Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Havacılık hisselerinin potansiyeli varmıdır?

Eylül ayırım gelmesiyle birlikte piyasalar yoğun gündem maddeleriyle şekilleniyor. Uzmanlar bu dönemde olumlu gelişmelerin BIST-lOO’deki çıkışı 85.000-87.500’e kadar destekleyebileceğini söylüyor. Rusya ile clıarter uçuşlarının yemden başlamasıyla da havacılık hisseleri arasmda yer alan THY, Pegasus, TAV, Çelebi Hava Servisi ve DO&CO’da toparlanma ve iyileşme görülebileceği belirtiliyor.

Piyasalar için oldukça kritik geçmesi beklenen eylül ayına girdik. Bu ay dikkatler 4-5 Eylül’de Çin’de yapılacak G20 Zirvesi’nde, 8 Eylül’de Avrupa Merkez Bankası’nın, 15 Eylül’de Ingiltere Merkez Bankası’nın, 20-21 Eylül’de FED’in faiz kararlarında ve ek olarak da 26-28 Eylül’deki OPEC toplantısında olacak.

Eylül ile başlayan bu yoğun sürecin yılın geri kalanında da süreceğini söyleyebiliriz. Mesela FED’in kasım ve aralık aylarında da toplantıları olacak. Bankanın faiz artırmamasının gelişmekte olan ülkeler için olumlu olacağı yorumu yapılırken, faiz artınmının bankacılık sektörünü aşağı yönlü baskı altına sokabileceği ifade ediliyor. Kasımdaki ABD Başkanlık seçimleri ise küresel ekonomik gündemi belirlemeye aday bir gelişme olarak not ediliyor. Ek olarak, Brexit sonrası başta Almanya ve İtalya olmak üzere Avrupa bankacılık sektörüne ilişkin gelişmeler piyasa için önem arz ediyor. Bu süreçte gelişmiş ülke merkez bankalarının mesajları da dikkatle takip edilecek noktalar arasında yer alıyor.

Havacılık hisseleri

KREDİ NOTU RİSKİ

Yurtdışı başlıklar böyle sıralanırken piyasalar açısından yurtiçinde de izlenecek önemli konular bulunuyor. Gözler ekonomiyi ve piyasaları destekleyecek adımlara çevrilmiş durumda. Analistler, bu adımların enflasyondaki ve cari açıktaki etkisinin kritik önemde olduğunu dile getiriyor. Ayrıca S&P’den ve Türkiye’yi 18 Temmuz’da negatif izlemeye alan Moody’s’den 30-90 gün arasında değerlendirme gelmesi beklendiğinden kredi notu riski sürüyor.

Reel Kapital Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, bu kuruluşların kararlarında TCMB’nin faiz politikasının etkili olacağı görüşünde. Banka önceki hafta faiz koridorunun üst limitini 25 baz puan daha indirerek yüzde 8,50’ye çekti ve mart ayından bu yana faiz koridorunun üst bandında toplam 225 baz puanlık indirim gerçekleştirdi. Enver Erkan, faiz indirimleri sonrasında sermaye akımlarının durumuna ve yatırım ortamına dikkat çekerek, bu iki unsurdaki gelişmelerin not değerlendirmelerinde ana etken olacağını belirtiyor.

85.000 VE ÜSTÜ GÖRÜLEBİLİR

Böyle bir ortamda, BİST-100 Endeksi de dalgalı bir şekilde hareketlerini sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta 76.500 seviyesine kadar yükselen endeks için Gedik Yatırım Analistleri, 14 Temmuz’da görülen 82.000’lerin yakın dönemde gündeme gelebileceği kanaatinde. Kurumun analistleri, “74.000’in kısa vadeli dip olduğunu ve 70.000’e yakın rakamların ‘kademeli alım’ fırsatı oluşturacağını düşünüyoruz” diyor. Kurum, yıl içinde görülebilecek en yüksek seviye olarak yıl başında belirttikleri 92.000 hedeflerini aşağı yönlü revizyon dahilinde koruduklarını vurguluyor.

Destek Yatırım Araştırma Müdürü Murat Tufan ise endekste yakın zamanda 85-000’e çıkışın olabileceğini dile getiriyor. Ancak Tufan, “Bunun gerçekleşmesi için yapısal reformlara ve yabancı yatırımcılara sunulan teşviklere devam edilmesi, müttefik ülkelerle siyasi ilişkilerin olumlu seyretmesi gerekiyor” diyor. Tufan’a göre, FED faiz artışının 2017’ye ötelenmesi, yapısal reformlann hız kazanması, ülke notunun korunması gibi olumlu gelişmeler çıkışı 87.500’e kadar destekleyebilir.

CHARTER SEFERLERİ

Iç gündemin yanı sıra dış siyasi ilişkilerdeki hareketlilikle siyasi ve jeopolitik gelişmelerin piyasaların seyrindeki belirleyicilerden biri olmaya devam etmesi bekleniyor. Bu noktada Rusya ile ilişkiler de oldukça öneme sahip. 9 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmeden çıkan ‘olumlu’ mesajlarla moral bulan piyasalarda, ekonomik yaptırımların kalkmasıyla karşılıklı ticari ilişkilerin yeniden canlanması ve Türkiye’ye gelen Rus turist akışının normale dönmesi beklentisi devam ediyor.

Geride bıraktığımız haftada Rusya ile charter uçuşlarının yeniden başlamasına yönelik anlaşmaya varıldı. Biz de bu noktada Rusya ile ilişkilerdeki olumsuzluklardan ciddi şekilde etkilenen havacılık hisselerinin yılın geri kalanında nasıl bir performans gösterebileceğini araştırdık. Haberimizde yer alan kutuda bu hisselerdeki beklentilere yer verdik.

TOPARLANMA 20I7’DE OLUR

îlk yarıda BlST-100 Endeksi yılbaşına göre yüzde 7 değer kazanırken, havacılık hisselerinden THY ve Pegasus yüzde 23, TAV yüzde 32, Çelebi Hava Servisi yüzde 35, DO&CO yüzde 19 değer kaybetti. Venbey Yatırım Araştırma Müdürü M. Barış Ürkün, bu hisselerin ağustostan itibaren toparlanarak kayıplarını geri almaya başladığı gözlemlense de kaybın halen büyük olduğunu söylüyor. Ürkün, “Rusya ile ilişkilerin düzelmesiyle uçuş yasağı kalksa da yaz sezonunun sonuna gelindiği için bu gelişmenin etkisi sınırlı olacak” diyor. Barış Ürkün’e göre, jeopolitik riskler nedeniyle Türkiye turlarına taleplerde belirsizlikler olabilir ve Rus tur operatörleri charter uçuşlarında büyük çaplı planlardan kaçınabilir. Bu da charter uçuşlanndan istenilen sonucun alınmasının önüne geçebilir.

Gedik Yatırım analistleri ise Rusya ile charter seferlerinin başlaması, İsrail ile normalleşen ilişkiler, Iran trafiğinin yeniden canlanması gibi nedenlerle toparlanma beklentilerinin kuvvetlendiğini kaydediyor. Analistler, “Bu yıl mali tablolarda görülen dip rakamlar 2017 için iyi bir baz etkisi oluşturarak pozitif algıyı destekleyebilir” diye konuşuyor. Kurum, havacılık hisseleri için önerilerini ise orta ve uzun vadede şimdiki fiyatların ve bundan sonraki düşüşlerin biriktirmek için uygun seviyeler olduğu şeklinde özetliyor.

5 hissenin özel analizi

  1. THY: Toplam yolcu sayısı 20l6’da artsa da doluluk oranlarında düşüş görüldü. Sonuçlardaki negatiflik Rusya gelişmeleriyle yıl sonuna doğru kademeli olarak azalabilir. Ancak asıl etki 201/de görülecek.
  2. Pegasus: 2016 ikinci çeyrekte jeopolitik riskler, Rusya kaynaklı zayıf talep ve güvenlik sorunları dış hat birim gelirlerini geriletti. Yolcu büyüme hedefini yüzde 13-15’ten yüzde 5-7’ye çeken şirket, FVAÖK marjı beklentisini de yüzde 19-21’den yüzde 11-13’e revize etti. Son gelişmeler hisseyi destekleyebilir.
  3. TAV: ikinci çeyrekteki kur farkı zararları net kârı zayıflattı. Havalimanları yolcu trafiğinde terör saldırılarının ve azalan Rus turistlerin negatif etkisi görülüyor. Rusya ile düzelme yolundaki ilişkilerle turist sayısının artması olumlu etkileyebilir.
  4. Çelebi Hava Servisi: Satış gelirleri 20l6’ntn ilk yarısında yüzde 8 artarak 346 milyon TL oldu. Şirketin faaliyet kârı ise yüzde 35 azalarak 26 milyon TL’ye geriledi. Ancak sonuçlarda düzelme görülebilir.
  5. DO&CO: Yılın ilk yarısında satışlar 2015’in ilk yarısına göre yüzde 11 artışla 255 milyon Euro olurken, operasyonel kâr da yüzde 10’luk artışla 14,4 milyon Euro’ya yükseldi. THY’nin maliyet tasarruf programıyla DO&CO da beklentilerinde aşağı yönlü revizyon yapsa da son gelişmelerinin etkisi olumlu olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu