Fütürist sektörler geleceği kurguluyor
Farklılığın ölçüsü bulunduğunuz noktayla, bulunmanız gereken nokta arasındaki uzaklık kadardır. Bu sektörlerde farklılığı rekabetin konumuna göre ayarlamak önemli…
YAKIN gelecekte değişim yaşayacak önemli sektörler hangileri olacak? Hatırlayacaksınız geçen haftaki yazımızda bazılarına kısaca değinmiştik. Bu hafta dikkat çeken diğer sektörlere işaret edeceğiz. Bu arada birkaç satırla daha önce açıkladığımız ‘yaratıcılık’ konusuna bir başka açıdan bakacağız.
Uzmanlara göre, fütüristliğin yüzde 10’u teori, yüzde 90’ı eylemdir. Buluşsal akla göre yaratıcılığın ne olduğu değil, ne yaptığı önemlidir. Unutmayın ki, kitaplar, makaleler ve de konferanslar bir ölçüde yaratıcılığın ‘neden’ini öğretir. Kendinizin heyecan dolu iç dünyanız ise ‘nasıl’ım…
Sektörünüzü, şirketinizi, markanızı ve de ürününüzü yaratıcılık dehasıyla her zaman parlatmaksınız, fütüristlik dediğimiz şey ‘farkındalık’ ile ‘farklılığı’ algılayış biçiminizden kaynaklanmaktadır. Önemli olan farklılığın dozunu rekabetin konumuna göre ayarlamaktır. Çünkü farklılığın ölçüsü bulunduğunuz noktayla, bulunmanız gereken nokta arasındaki uzaklık kadardır.
Yaratıcılıkla beslenmiş her farklılık sanki bir enstrüman gibidir. Fikir piyasasına sürdüğünüz her şey başkaları tarafından algılanmaz ise sürekli çatlak ses çıkarır, enstrümanınız akort tutmaz. Yarattığınız fikri öylesine dizayn edip takdim etmelisiniz ki herkes ‘buluşunuzun tınılarını’ hayranlıkla dinleyebilsin. Ölçü budur!
Dahası da var: Çabalarınızın içine sizinle aynı frekansı paylaşan başkalarını dâhil etmelisiniz. Fikrinizi ortak ürün haline getirmek amacınız olmalı. Etrafınızdaki herkes onu benimsesin. Yaratıcılık adına öylesi bir proje ortaya koymalısınız ki, orijinal fikirleriniz anında alıcı bulsun. Farklılığınızı ortak akıl haline dönüştüremezseniz yaratıcılık serüveniniz bir yerde takılıp kalabilir. Unutmayın şu ifade fikir yaratımı konusunda altın kuraldır: “Takımın aklı çoğu zaman bireyin aklından büyüktür!”
Yine de farklılık projenizde birilerini ikna için ölçüyü kaçırmamalısınız. Yarattığınız fikre ilişkin ikna amaçlı derinlikler gereksizdir. Ola ki laf uzar, projeniz sulanır. Tıpkı ünlü tiyatro yazarı ve öykücü Anton Çehov’un dediği gibi: Fikrinizi kısaca ifade edebilmek, yaratıcılık yeteneğinizin en önemli göstergesidir.
Bu uzun girişten sonra geldik yaratıcı sektörlerdeki fırsatlara: ‘Turizm/Seyahat, ‘Hızlı Tüketim/Perakende’, ‘Lojistik/Taşımacılık’ ve ‘Sigortacılık’ bu haftanın kısaca değineceğimiz sektörleri olacak. Nasıl gelişecek, neleri vaat edecekler? Sektör içinde yaratıcılık potansiyeli hangi noktalarda yoğunlaşacak?
TURİZMDE DEĞİŞİM FIRSATLARI
Turizm deyince modern zamanların getirdiği her türden ürün akla geliyor. Biz burada çok sayıdaki turizm yaratıcılığından sadece birine değineceğiz. Bu sektörde sonsuz buluşsal beklentiler var. Bunların en başında dağ ve yayla turizmi dikkat çekiyor. Üstelik kimi yerde kültür turizmiyle de birleştirmek mümkün bunları.
Örnek olarak 1200 metre rakımda beş yıldız konforuyla yayla oteli ayrıcalığı sunan ‘Sagalossos Antik Kenti’ni gösterebiliriz. 1700 metre yükseklikte capcanlı şaşırtıcı, sarsıcı bir uygarlık kalıntısı bu. Üstelik 2600 metreyi bulan ‘Akdağ’ın tam eteklerinde bulunuyor. Burası Burdur ile İsparta’yı kucaklayan muhteşem görkemiyle yüce bir dağ.
Şimdi burada bir an tüm antik uygarlıkları kucaklayan çok sesli bir koro ve zengin bir orkestrayla bahar ve yaz aylarında konser verildiğini düşünün. Antik zamanlardaki müzik zevkinin yanı sıra ‘Bach’tan Gershwin’e uzanan çizgide onlarca eserin dile gelmesi…
Klasik destinasyonlardan sıkılan ziyaretçilerin nasıl ilgisini çeker acaba? işte yaratıcılığa ilişkin basit ve küçük bir örnek…
Onlarca benzerini bu işin uzmanları düşünebilir, çarpıcı yeniliklere imza atabilirler. Çünkü başkalarının petrolü, altını, elmas madenleri varsa bizim topraklarımızın da çok zengin antik servetleri var!
FMSG BULUŞLARDAN BESLENECEK
Tüketim gereksinimini ateşleyen buluşsal yaratıcılık hızlı tüketim ürünlerinde de en yüksek düzeyine ulaşacak yakın gelecekte. Bu konuda uzmanlaşanlar, bu işi meslek edinip ‘yaratıcı fikir atölyesi’ açanlar çok kazanacak.
Bugün çoğu işletmede yönetim bilimine mal olmuş ‘at gözlüğü’ sendromu var. Çoğu kimse bilinen çizgilerin dışına çıkamıyor. Yenilik adına sunulan hemen her şey eskinin yeniden ambalajlanmış halinden başka bir şey değil.
Oysa yabancıların deyişiyle ‘FMCG’ (fast moving consumer goods) tüm dünyada tüketim odaklı buluşların sık yaşandığı bir sektör. Türkiye’de de yıllardır bu böyle, işin uzmanları hatırlayacaktır; ‘Nielsen’ tarafından yayınlanan Grovvth Reporter’a göre 2015 yılı itibariyle en yüksek satış bazında 21 Avrupa ülkesi arasında Türkiye ilk sıraya yerleşmişti. Üstelik fiyat artışında da ilk sırada olmasına rağmen!
işin sırrı şurada: farklılığa ve buluşsal yeniliklere önem verdiğiniz zaman hemen öne geçiyorsunuz. Bizim değerlendirmemize göre bu süreç bazı olumsuzluklara rağmen aynı çizgide devam edip gidecek. Bunda markalaşmış ürünlerin ve zincir mağazaların teşhir yaratıcılıkları konusundaki buluşları var. Tabii uluslararası piyasada lider olmuş ‘FMCG’ ürünlerinin dışarıdan transfer ettiği tüketimi kamçılayan buluşların da büyük payı bulunuyor. Şunu unutmamak lazım: Ekonomideki önemli göstergelerden biri olan ‘Tüketici Güven indeksi’ biraz da perakende satışlarındaki yaratıcılıkla anlam kazanıyor!
LOJİSTİK SEKTÖRÜ YENİLENİYOR.
Uzunca bir süredir sık gündeme gelen sektörlerin başında yine ‘lojistik sektörü’ var. Lojistik sektörü ‘dâhilde işleme rejimi’, ‘tedarik zinciri’ ve ‘seri ihracat’ gibi konuları benimseyerek Türkiye’de de ilginç farklılıklara imza atıyor. Sektörün yakın gelecekte çoklu ulaşım sistemlerinde yaratıcı yenikler yapacağına kesin gözüyle bakılıyor. Şimdilik tek sorun transit taşımacılıkta bazı daralmaların olması.
Sektörde dikkat çekici gelişme ise tıpkı Avrupa’da olduğu gibi ‘Lojistik Köyleri’nin bünyemize uygun biçimde hayata geçirilecek olması. Bilindiği gibi bu ‘köyler’ aslında organize olmuş sanayi bölgelerinin bir başka çeşidi. Yükleme, boşaltma, bakım onarım,
paketleme, dolum hizmetlerinin en sağlıklı biçimde yapıldığı yerler. Hızlı aktarım işlemlerinin yanı sıra; akıllı depo olanaklarıyla da tüm sektörlere hizmet veriyor.
Yaratıcılık adına bizim önerimiz metropol alanların yakınında bu köylerin inşası ve ileri teknikte depolama alanlarının hayata geçirilmesi. Bu yerlere özel hava alanları ve liman inşası gündeme gelebilir. Böylece çevreye saygılı ulaşım ve depolama merkezleri oluşacak, sanayi işletmeleri daha verimli çalışabilecektir. Ümidimiz tam da bu noktada kendimize özgü dünyaya örnek olabilecek yaratıcı farklılıkların ortaya konmasıdır.
SİGORTACILIK FARKLI BİR KULVARDA
Tüm dünyada olduğu gibi sigortacılık sektöründe de büyük gelişme var. Ülkemizin ihtiyaçlarına uygun yenikleri bu sektörde de görmeye başladık. Bunların çoğu dışarıda hayata geçmiş farklılıklar olsa da bizim katkımız her gün biraz daha artıyor. Teknolojik yeniliklerin getirdiği olanaklarla bu yeniliklerin daha da gelişeceğine inanıyoruz. Dikkat çekici farklılıklar önce sağlıkla ilgili. İkinci sırada tüketici sigortaları var. Düzenlenen poliçeler risk anında devreye giriyor, birçok bürokratik engelin aşılmasını sağlıyor. Mobil telefonlarla cebe giren sigortacılıkta tek amaç zamana karşı yarışmak… Bu amaçla icat edilen sigorta paketleri hemen dikkat çekiyor. Sigorta sektöründe yaratıcılığın temsilcisi olan ‘BES’ ise şimdi yeni farklılıklar üzerine yoğunlaşıyor. Devlet katkısının yanı sıra yepyeni cazip teklifler gündeme geliyor. Asıl değişim ise hayat ve gayrimenkul sigortalarında görülecek. Bu alanda çalışan yenilik odaklı firmaların bulunması ümit verici bir gelişme.
Nur Demirok / Para