Türkiye jeneratör pazarı
Alışveriş merkezleri ve toplu konutlar bir yana artık küçük işyerleri ve hatta evlerde bile jeneratör kullanılıyor. Sektörde kiralama segmenti de gücünü artırmaya başladı. Firmaların çevreci ve verimli yeni nesil ürünleri yarışıyor…
JENERATÖR pazarı son yıllarda en hızlı büyüme gösteren sektörlerden biri. Son yıllarda inşaatı artan alışveriş merkezleri, plazalar, toplu konutlar ve kentsel dönüşüm gibi projeler söz konusu mekan ve tesislerin enerji ihtiyacını artırıyor. Tam bir enerji bağımlılığı içinde yaşıyoruz. Bu durum yedek güç olarak bilinen jeneratör sektörüne doping etkisi yapıyor. Sektörde hem satın alma hem de son dönemde tercih edilen kiralama işlemi artış gösteriyor. Bir dönem sadece hastane ve belli başlı kamu binalarında kullanılan jeneratörler artık küçük işyerlerine hatta evlere kadar girmiş durumda. Yapılar jeneratör satışını, inşaatlar ise mobil jeneratör kiralama işini büyütüyor.
Dünyada 11.5 milyar dolar büyüklüğünde olduğu tahmin edilen jeneratör endüstrisinde Türkiye’de son dönemde güçlü bir hareketlilik söz konusu. Sektör temsilcilerine göre, jeneratör üretimi son yıllarda önemli bir gelişme gösterdi.
Emisyon oranını düşüren, verimliliğe odaklanan, sessiz çalışan, özellikle doğalgaz ile çalışan jeneratörler yeni nesil ürünler olarak öne çıkıyor. Türkiye, birleşik üretim, trijenerasyon, gaz jeneratörleri alanında artan sanayi ve inşaat yatırımları ile birlikte giderek bölgesel bir üretim merkezi haline gelmiş durumda.
YERLİ ÜRETİM AĞIRLIKTA
Jeneratör sektörü yerli üreticilerin ağırlıkta olduğu bir pazar. Piyasada çok sayıda irili ufaklı üretici olsa da belli başlı marka sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Aksa, Teksan, Çukurova, Emsa ve İlken gibi üreticiler sektörde öne çıkıyor. Bunun dışında piyasada irili ufaklı yüzlerce üretici var. Bu firmalar Çin’den ucuz parça getirip montajını yapıyor. Sektör temsilcilerinin verdiği bilgiye göre, iç talebin yüzde 80’ini yerli üretim karşılıyor, yüzde 20’si ise ithal ürünlerle karşılanıyor. Türkiye’de Çin menşeili ürünler çok güçlü değil. Güçlü olan yabancı firmalar, daha çok Avrupa merkezli olanlar. Caterpillar, FG Wilson, Cummins, Perkins gibi markalar, pazarın önemli oyuncuları arasında.
Yerli üretimde ithalat oranı yüzde 70’i buluyor. Keza kullanılan parçaların çoğu Avrupa ülkelerinden ithal ediliyor. Jeneratörde en önemli parçalar olan motor ve alternatör athalat kalemleri arasında başı çekiyor. Bu da zaten jeneratörün yüzde 70’ini oluşturuyor. Jeneratör talebi bazı dönemlerde inişli çıkışlı bir seyir gösterse de büyüme eğilimi korunuyor.
600 MİLYON DOLARLIK PAZAR
Türkiye jeneratör pazarı yarısı ihracat olmak üzere yaklaşık 600 milyon dolarlık bir büyüklüğe sahip. Piyasada bazı firmaların hibrid ürünleri dikkat çekerken dizel jeneratörlerin hakimiyeti görülüyor. 75-375 KVA (kilovatamper) ve 750 KVA üzeri çıkış aralıkları, jeneratör grubu pazarının en büyük çıkış aralığı seg-menti olarak öne çıkarken, 75 KVA altı en düşük segmenti oluşturuyor. Özellikle büyük inşaatlar ve sanayi tesislerinin 750 KVA ve üstü ürünlere olan talebi giderek artış gösteriyor. Alışveriş merkezleri, iş merkezleri ve plazalar gibi ticari son kullanıcılar en büyük ikinci müşteri grubunu oluştururken, endüstriyel son kullanıcılar pazarın yüzde 40’ını oluşturuyor.
REKABET ARTIYOR
Firmalar talep ve ihtiyaçlar doğrultusunda hareket ederek, ürün yelpazelerini bu koşullar doğrultusunda şekillendiriyor. Örneğin, günümüzde talep çevreci ürünlere yönelik olarak yoğunlaşırken, firmalar pazardaki değişimleri ürünlerine yansıtmaya dikkat ediyor. Emisyon değerlerini azaltan ve sessizlik unsurunu gözeten ürünler özellikle tercih ediliyor. Bu tür ürünlerin imalatına ağırlık veren firmalar, iç pazarın yanı sıra çevre ülkelere yönelik ihracatlarını da artırıyor.
sipariş vermek istiyoum o üzden sizin e postanız gerekir lütfe benim postama mesaj atasınız