Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Oyun Pazarı Bilgisayar Satışlarını Etkiliyor

Dünyada milyonlarca kişi bilgisayar oyunu oynuyor. Piyasaya sürekli yeni oyunlar çıkıyor. Oyun pazarında bu gelişim PC sektörü için itici güç haline geldi. Geiîel PC pazarı içerisinde oyun bilgisayarlarının payı 2015 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4,5 iken bu yıl ilk çeyrekte yüzde 8,1’e çıktı. Bu’oranın daha da yükselmesi bekleniyor. Şirketler bu segmentteki ürünlerim çeşitlendirip artırıyor.

Teknolojik alandaki gelişmeler bilgisayar oyunlarını artık daha gelişmiş ürünler haline getirirken, bu oyunlar için üretilen bilgisayarlar da daha ileri donanımlarla piyasaya sürülüyor. Böylelikle oyun dünyasındaki gelişmeler ile PC dünyasındaki gelişmeler birbirine paralel bir şekilde ilerliyor. Oyun sektörünün gelişimi son dönemde PC pazarında itici güç haline gelmeye başladı. PC pazarında oyun segmentinin payı giderek artıyor.

GfK araştırmasına göre, genel PC pazarı içerisinde oyun bilgisayarlarının payı 2015 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4,5 iken bu yılın ilk çeyreğinde bu oran yüzde 8,1’e çıktı. Masaüstü bilgisayar pazarında bu pay aynı dönemde yüzde 5,3’ten yüzde 18,8’e, dizüstü bilgisayarlarda ise yüzde 4,4’ten yüzde 6,7’e yükseldi. Gelecek yıllarda bu oranların artacağı düşünülüyor.

pc

MİLYONLARCA OYUNCU VAR

Bugün platformlara göre oyuncu sayısına baktığımızda, PC ile oyun oynayan kullanıcı sayısı Kuzey Amerika’da 177 milyon, Avrupa’da 328 milyon, Asya’da ise 458 milyon kişi. Mobil üzerinden oyun oynayan kullanıcı sayısı ise Kuzey Amerika’da 111 milyon, Avrupa’da 196 milyon, Asya’da 194 milyon kişi civannda bulunuyor.

DFC Intelligence araştırmasına göre, dünya genelinde şu anda orta seviye PC oyuncusu sayısı 199 milyon kişi civannda. Yaklaşık 1 milyar kişi ise PC oyunlan oynuyor. Oyun oynama oranındaki bu artış, PC üreticilerini de bu segmentteki üretimi ve ürün çeşitlerini artırmaya itiyor.

ÖNCELİKLİ ALAN OLACAK

HP Türkiye Kişisel Sistemler Grubu Tüketici Ürünleri Kategori Yöneticisi Fatih Atlıbatur, özellikle EMEA bölgesinde oyun PC ürünlerinin ortaya koyduğu potansiyelin çok ciddi bir seviyede olduğunu söylüyor. Atlıbatur, ‘Yakın gelecekte oyun pazarının birçok üretici için en öncelikli alanlardan biri olacağını düşünüyoruz. 2018 yılına kadar müşteri portföyümüz içerisinde oyun severlerin ciddi bir pay alacağını tahmin ediyoruz” diye konuşuyor.

Oyun bilgisayarı pazarında diğer segmentlere kıyasla çok daha fazla bir büyüme beklediklerini ifade eden Fatih Atlıbatur, ayrıca VR yani sanal gerçeklik teknolojisinin bu pazarda önemli bir unsur olacağını düşünüyor. Atlıbatur, “VR teknolojisi daha güçlü bilgisayarlara ihtiyacı da beraberinde getirecek. Bu beklentilerimize paralel olarak geliştirdiğimiz bilgisayarlarımız ile oyun severlere yepyeni deneyimler sunacağız” diyor.

SEGMENT BÜYÜYOR

Bu segmentin şu anda birçok üreticinin yatırım yapuğı ve gün geçtikçe büyüyen bir segment olduğunu vurgulayan Dell Türkiye Ülke Müdürü Didem Duru da diğer segmenüere kıyasla fiyat algısından çok kalite, performans ve garanti beklentisinin öne çıktığını söylüyor. Duru, “Dell Türkiye olarak ürün gamımız ve satış sonrası servisimizle çok doğru adreslen-diğimizi düşünüyoruz. Pazardan ciddi bir pay kazanacağımız beklentisindeyiz” diyor.

Dell Türkiye, tüketici ürün gamında oyun bilgisayarları modellerini arttırıyor. Didem Duru’nun ifadesine göre, bu segment özellikle son bir yılda 3 bin TL ile 4 bin TL fiyat aralığındaki ürünlerin artmasıyla ve üreticilerin buradaki fırsau görmeleriyle birlikte geçen yılın aynı dönemine göre iki kattan fazla artmış durumda.

VR İTİCİ GÜÇ OLACAK

ASUS Sistem İş Grubu Türkiye Ülke Müdürü Bora Aras, her ne kadar mobilitenin getirmiş olduğu değişim mobil oyunlar pazarını büyütmüş olsa da, günümüzde PC’lerin hala oyun pazarında gücünü koruduğunu ifade ediyor. Aras, bu büyüme eğilimini kendi segmentleri içerisinde de gördüklerini söylüyor. Bora Aras, “Özellikle VR gözlüklerin de boy göstermeye başlamasının bu pazan çok daha büyük noktalara taşıması bekleniyor.

Bu sektörün büyümesini devam ettirmesi tabii ki oyun bilgisayar pazannı da büyütüyor” diye konuşuyor. Bora Aras’a göre, her ne kadar mobil veya oyun konsolları gibi rakipleri olsa da, PC’ler sundukları kolay ve rahat oyna-nabilirlik, sahip oldukları güçlü donanımlar, bu donanımların rahatlıkla değiştirilerek güncellenebilmesi, güç ve performansı uygun fiyata sunabilmeleri gibi birçok kriter nedeniyle gücünü koruyor.

Toshiba markasına sahip TNB’nin pazarlama müdürü Gamze Akın da bilgisayar oyunları pazarındaki artışın donanıma da yansıdığını ve oyun seg-mentindeki dizüstü bilgisayarlara olan talebin arttığını söylüyor. Akın, “Özellikle yüksek performans gerektiren profesyonel oyunların geliştirilmesi ve oyun turnuvalarının da katkısıyla oyun bilgisayarlarına olan talep ve buna bağlı olarak da satışlar artıyor” diyor. Oyun segmentine daha fazla odaklanma planlan olduğunu ifade eden Akın, pazarı farklılaştıracak yeni yatırım fikirleri olduğunu söylüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu