Şirket Haberleri

Teknolojik çözümleri üreten tarafta olacağız

Turizm ve konaklama sektörlerine yazılım ve donanım altyapısı sağlayan Protel, HP ve Microsoft gibi iş ortaklarıyla çalışıyor. 27 yıldır Türkiye ve Kıbrıs’ta faaliyetlerini yürüten şirket, yakın zamanda Macaristan ve Hırvatistan’a da açıldı. Çalışmalarını bulut teknolojiler ve mobil çözümler ekseninde yoğunlaştırdıklarını dile getiren Protel Yönetim Kurulu Başkanı Metin Arghan, teknolojik çözümleri ‘üretip satan’ şirket konumuna gelerek yurtdışı faaliyetlerini artıracaklarını söylüyor.

Turizm ve konaklama, en hızlı gelişen ve en fazla ekonomik geiir sağlayan sektörlerden biri olarak oldukça fazla öneme sahip. Bu nedenle söz konusu sektörlerde verilen hizmetlerin de bu gelişime ayak uydurması gerekiyor. Bu hizmetler; raporlama, dağıtım kanalı ve satış noktası çözümlerinden pazarlama ve işletme yönetimine; mobilden stok, muhasebe ve finansa kadar çok geniş çerçevelerde uygulanıyor.

Son yıllarda turizm alanında teknoloji tabanlı çözümler sunan şirketlerin sayısı hızla artsa da, köklü oyuncular da yeni trendlerle büyüyen teknolojiye ayak uyduran çözümlerle öne çıkıyor. 1989’da sektörün ilklerinden biri olarak kurulan Protel de, bu oyunculardan biri. Protel Yönetim Kurulu Başkanı Metin Arghan, 1979’da Marmara Üniversitesi Pazarlama bölümünden mezun olduktan sonra 10 yıl boyunca çeşitli şirketlerde teknolojiye ilişkin farklı departmanların yöneticiliğini sürdürüyor. Protel’in temelleri de bu süre zarfında atılıyor diyebiliriz. Metin Arghan, 10 yılda elde ettiği deneyimler ışığında kendi şirketini kurmaya karar veriyor ve 1989’da 2 bin 500 dolarlık sermayeyle Protei’i hayata geçiriyor. Şirketin bugünkü sermayesi, 5 milyon dolara ulaşmış durumda.

Protel

Yazılım ve donanım

Protel; turizm ve konaklama sektörlerine yazılım ve donanım altyapısı sağlıyor, otel ve restoranlara yönelik uçtan uca yönetim ve operasyon çözümleri sunuyor. Metin Arghan, hayata geçirdikleri teknoloji çözümleriyle işletmelerde yönetimi kolaylaştırmayı, operasyonlarına değer katmayı ve verimliliği artırmayı hedeflediklerini söylüyor. Ayrıca ‘teknolojinin yıllar içinde kaydettiği gelişime uyum sağlama’ anlayışıyla hareket ederek değişen müşteri taleplerine aynı hızda cevap vermek ve onların da bu teknolojik gelişime ayak uydurmalarını sağlamak için farklı çözümler üzerine çalıştıklarını da vurguluyor.

2014’te 57 milyon TL, 2015’te 75 milyon TL ciro elde eden Protel.dünyanın önde gelen teknoloji devleriyle iş ortaklığı yapıyor. Bunlar arasında teknoloji üreticisi HP ve Micros-Fidelio, ve-ritabanı üreticisi Oracle, yazılım çözümleri sunan Reservation Assistant, Logo-Netsis ve IDe-as, mobilite ve iş akış yönetimi şirketi Knowc-ross bulunuyor. Şirket 2006’dan bu yana, ‘Microsoft Gold Partner’ olarak hizmet veriyor. Girişimci, Protel’e kuruluşundan itibaren toplam 25 milyon dolar yatırım yaptıklarını ve ‘Türkiye’nin ilk 500 Bilişim Şirketi’ arasında 77’nci sırada yer aldıklarını da kaydediyor.

Rota, Doğu Avrupa

ilk kurulduklarında az sayıda kişiden oluşan Protel, bugün 250’yi aşkın çalışanla faaliyet gösteriyor ve kendi yazılım ekibine de sahip. Merkez ofisi İstanbul’da bulunan şirketin Ankara’da, İzmir’de ve Antalya’da da ofisleri var.

27 yıldır Türkiye dışında Kıbrıs’ta da çalışmalar yürüten Protel, yakın dönemde iki ülkeye daha açıldı ve Macaristan/Budapeşte’de ve Hırvatistan/Zagreb’de faaliyet göstermeye başladı. Yurtdışındaki konumunu sağlamlaştırmayı ve faaliyet gösterdiği ülke sayısını arttırmayı da hedefleyen şirket, bir sonraki adımını ise ‘diğer Doğu Avrupa ülkelerinde de yer almak’ olarak belirlemiş durumda.

Protel, 2016 itibarıyla 650 otel ve 2 bin 200 restoran, kafe, bar işletmesine çözüm sağlıyor ve hizmet veriyor. Starbucks, Caffe Nero, Hilton, Rixos, Marriott, Kempinski, Radisson, Anemon, Richmond, Green Park ve Ramada, Protel’in sistemlerini kullanan işletmelerden bazıları. Metin Arghan, konaklama pazarındaki müşterilerinin toplam oda sayısının 100 binin üzerinde olduğunu ve oda sayısı bazında, Türkiye’deki beş yıldızlı otel pazarının yüzde 75’ine çözüm ve hizmet sunduklarını ifade ediyor.

Bulut ve mobil

Protel, turizm ve konaklama sektörlerinde çözümlerini ‘alıp satan’ kimliğiyle sunuyor. Diğer bir deyişle, faaliyetlerini ‘distribütör’ olarak yürütüyor. Bu nedenle hedefler arasında distribütör konumunu giderek terk edip ‘üretip satan’ konumuna geçmek bulunuyor. Bu amaçla 2016’daki çalışmalarını bulut teknolojiler ve mobil çözümler ekseninde yoğunlaştırdıklarını dile getiren Metin Arghan, “Konuk ağırlama sektörüne yönelik yenilikçi ürünlerin geliştirilmesi ve mevcut restoran yönetim sistemlerinin yeni ürünler ile entegrasyonu üzerine çalışıyoruz” diyor. Ayrıca, e-dönüşüm projeleri (e-fatura, e-arşiv faturası, e-defter) ve yeni nesil yazarka-sa konuları da, yeni fikirlerle geliştirilen diğer alanlar arasında yer alıyor. Böylece farklı seg-mentlerdeki işletmelere de ulaşarak pazara daha fazla yayılmak amaçlanıyor.

Kiosklardan sipariş

Protel, bu çalışmalar kapsamında geçtiğimiz aylarda pazara yeni bir ürün sundu. ‘Protel-F&B 360’ isimli ürün; kafe ve restoran gibi gıda perakendeciliği sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin müşterileriyle ilişkilerini geliştirmeyi amaçlıyor. Metin Arghan bu ürünle, ‘omnichannel (çoklu kanal) ticaret’ kavramını gıda perakendeciliğiyle ilk kez buluşturduklarını söylüyor ve Protel-F&B 360’ı şöyle anlatıyor: “internetten, mobil uygulamadan ya da çağrı merkezinden iletişime geçen müşterileri tanıyabiliyor, sipariş kabul edebiliyor ve kişiye özel kampanyalar oluşturarak müşteriye sunabiliyor. Kafe ve restoranlara yerleştirilen kiosklardan da sipariş alabiliyor.”

Böylece müşteriler istedikleri gibi kişisel-leştirdikleri yiyecek ve içecek siparişlerini tercih ettikleri kanal üzerinden işletmeye iletebiliyor, eski siparişlerini tekrarlayabiliyor veya düzenleyebiliyor, kendilerine özel sunulan kampanyaları da görebiliyor. “Protel-F&B 360 ile restoran ve kafeler; ‘hangi müşteri ne satın aldı, alışveriş alışkanlığı nasıl’ gibi sorulara kolaylıkla cevap bulabiliyor” diyen girişimci, işletmelerin istenilen sıklık ve içerikte müşteriye özel kampanyalar gerçekleştirebildiklerini ve bu kampanyalar için personel eğitimine zaman ve bütçe ayırmalarına gerek kalmadığını da ekliyor.

“Teknolojiye yatırımlar artıyor”

Turizmde 2016’nın sıkıntılı olmasının Protel’e etkilerini sorduğumuz Metin Arglıan, bu sektörün yıldan yıla büyüyen ve olumlu rakamlar ortaya koyan bir sektör olduğunu söylüyor ve bu yılki olumsuzlukların uzun vadede kalıcı olmasını beklemiyor. “Olumsuz gelişmelerden olumlu sonuçlar elde etmeyi bilmek gerek” diyen Arghan, bu dönemde bazı işletmelerin teknolojiye yatırım yapıp verimliliği arttırarak fire ve kayıplan azaltmaya çalıştıklarım gözlemlemiş. “Bu sayede sektördeki olumsuzlar bizi çok etkilemedi ve bu yıl da fazla sayıda işletme tarafından tercih edilmeye devam ettik” diyen girişimci, yurtdışına açılma hedefine yoğunlaşarak olası en olumlu sonuçları elde edeceklerini belirtiyor. Ayrıca omnichannel ticaretin geleceğinin parlak olduğunu düşündüklerini ve bu alanda çalışmalarım ivmeyle sürdüreceklerini sözlerine ekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu