubuklar, vb..

Yapılışı

Çakıl taşları (yaklaşık iki parmak kalınlığında) fanus zeminine yerleştirilir. Çakıl taşlarının üzerine ince bir tabaka halinde sphagnum/turba yosunu koyulur. Sphagnum üzerine ince bir tabaka halinde aktif karbon yerleştirilir. Aktif karbondan sonra torf eklenir. Son olarak bitkiler gelişimleri ve boyları da dikkate alınarak dikilirler. Bu aşamada teraryum içine dere kenarlarından ya da ormanlık alanlardan toplanmış taşlar ya da kaya parçalan da iyi yıkanarak yerleştirilebilir.

2 Yorum

  1. Teraryum uygun fiyatlarla ozenle yapilir

    Instagram.com/denizzesintisi adresimizi ziyaret ediniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu