Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Turizm hisselerinin potansiyeli var mı?

Rusya ve İsrail ile normalleşme dönemine girilmesi borsaya da yansıdı ve özellikle turizm sektörü hisselerim olumlu etkiledi. Yılbaşından bu yana bakıldığında turizm endeksinde yüzde 10 kayıp yaşanmıştı. Turizm endeksi ile turizm hisselerinin son üç yıllık performansım ve yılın kalan dönemi için beklentileri analiz ettik. Buna göre olumlu hava devam ederse sekiz hissede potansiyel var.

20l6’mn ilk yansı piyasalar açısından oldukça hareketli geçti. Özellikle FED’in adımları ve Ingiltere’nin Brexit karan küresel piyasalan etkilerken, risk iştahında dalgalanmaları ve büyüme endişelerini beraberinde getirdi. Öte yandan terör olayları da risk unsuru olmayı sürdürüyor. Yurtiçinde ise politik gelişmelere ek olarak bu unsurlar da piyasaların yönünü belirledi. BÎST-100 endeksi yılın ilk dört ayındaki 15 bin puanlık rallinin ardından 87.000’lere çıksa da tutunamadı, mayıs ve haziranda düşüşe geçti. Son iki aydaki yüzde 10’luk gerilemeyle de kazançlarının önemli kısmını geri verdi. Ancak yine de uzun vadeli yükseliş trendi içinde kalmayı başardı.

Yılın ikinci yarısında da benzer dinamiklerin piyasalara yön vereceği ve ekonomik ve jeopolitik risklerin yatırımcıların ‘alım’ yönünde istekli olmalarını engelleyeceği öngörülüyor.

Söz konusu riskler altındaki piyasalarda, yaz aylan turizm hisselerinin öne çıktığı bir dönem. Bu sektördeki hareketlilik nisanda başlayarak ekime kadar devam ediyor. Asıl ivme ise haziran-ağustos döneminde yaşanıyor. Biz de son üç yılda turizm endeksi ile turizm hisselerinin performansını ve bu dönem için beklentileri analiz ettik.

Turizm hisseleri

RUSYA VE TERÖR ETKİLEDİ

Turizm endeksi hareketini, geniş yatay kanal bant içinde sürdürüyor ve bu yatay kanal içinde 2014’te başlayan yükselen trend devam ediyor. Ancak 2011 yılı seviyelerinin altında olan turizm endeksinin 2013’ten bu yana yaz dönemlerindeki performansının karışık görünüm sergilediği belirtiliyor.

Turizm endeksinde 2013’ün haziran-ağustos döneminde yüzde 27, 2014’ün aynı döneminde yüzde 2 kayıp yaşandığını dile getiren Destek Yatırım Analisti Aysun Göksu, 2015’te ise endeksin yüzde 11 yükseldiğini söylüyor. Ancak bu yükseliş, Rus uçağının düşürüldüğü 24 Kasım’da yerini kayba bıraktı ve bu tarihten 2016 başına dek geçen sürede endeksteki değer kaybı yüzde 21’e ulaştı.

20l6’da ise gidişatın çok olumlu olmadığı söylenebilir. Çünkü yılbaşından temmuza kadar gelinen noktada turizm endeksinde yüzde 10 kayıp yaşandı. Aysun Göksu, dış ilişkilerdeki bozulmanın ve artan terör olaylannın sektör hisselerini olumsuz etkilediğini vurguluyor. Ancak geçtiğimiz haftalarda Rusya ve İsrail ile ilişkilerin tekrar normale dönmesi, dış politikada olumlu bir hava estirilmeye başlanması, turizm sektöründe de hareketlenmeye yol açtı.

ÜTOPYA TURİZM ÖNDE

Turizm endeksinde 13 hisse bulunuyor. Sektör hisselerinin performanslanna bakıldığında, en yüksek performansın son yedi ayda yüzde 90 getiriyle Ütopya Turizm’e ait olduğu göze çarpıyor. Uçak krizinden sonra en yüksek değer kaybının yüzde 21 ile Tek-Art Turizm’de yaşandığı görülüyor. Marmaris Altmyunus’ta yüzde 19,59, Martı Otel’de yüzde 17 değer kayıplan söz konusu. Altınyunus Çeşme hazirandan bu yana yüzde 9’un üzerinde değer kaybederken, Petrokent Turizm’in kaybı yüzde 6,5, Metemtur Otelcilik’in kaybı ise yüzde 0,3 oldu. İkili ilişkilerin düzeltilmesine yönelik görüşmelerinin başlamasının ardından en yüksek değer kazancı yüzde 15 ile Martı Otel’de gerçekleşti. Bu süre içinde en kötü performansın Net Turizm’de oluştuğunu da belirtmekte fayda var.

