Haberler

İstanbul Boğazı’nda teknede organizasyon yapmak

İstanbul Boğazı’nda teknede organizasyon yapmak hem hesaplı hem de eğlenceli. Bu yıl yolcu sayısında yaşanan azalma nedeniyle firmalar fiyatlarında indirim yaptı. Tekne sahipleri “beş yıldızlı otel hizmeti veriyoruz” diyecek kadar iddialı…

“İSTANBUL Boğazı’nın tadı ancak denizde çıkar” diyenlerdenseniz tekne ve yat organizasyonları tam size göre demektir. Yazın en kavurucu dönemini yaşadığımız şu günlerde püfür püfür esen Boğaz havası eşliğinde her türlü organizasyon yapmak mümkün, üstelik son derece makul fiyatlarla…

Yemekli Boğaz turu, günbatımı turu, yüzme turları, balık tutma, kahvaltı-brunch, kon-sept partiler, doğum günü, evlenme teklifi, evlilik yıldönümü, nişan, düğün, kına gecesi, mezuniyet gecesi, özel gün kutlamaları (Sevgililer Günü, Anneler Günü, Babalar Günü, vb.), beş çayı, kurumsal etkinlikler, şirket toplantıları, bayi toplantıları ve transferler, tekne ve yat kiralayarak yapılabilecek etkinlerden bazıları. Sıkıcı bir iş yemeğini bir tekne kiralayarak ‘yüzer-gezer’ ve eğlenceli bir etkinliğe dönüştürebilirsiniz.

Boğaz manzaralı tekne ve yatlarla havaların ısınmaya başladığı mayıstan ekime kadar organizasyon yapılabiliyor. Bu ayların dışında da teknelerin kapalı salonları olduğundan turlara devam edilebiliyor.

teknede organizasyon yapmak

“BEŞ YILDIZLI OTEL GİBİ”

Dört tekneye sahip Plan Tours Satış Direktörü Sırma Kurtoğulları Öngen, yabancı turistler tarafından en çok tercih edilen tekne turunun günbatımı turu olduğunu, yerli misafirlerin ise daha çok kutlamalar için tekne kiraladıklarını belirtiyor. Kurtoğulları’na göre gençler tarafından en çok tercih edilen turlar ise konsept partiler ve yüzme turları.

Tekne ve yatların kapasiteleri, modellerine ve müşterilerin isteğine göre değişiyor. îki kişiden 300 kişiye kadar yemekli ve kokteyl düzeninde, farklı kapasite ve özelliklere sahip tekne ve yatlarda profesyonel ekiplerle hizmet verilebiliyor. Tekne ve yat firmalarının çoğu hizmet kalitelerinin beş yıldızlı otel seviyesinde olduğunu iddia ediyor.

MİNİMUM İKİ SAAT

Yatlar için minimum kiralama süresi iki saat olarak belirlenmiş durumda. Büyük teknelerde yemekli olarak organize edilen turlar standart olarak dört saat sürebiliyor. Tekne ve yatların programları müsait ise ekstra ücretler ödenerek süre konusunda uzatma işlemi yapılabiliyor.

Fiyatlar, teknelerin özelliğine, saat aralığına, rotaya ve farklı mönülere göre değişiyor. Kişi sayısı çoğaldıkça ödenecek fiyat düşüyor. Örneğin 50 kişilik bir organizasyonda kişi başı 150 TL fiyat verilirken, 150 kişiye kişi başı 75 TL istenebiliyor. 250 kişi olunca ise fiyat kişi başı 65 TL’ye iniyor.

Bu fiyatlara dahil olan hizmetler ve ikramlar şöyle: İlk önce konuklara özel ‘Hoş geldiniz kokteyli’ sunuluyor. 45 dakika-1 saat sonra yuvarlak masalarda ister büfe, ister set mönü veriliyor. Ordövr tabağı, üç ara sıcak, salata, ana yemek (et-balık-tavuk), meyve, tatlı ve limitsiz yerli içki mönüyü oluşturuyor.

“DAHA İYİ VE DAHA EKONOMİK”

Denizde havanın güzel olduğu zamanlarda, tekne organizasyonlarının otel organizasyonlarına göre çok daha iyi ve hesaplı olduğunu iddia eden bir tekne sahibi, şöyle diyor: “Otel ve restoran fiyatları uçmuş durumda. Ortalama bir yemek organizasyonu için iyi bir restorana gidildiğinde, örneğin 40 kişi için 5 bin TL ödemeden çıkamazsınız. Biz o paralara denizde daha fazla kişiye, hem de 10 katı iyi hizmet sunuyoruz.”

