Robotlar, insan istihdamını artırdı
ULUSLARARASI Robotik Federas-yonu’nun (IFR) verileri, son beş yılda dahil edilen endüstriyel robotlar sayesinde, 2009 krizinden sonra kendisini toparlamaya çalışan ABD’deki otomotiv sektörünün 230 bin istihdam yarattığını gösteriyor.
IFR’nin 2016 Dünya Robotik Raporu’na göre, 2010-2015 yılında ABD endüstrisine yaklaşık 135 bin robot katıldı. Bu katılımın dominosu, 60 binle otomotiv sektörü oldu. Bu zaman diliminde sektöre 230 bin kişi istihdam edildi.
ABD RÖNESANS’I YAŞIYOR
Bugün ABD, Japonya’nın ardından otomotiv sektöründe robot yoğunluklu üretim yapan ikinci ülke. IFR’ye göre ABD’deki otomotiv sektörü “Rönesans devrini” yaşıyor. 2015’te endüstriye katılan robot sayısı 27 bin 500 iken, bu rakamın finansal krizin yaşandığı 2009’dan bu yana üçe katlamış olması, robot kullanımındaki lokomotif sektörün otomotiv olduğunu ortaya koyuyor. IFR, ABD’de endüstriyel robot üretimindeki ithalatın bazı alanlarda kesilerek yurtiçine çekilmesinin önemine dikkat çekiyor.
ABD’nin endüstriyel robot bu yarışındaki en büyük rakibi Çin. Bu ülke 2010-2015 döneminde 90 bin robot üretimiyle ABD’yi geçti. Öte yandan, ABD’nin iki otomotiv devi General Motors ve Ford Motor Company’nin 2009 krizinden sonra geçen yıl piyasalardaki paylarını sabitleştirmeleri, Avrupa ve Asyalı otomotiv üreticileriyle, otomotiv yedek parçacıların ABD’deki kapasitelerini artırmalarına neden oldu. IFR’ye göre ABD’de 2015’te otomotiv sektöründeki yoğunluk her 10 bin çalışan başına 1.218’e yükseldi. Bu oranlar başlıca otomotiv üretici ülkelerinde şöyle: Japonya 1.276, Güney Kore 1.218, Almanya 1.147, Fransa 940 (her 10 bin çalışan başına).
UMUTLAR 2018 SONRASINDA
Endüstriyel robotun otomotiv sektöründeki “Rönesans”ı yaşanırken, 2016-2017 döneminde otomotiv satışlarının “orta şiddette” düşeceği yönünde. Yeni donatılmış araç modellerine olan talep nedeniyle 2018-2019’da robotlara daha çok ihtiyaç duyulacağı tahminleri yapılıyor.
Elektronikse, 2014-2015 dönemindeki yüzde 41’lik artışla robotiğin en hızlı büyüdüğü yeni endüstri alanı olarak belirtiliyor. IFR, robotiğin hızla kullanılmaya başlandığı diğer alanlarıysa sırasıyla şöyle sıralıyor: metal ve makine endüstrisi, plastik, eczacılık ve kozmetik, yiyecek ve içecek.
Robotik Endüstrisi Derneği Başkanı Jeff Burnstein, ABD’de son yıllarda yaşanan hızlı endüstriyel robot kullanımının birkaç nedeni olduğunu söylüyor. Burnstein’in yorumu şöyle: “Bu endüstrinin en büyük kullanıcısı otomotiv sektörü. Bu sektörde robot alımı, aynı zamanda iş gücü yarattı. İkincisi, robotların kullanım alanlarının genel anlamda genişlediğini; tıp, depolama, yarı iletken ve elektronik üretiminde hızla büyüdüğünü görüyoruz. Son olaraksa, küçük ve orta ölçekli şirketler de robot kullanımının üretimin geliştirilmesi, kaliteli hale getirilmesi ve küresel anlamda rekabet için öneminin farkına vardı.”