Genel kanı, turist girişlerinin artmaması halinde hisselerdeki zayıf seyrin süreceği yönünde. Bu olumsuz tabloda, başta Rusya olmak üzere İsrail ve Mısır ile ilişkilerin ‘normalleşmesine’ yönelik atılan adımların etkileri hissedilmeye başladı. Nitekim Rusya ile ilişkilerin düzeltilmesi adına önemli gelişmelerin yaşandığı 25 Haziran’dan sonra turizm endeksinde yüzde 1,31’lik artış görüldü.

TURİZMDE KAYIP YIL

ALB Forex Araştırma Uzmanı Onur Altın, turizm hisselerinin cazip hale gelebilmesi için iki önemli şart öne sürüyor. Bunlardan ilki, turizm endeksindeki sert değer kayıplarının ardından hisselerin ucuzlaması. Diğeri ise küresel borsaların merkez bankalarından parasal genişleme beklentisi sonucu girdiği yükseliş trendinin BİST 100’e de alım getirmesi.

Ancak Reel Kapital Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, turizm sektörü ve hisseleri açısından 20l6’nın 2015’ten daha kötü geçeceği kanaatinde. Erkan’a göre, dış ilişkilerin düzelmesi olumsuzlukları sınırlasa da, geniş resmi pozitife çevirme konusunda yetersiz kalacak.

Sektör açısından en kritik dört aydan mayıs ve haziranın kayıpla geçtiğini, temmuzun ise yeni hareketlendiğini ifade eden Integral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Seda Yalçın-kaya da, “Atılacak adımlar düzelme için yetersiz kalacak, 2016 sektör açısından kayıp yıl olacak” diyor.

Terör korkusu ve güvenlik endişelerinin turizmdeki kayıpların derinleşmesine neden olacağı da uzmanlar tarafından altı çizilen bir diğer nokta.

BÜYÜMEYE OLUMSUZ ETKİ

Turizmde yaşanan sıkıntılar ekonomik büyüme üzerinde de negatif etkiye sahip. Önlem alınmadığı takdirde bu sıkıntıların reel büyümeye 0,6-0,7 puan olumsuz yansıyacağını öngören Garanti Yatırım analistleri, bunun turizmle ilişkili yan sektörleri de etkileyeceğini belirtiyor.

Bu sektörlerin başında havacılık geliyor. Rusya krizi ve güvenlik riskleri sonrasında, 2016 ocak-mayıs döneminde yolcu rakamları zayıf seyretti. Bu da havayolu şirketi hisselerinde sert aşağı yönlü hareketlere neden oldu.

Alan Yatırım Kıdemli Analisti Eda Önder Öztürk, bu şirketlerin kayıplarını telafi edemediklerini söylüyor. Öztürk, İsrail ve Rusya ile ilişkilerin düzelmesiyle yolcu sayısında artış beklediklerini ve bu durumun havayolu şirketlerine katma değer sağlayabileceğini de sözlerine ekliyor.

POTANSİYELİ OLAN HİSSELER

Ütopya Turizm: Yılbaşından bu yana sektör hisseleri arasında en yüksek performansı gösteren şirket olarak göze çarpıyor. 1,90 üzerinde yatay seyirde devam eden hisse, bu seviye üzerinde kalıcılık sağlasa tekrar 230’u deneyebilir.

Martı Otel ve Tek-Art Turizm: Yaza sakin giren sektör hisseleri olarak göze çarpıyor. Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi son bir ayda her iki hisseye yüzde 3 yükseliş getirdi. Marmaris Altınyunus: Hazirandan bu yana yüzde 6,6 değer kaybeden hissede, otellerin doluluk oranına göre toparlanma görülebilir. 9,50’de tutunma çabası başarılı olursa 10,75 seviyesi gündeme gelebilir.

Altınyunus Çeşme: Hisse, hazirandan bu yana yüzde 9’un üzerinde değer kaybetti. 3,40’larda kalıcılık sağlanırsa yükseliş kaydedebilir, 4,00 direncini test edebilir ve bu seviye aşılırsa yükselişi hız kazanabilir.

Petrokent Turizm: Haziran ayından bu yana yüzde 6,5 kayıp yaşayan hissede, 45,00 üzerinde kalıcılık sağlanırsa yükseliş denemesi görülebilir. Ancak genel görünüm zayıf. Metemtur Otelcilik: Diğer hisselere göre daha yatay görünüm sergil’yor. Hazirandan bu yana yüzde 0,3’lük sınırlı kayıp yaşayan hissede toparlanma için 0,86 üzerinde kalıcılık şart. Sektördeki toparlanmayla yükseliş olabilir.

Net Turizm: Haziran ayı başından bu yana yüzde 19 kayıp yaşayan hissede kayıplar sürüyor. 1,40 teknik destek noktası üzerinde kalıcılık sağlanırsa artan iç taleple toparlanma görülebilir. 1,53 direnci aşılırsa yükselişler hızlanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu