İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

K9 Köpeklere Yoğun İlgi Var Girişimciler Bu İşin Ticaretini Yapabilir

K9 olarak bilinen arama kurtarma köpeklerine şu sıralar muazzam bir talep var. Tanesi 10 bin euro’ya alıcı buluyor. Irak, Kuveyt, Afganistan ve Libya’ya ihracat yapan firmalar var. Kiralamanın revaçta olduğu pazarda girişimcileri cazip fırsatlar bekliyor…

K9 olarak bilinen arama kurtarma köpekleri pazarı adeta altın çağını yaşıyor. Bu köpeklere dünyanın her tarafından muazzam bir talep var. Artan terör olayları ve güvenlik endişesi K9’lara olan ilgiyi en üst düzeye yükseltti. Türkiye’de de durum faklı değil. Arama kurtarma köpekleri Türkiye’de uzun yıllardır emniyet birimleri tarafından kullanılıyor. Özel sektörde kullanımı ise yok denecek kadar azdı. Ancak şimdi durum değişti. Açık alanlarda düzenlenen organizasyonlardan kargo şirketlerine, havalimanı güvenliğinden fabrikalara kadar birçok farklı alanda arama kurtarma köpeklerine talep yağıyor.

Ne var ki, arama kurtarma köpeklerine sahip olmak çok da kolay değil. Zira az sayıda firma tarafından eğitilen bu köpekler piyasada adeta yok satıyor. Peki, bir köpek çiftliği nasıl kurulur? Bu bakir pazarın öncü firmalarının büyüme planları nelerdir? Girişimci, yatırımcılar nasıl bir yol izlemeliler? Bu sayımızda bu soruların yanıtlarını almak için işin uzmanlarına ulaştık.

k9

STANDART BİR IRK YOK

Arama kurtarma köpekleri ya da diğer adıyla “iş köpekleri”nin dünya genelinde standart bir ırkı yok. Ancak çoğunlukla Malinois, Alman Çoban Köpeği (GSD), Labrador Retriever, Springer Spaniel, Doberman Pincher, Golden Retriever, Dutch Shepherd gibi ırklar tercih ediliyor. Uzmanlara göre arama kurtarma köpeklerinde karakter kadar genlerinden gelen özellikler de çok önemli. Bu nedenle köpek eğitim çiftlikleri kendi üretim merkezlerinde damızlıkların çapraz eşleştirmeleri sonucunda “working line” şecereli özel kan ve gen yapısı oluşturuyor. Köpek eğitim çiftlikleri kendi üretimine ek olarak Avrupa’daki ülkelerin güvenilir üreticilerinden eğitilmek üzere köpek de temin ediyorlar.

Bu cins köpekler terör dışında adlarının sözlük anlamına uygun olarak arama ve kurtarma faaliyetlerinde de yaygın olarak kullanılıyor. Söz konusu köpekler doğal afet ve farklı sebeplerle enkaz altında kalan canlı insanların nefeslerine odaklanarak ve salgıladıkları kokuları algılayarak hayatta kalanlara ulaşıyor. Pazardaki yoğun talep üzerine Türkiye’nin önde gelen arama kurtarma ve K9 köpek eğitim şirketlerini inceledik…

İHRACATA BAŞLADI

Köpek eğitim alanında faaliyet gösteren şirketlerden biri olan Fly Dog K9 Hizmetleri, Gözen Holding’in bir iştiraki olarak 2015 yılında kuruldu. Firma bünyesindeki tüm eğitimler dünya standartlarındaki 22 dönümlük arazide bulunan koku tanıtım odaları, simülasyon arama odaları, kargo, bagaj, uçak arama simülasyonları, araç arama eğitim sahası, arama kurtarma eğitim sahası, koruma ve devriye köpek eğitim sahaları, açık alan arama sahalarında gerçekleştiriliyor.

Fly Dog K9 Hizmetleri Baş Eğitmeni ve Operasyon Müdürü Engin Erkılınçoğlu aynı zamanda İzmir Emniyet Müdürlüğü Köpek Eğitim Merkezi’nin eski amirlerinden biri. Erkılınçoğlu, yılda ortalama 400 köpeğe eğitim verebilecek kapasiteye sahip olduklarını söylüyor. Fly Dog K9 Hizmetleri’nde altı eğitmen, bir baş eğitmen, 30 köpek idarecisi ve sekiz personel görev yapıyor.

Fly Dog K9 Hizmetleri tarafından yetiştirilen köpeklerin bir kısmı iç pazarda satılırken, bir kısmı da ihraç ediliyor. Şirkete Irak, Afganistan, Somali, Kuveyt ve Libya’dan yoğun talep geliyor. Burada yetiştirilen köpeklerin satış fiyatların 10 bin euro’dan başlıyor.

İLK KEZ FRANCHISE VERECEK

Eğitimli köpekleri dileyen herkesin kullanamayacağına dikkat çeken Erkı-lınçoğlu, bunun için köpek idarecilerine ihtiyaç olduğunu vurguluyor. Köpek idarecisi olabilmek için 3-6 ay arasında değişen eğitimden geçmek gerekiyor. Örneğin, narkotik köpek idarecisi için üç aylık eğitim, patlayıcı madde dedektör köpek idarecisinin ise beş aylık eğitim sürelerini tamamlaması gerekiyor.

Fly Dog K9 Hizmetleri artan talepleri değerlendirmek adına ilk kez franchise vermeye hazırlanıyor. Franchising sistemiyle açılacak ilk şubeler yurtdışmda olacak. Bunun için Irak’ta bir yatırımcı ile anlaşılmış. İkinci bir ülke için görüşmeler devam ediyor.

Fly Dog K9 Hizmetleri uluslararası K9 organizasyonlarına üyeliği olan bir şirket. Üyesi olduğu bazı organizasyonlar şu şekilde sıralanıyor: AWD (American Working Dogs), NASDU (National As-sociation of Security Dog Users), CNCA (California Narcotic Canine Associati-on), FPCAS (Federation Professionelle des Acteurs Cynophiles en Securite), IWDBA (The International Working Dog Breeding Association) ve SARDUS (Search and Rescue Dogs of The United States).

ALMAN KALİTESİ

Riva Kennel dört yıl önce Yankı Kural tarafından kurulmuş. 15 dönümlük bir arazi üzerinde kurulan bu tesiste aynı zamanda köpek oteli hizmeti de veriliyor. Tesiste Almanya’dan gelen yavru köpekler yetiştiriliyor. Riva Kennel, üç kez üst üste Türkiye Üretici Şampiyonu ve iki kez de üst üste Ortadoğu Üretici Şampiyonu olmuş. Alman kurdu cinsi köpeklerin eğitimi ortalama altı ay sürüyor.

Yankı Kural, “Yetiştirdiğimiz köpekleri 10 bin TL’ye satıyoruz. Geçenlerde Irak’a koruma köpekleri sattık. Diğer Ortadoğu ülkelerinden de talep alıyoruz” diyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor: “Almanya kalitesi ve gözetiminde üretim yapıyoruz.

Almanya’daki üreticimiz Friedrich Stenner ve çiftliğimizdeki uzman ekipler sayesinde standart bir kaliteyi yakaladık. Son üç yıldır bireysel köpekler bazında almış olduğumuz 68 derece, ayrıca 2013 yılındaki yarışmalarda bizzat çiftliğimizde ürettiğimiz Filt von Riva ve Betta von Riva’mn kazandığı şampiyonluklar ve diğer yavrularımızın aldığı dereceler damızlıklarımızın ve yavrularımızın kalitesini ispatlıyor.”

Riva Kennel’da her türlü köpek cinsi için modern 100 adet köpek konaklama ünitesi, eğitim alanı, kendi köpeğinizle gelip oynayabileceğiniz köpek spor alanı, havuz ve yeme içme alanı mevcut.

KATI KRİTERLERİ VAR

K9 çiftliği kurabilmeniz için öncelikle sağlık, güvenlik ve çevre ile ilgili yasalarda belirtilen kriterlere uygun bir yer bulmanız gerekiyor. Buna göre çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinden geçmesinin ötesinde güvenlik ve çevre düzenlemesiyle ilgili mesleki standartları belirleyen mevzuatlara uygun hareket edilmesi şartı var.

Bu çiftliklerde K9 eğitmeni olarak çalışacak kişilerin AF AD tarafından verilen “Temel Arama Ve Kurtarma Eğitimi” alması gerekiyor. Bunun yanı sıra güncel ve geçerli bir ilkyardım belgesine sahip olması zorunluluğu var.

Bunlar elemanlara ilişkin zorunluluklar; bir de tesiste bulunması gereken malzemeler var. Onlar da şöyle sıralanıyor: Tasma, atlama yatağı ve atlama çarşafı, çeşitli halat ve teçhizatlar, kanca, kar motoru, kompresör, kurtarma tüneli ve kurtarma üçgeni, GPS, sedye, termal kamera, emniyet kemeri, termometre, pusula, detektör, bilgisayar ve ilgili yazılımlar, havalandırma ve soğutma fanları, sinyal verici (tracker), motopomp ve dalgıç pompa, manometre, radyasyon ölçüm cihazı (radyakmetre), vb..

SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ

Arama kurtarma köpekleri son dönemde sosyal sorumluluk projeleri olarak da görülüyor. Bazı şirketler bu alana destek olmaya başladılar. Örneğin, Burgan Bank K9 köpeklerine destek oluyor. Burgan Bank Genel Müdürü Murat Dinç, “Özel eğitimli köpeklerin olduğu arama kurtarma timleri, hayat kurtarmak üzere afetlerde görev alıyor. Dünyada çok yaygın olan bu timlerin ve eğitimli köpeklerin, ülkemizde yeterli sayıda olmadığını öğrendik. Deprem kuşağında yer alan, ayrıca erozyon ve sel felaketlerine maruz kalan ülkemizde büyük bir eksikliği kapatacağımızı düşünerek bu alanı sahiplenmeye ve desteklemeye karar verdik” diyor.

Burgan Bank bu doğrultuda Fly Dog K9 Search and Rescue Ekibi ve köpeklerine destek oluyor. Fly Dog K9 Hizmetleri Genel Müdürü M. Cem Bozyiğit ise, “Arama kurtarma köpekleri özellikle ülkemiz gibi deprem riskinin yüksek olduğu bir coğrafyada çok büyük önem arz ediyor. Firma olarak, ülkemizin ihtiyacı olan kurtarma ekibi ve köpeklerinin eğitimini gerçekleştiriyoruz” diyor.

Eğitim merkezinde bulunması gerekenler

Köpek eğitim merkezleri genellikle büyük alanlara kuruluyor. Bunun için çoğunlukla şehir merkezlerine uzak alanlar gerekiyor. Eğitim merkezlerinde bulunması gereken donanımlar var. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanıyor:

  • Koku tanıtım odaları
  • Simülasyon arama odaları
  • Kargo, bagaj, uçak arama simülasyonları.
  • Araç arama eğitim sahası
  • Arama kurtarma eğitim sahası
  • Koruma ve devriye köpek eğitim sahaları
  • Açık alan arama sahaları
  • Mayın tarla simülasyonu
  • Büyük pentatlon alanı
  • Veterinerlik binası
  • Doğumhane Karantina bölgesi
  • Kafeterya Eğitim salonu
  • Özel köpek koşu alanları ile köpek bakımlarının da uygulandığı barınaklar
  • İdareci ve eğitmenler için konaklama alanları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu