Haberler

Birbirini tamamlayan üç basamaklı emeklilik sistemi

DÜNYADAKİ emeklilik sistemleri, gerek kamu tarafından yönetilen zorunlu güvenlik sistemi olsun gerekse özel emeklilik sistemi olsun giderek daha fazla baskı altında kalıyor. Baskılar nedeniyle birçok ülke emeklilik sisteminde reform yapma ihtiyacı duyuyor. Reform ihtiyacını doğuran nedenlere bakıldığında, yaşlanan nüfus, devletlerin artan borç oranları, ekonomik belirsizlikler, rekor düzeydeki düşük faizler ve emeklilik birikimlerinde bireylere daha fazla söz hakkı verilmesi yönündeki trendin etkili olduğu görülüyor.

Emeklilik Fonları

Bugün birçok ülke tarafından uygulanan çok basamaklı emeklilik sistemi ilk defa Dünya Bankası tarafından 1994 yılında yayınlanan “Averting Old Age Crisis” çalışmasında yer aldı. Bu raporda yaşlı nüfusun artmasına bağlı olarak ortaya çıkabilecek sorunlarla mücadele edebilmek amacıyla birbirini tamamlayan üç basamaklı emeklilik sistemi önerildi. Önerilen üç basamaklı emeklilik sistemi şunlar:

1. Zorunlu kamu emeklilik sistemi

2. Zorunlu ancak tamamen özel katkı paylarına dayalı emeklilik sistemi

3. Gönüllülük esaslı özel emeklilik sistemi

Dünya bankası uzmanları tarafından ilerleyen yıllarda emeklilik sistemine yönelik yapılan çalışmalarda beş basamaklı yeni nesil emeklilik sistemlerine gidilmesine yönelik öneriler yer alsa da hala birçok ülke üç basamaklı emeklilik sistemini uygulamaya devam ediyor.

Türkiye’de emeklilik sistemi

Ülkemizde kamu tarafından sunulan sosyal güvenlik sistemi Dünya Bankası tanımlarına göre birinci basamak emeklilik sistemine karşılık geliyor. Bu sistemde emekli olanlara ödenen emeklilik maaşları ve sağlık harcamaları, çalışanlar tarafından veya çalışanlar için yatırılan katkı paylarından karşılanıyor.

Ülkemizde 2003 yılında uygulamaya başlayan Bireysel Emeklilik Sistemi ise üçüncü basamak emeklilik sistemine karşılık geliyor. Bu sistem gönüllülük esasına dayalı ve devlet tarafından teşvik ediliyor.

64. Hükümet Programı’nda öncelikli reform listesinde ikinci basamak emeklilik sisteminin ülkemizde kurulması yer alıyordu. Kurulması öngörülen bu sisteme en güzel isim önerisinin Abdurrahman Yıldı-rım’dan geldiğini de ifade etmek istiyorum: OTOBES. ikinci kademe emeklilik sisteminin özelliklerine kısaca değinmek istiyorum:

Sisteme katılım zorunludur. Ancak belli bir süre için sistemden ayrılma hakkı tanınıyor. Sistemden ayrılma hakkı belli periyotlarla katılımcılara sunuluyor, işçi ve işveren katkı payı yatırılıyor. Katılımcılar yatırımlarını değerlendirecekleri fonlara kendileri karar veriyor. Fonlar, özel sektör aracılığıyla yönetiliyor. Sistemin düzgün ve verimli işleyişini sağlamak amacıyla kamu, gözetim ve denetim mekanizmaları oluşturuyor.

Düşük olan tasarruf oranının yükseltilmesi, ülkenin cari açık ve uzun dönemli yatırımlarının finanse edilmesi gibi konularla beraber düşünüldüğünde ikinci basamak emeklilik sisteminin oluşturulmasının önemi net ortaya çıkıyor.

TEVFİK ERASLAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu