Eski AVM’lerde yenileme yarışı
Rekabetin giderek arttığı perakende sektöründe AVM’ler ‘yenileme’ projeleriyle fark yaratmaya çalışıyor. Marka karmasından açık alan yaratmaya kadar pek çok alanda yenileme çalışması yapan Akmerkez, Mİ, Carousel, Metrocity, Star-city gibi AVM’ler bunun için milyon dolarlar harcıyor. Bu çalışmalar sayesinde AVM’ler yeniden popüler hale gelirken ziyaretçi sayısında artış sağlanıyor.
Türkiye ekonomisinin en dinamik sektörlerinden biri olan AVM’lerde yenileme trendi başladı. Rekabetin giderek arttığı sektörde, AVM’ler, hedef kitle değişimi, büyüme veya yenilik ihtiyacı gibi nedenlerle renovasyona yani ‘yenilenmeye’ gidiyor.
Uzmanlar, AVM’lerin özellikle belli bir yaşa gelince pazar analizlerini yenilemesi, hedef kitle talep ve araştırmalarını düzenli olarak yapması gerektiğini söylüyor. Türkiye’deki AVM’lerin yüzde 25’inin 10 yaşını geçmiş olması da yenileme çalışmalarının yakında yoğunlaşmaya başlayacağını gösteriyor.
Bu değişim ihtiyacını erken fark eden AVM’lerin birçoğu şimdiden yenileme çalışmalarına başladı. Akmer-kez’den Carousel’e, Mİ Adana’dan Star-city’ye kadar pek çok şirket yenileme çalışmalarına milyon dolarlar harcıyor. AVM’ler, açık alanların artırılması, teknolojik gelişmelere paralel altyapı düzenlemelerinin yapılması, sirkülasyonu artırıcı mimari düzenlemelerin gerçekleştirilmesi, mağaza karmasının yenilenmesi gibi pek çok alanda çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalar sayesinde yeniden popüler hale gelen AVM’ler yerine göre yüzde 20-50 arasında ziyaretçi artışı sağlıyor.
20 MİLYON DOLAR HARCADI
ArenaPark, ArmoniPark ve Kayseri Park AVM’leriyle yılda 30 milyon ziyaretçiyi ağırlayan Artaş, AVM’lerini yenilemeye başlayan gruplardan biri. Geçmişte Kayseri Park ve ArmoniPark AVM’lerinde yenileme çalışmalan yapan şirket, şimdi de İstanbul Küçükçekme-ce’de bulunan ArenaPark Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nin yenileme sürecini yürütüyor. 2016 yılının yaz döneminde başlanan yenileme çalışmaları kapsamında AVM’nin iç ve dış olmak üzere bütün cepheleri ve zeminleri yenileniyor.
ArenaPark AVM Genel Kordinatörü Muhsin Erkoç, bugüne kadar yenilemelere yaklaşık 20 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını söylüyor. 27 farklı kategoride 110 mağazanın bulunduğu ArenaPark’da marka karması konusunda da yenilemeler söz konusu. Erkoç, ADL, Green Salad’s, Papajohn’s, Usta Dönerci, Güllüoğlu ve KFC markalannı bünyelerine kattıklarını söylüyor.
Ml’LER YENİLENİYOR
Metro Properties ve FİBA Group’un Mİ Adana, Mİ Gaziantep, Mİ Konya ve Mİ Kartal olmak üzere dört AVM’si bulunuyor. Bu AVM’lerden Mİ Adana yenilenme sürecinde. AVM’de ziyaretçilerin açık alanda rahat ve keyifli vakit geçirebilecekleri, su ve çocuk oyun alanları olan, dış mekan teraslı cafe-restoranlar ve modern alışveriş sokağı yapılıyor. Proje kapsamında kiralanabilir alan 77 bin metrekareden 90 bin metrekareye çıkarılarak yeni eklenecek 13 bin metrekare mağaza alanına ek olarak 20 bin metrekarelik açık sosyal alan oluşturulacak. 105 olan mağaza sayısı 170’e çıkarılacak. Alışveriş merkezinin yeni alanlarının 2017 yılının ilk yarısında hizmete girmesi planlanıyor.
Mİ Adana AVM’nin büyüme ve yenilenmesi kapsamında, mevcut mağaza dekorasyonlarının da yenilenmesiyle birlikte toplam 20 Milyon Euro’luk bir yatırım öngörülüyor. Aynı zamanda, Mİ Kartal ve Mİ Konya Alışveriş Merkezleri için de şu anda üzerinde çalışılan renovasyon projeleri bulunuyor. Mİ Adana’mn tamamlanmasının ardından bu projelerin hayata geçirilmesi planlanıyor.
MARKA KARMASI DEĞİŞECEK
Carousel de yenilenme furyasına katılan AVM’lerden biri. 2015 yılında başlayan çalışmalar hala devam ediyor. Carousel AVM’de yenileme projeleri kapsamında elektronik-mekanik akşamlardan yer zeminlerine, tavan ünitelerinden asansöre kadar her şey değiştiriliyor. Ayrıca dış cepheye ek bina yaparak açık verandalı cafe-bistro alanlarını genişleteceklerini söyleyen Carousel İcra Kurulu Üyesi Orhan Demir, “Bu bölgede bulunmayan cafe-bistro markalarını getirerek, gençlerin ve iş çevresinin buluşma mekanlarını Carousel olarak belirlemeyi hedefliyoruz” diyor.
Şu an AVM’nin bünyesinde kiosk-larla birlikte 100’e yakın marka bulunuyor. Yapılan pazar araştırmaları ve tüketici anketleri doğrultusunda marka karmasının da yeniden yapılandırılması planlanıyor. Türkiye’deki alışveriş merkezlerinin tüketici talepleri doğrultusunda şekillendiğini söyleyen Orhan Demir, şöyle devam ediyor: “Carousel ilk açıldığında öncü markalan ziyaretçileriyle buluşturmuştu. Şimdi de yeniden lokomotif ve dinamik markalan misafirlerimizin beğenisine sunmaya hazırlanıyoruz. Şimdiye kadar kesinleşen markalanınız; Focca-cia, Planet Kitabevi, Just Chicken, Chi-nese Sushi Express, Mudo Concept. Bununla beraber Cengiz Abazoğlu ilk flagship mağazasını bizde açıyor.”
YENİLEMELER HIZ KAZANDI
Kısa bir süre önce Starcity Outlet Alışveriş Merkezi’ni satın alan Gençoğlu Ailesi, AVM’yi yenileme çalışmalanna başladı. StarCity’de hem yeni yönetmeliğe uyum çerçevesinde hem de belli amaçlar doğrultusunda renovasyon çalışması yapılacak. Projeyle ilgili harcanması öngörülen toplam bütçenin yaklaşık 10 milyon TL’yi bulacağını tahmin ediliyor.
Anadolu Yakası’mn en eski AVM’lerinden Capitol de yenileme sürecine uyum sağladı. AVM’nin üst katı için imar izni almayı başaran Aksoy Grup, Capitol’un yenilenmesi için bir proje üzerinde çalışıyor. Yenileme kapsamında yeme içme katlan üst kata taşınarak açık alanın artırılması hedefleniyor.
İstanbul Levent’te yoğun bir rekabetin ortasında kalan Metrocity AVM de önümüzdeki dönemde yenilenecek. 2003 yılında açılan Metrocity AVM’ye yenileme kapsamında Decathlon gibi yeni markalar gelecek. Aynca yemek bölümü hem fiziksel hem de mağaza karması anlamında yemlenecek. Yenileme çalışmalannı Ece Türkiye yönetecek.
AKMERKEZ’E 30 MİLYON DOLAR
Akmerkez uzun zamandır yenileme sürecinde. Önümüzdeki günlerde 2 bin metrekarelik yeni açık alanın lansmanını yapmaya hazırlanan AVM, Boyner’in yeni konsepti Wepublic’le ivme kazanacak. Bugüne kadar yenileme çalışmalanna 30 milyon dolarlık yatırım yapıldı.
Rönesans Gayrimenkul, yeni projelere imza atarken bir taraftan da daha eski AVM’leri için yenilemeler yapıyor. Grup, İzmir Optimum’un genişleme projesini tamamlamak üzere. 58 bin metrekare kiralanabilir alandan 86 bin metrekare alana çıkarak büyüyen İzmir Optimum’un yıllık ziyaretçi sayısının 12 milyondan 17 milyona çıkması hedefleniyor.