Tekne ve yat kiralarken ister internet aracılığıyla, isterse tavsiye üzerine bulduğunuz firmaya, telefon veya e-mail yoluyla ulaştıktan sonra en önemli konu kaç kişilik ve kaç saatlik bir organizasyon istediğiniz oluyor. Kişi ve saat üzerinden aldığınız fiyatta anlaştıktan sonra genellikle toplam ücretin yüzde 30-40’ına denk gelen bir tutarı kaparo vermeniz isteniyor. Ödemenin tamamını ise genellikle organizasyonunuzun bittiği akşam yapmanız isteniyor.

HAREKET NOKTALARI

Hareket noktaları yatlarda çoğunlukla Istinye, Bebek, Arnavutköy, Kuruçeşme, Kuleli ve Beylerbeyi olurken teknelerde Beşiktaş, Kabataş, Eminönü, Üsküdar ve Beylerbeyi kullanılıyor. Daha farklı yerlerin hareket ve bitiş noktası olarak kullanılması talep edilirse ekstra ücretler ödenmesi isteniyor. Organizasyon süresince Boğaz’da kıyıya yakın şekilde gezinti yapılıyor; Avrupa yakasında Sarıyer ile Beşiktaş, Anadolu yakasında da Üsküdar ile Beykoz kıyıları arası tercih ediliyor

TEKNİK DONANIMLAR

Tekne ve yatlar her türlü donanıma sahip. Müzik sistemi ücretsiz olarak kullanıma sunulmakla birlikte ekstra ücret ödeyerek canlı müzik hizmeti de alınabiliyor. Canlı müzik olarak fasıl grubu, kemancı ve gitarist tercihi yapılabiliyor. Yine aynı şekilde ilave ücret ödenerek lazer gösterisi, DJ, oryantal şov, özel süsleme, fotoğraf ve video çekimi hizmetleri de alınabiliyor. İş yemeği organizasyonlarına yönelik ses donanımı ve sunum yapmak için her türlü teknik altyapıya sahip tekne ve yat bulmak mümkün.

BU YIL TALEP DÜŞÜK

Kişi sayısı olarak değil ama tura çıkış olarak istatistik tuttuklarını aktaran Bosphorus Yachting’in sahibi Plan To-urs’un Satış Direktörü Sırma Kurtoğul-ları Öngen, iki yıl öncesine kadar tekne başına ortalama 225 çıkış gerçekleştirirken bu yıl çıkış sayılarını söylemeye utandıklarını, çünkü işlerinin en az yüzde 50 düştüğünü ifade ediyor. Bu düşüş nedeniyle fiyatlarda revizyona gideceklerini açıklayan Kurtoğulları, zaten düşük olan fiyatları önümüzdeki günlerde daha da düşüreceklerini belirtiyor.

Bu yıl tüm tekne sahiplerinin yüzde 50 kapasitede çalıştığını söyleyen bir tekne firması yetkilisi de, geçen yıllarda yazları yok sattıklarını ama bu yıl yarı yarıya müşteri kaybettiklerini anlatıyor. Yetkili, “Bu yıla kadar haziran-temmuz-ağustos ayları boyunca yüzde 100 doluyduk. Ülkemiz turiz-minin
bugün yaşadığı kriz bizi de vurdu diyor.

Turizm belgelileri tercih edin!

Boğaz’da tur organize etmeden önce dikkat edilmesi gereken önemli bir konu var, o da kullanacağınız tekne veya yatın “Turizm Belgesinin olup olmadığı. Turizm Belgesi sahibi işletmelerin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenen bazı kriterlere uyması gerekiyor. Kalite, hjjyen, hizmet gibi kriterler içeren bu belgeye sahip tekne veya yatlarda belgesi olmayanlara oranla her zaman daha güvende olduğunuzu düşünebilirsiniz. En azından kayıt altındaki bir işletmeden hizmet aldığınızı biliyorsunuz.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Turizm Belgesi almak için 50 bin dolar masraf ettiğini söyleyen bir tekne sahibi şunları anlatıyor: “Kimisi gidip Turizm il Müdürlüğü’nden günü birlik Turizm Belgesi alıyor, Eminönü’ndeki eski bir teknede bizim kişi başı 80 TL verdiğimiz fiyatı 40 TL veriyor. O hizmeti alan kişi kötü bir deneyim yaşayınca da bir daha tekneye binmiyor. Bizde 40 TL sadece yemek maliyeti var, ana yemeğin 15 TL maliyeti var. Belgesiz bir teknede yediğiniz yemeğe nasıl güvenebilirsiniz?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu