TCMB! faiz artırımına yeşil ışık yaktı
TCMB, Aralık ayında pas geçti ancak riskleri takip edeceği ve gerektiği takdirde faiz artırabileceği mesajını verdi. Avrupa ise İtalyan ve İspanyol bankalarında kriz ihtimali karşısında tedirginlik yaşıyor…
PİYASALAR 2016 yılını uğurlarken, son haftalardaki sakin seyir dikkat çekiyor. TCMB’nin faiz kararı ve ABD’den gelen büyüme rakamları hareketlilik yarattı. TCMB faiz kararına baktığımızda, yeniden piyasaları şaşırtacak nitelikte bir kararın alındığını söyleyebiliriz. Geçtiğimiz toplantıda beklentilerin üzerinde faizleri artıran TCMB, herhangi bir değişiklik yapmayarak yılın son toplantısında piyasalardan mola istedi. Koridorun üst bandı 8.50 seviyesinde korundu, politika faizi de yüzde 8.00 seviyesinde bırakıldı. Ağırlıklı ortalama fon-lama maliyeti de 8.28 seviyesinde dalgalanıyor.
Alman kararla merkezin son dönemde düşük gelen büyüme rakamlarını desteklemek istediğini söyleyebiliriz.
Kasım ayında alman faiz artırımı kararıyla yükselen kredi faizlerinin bir miktar talebi zayıflattığını bunun da ekonomik ak-tiviteyi daha da düşüreceği beklentisi içerisinde olduğu görülüyor. Ayrıca, enflasyona yönelik para politikasının sürdürüleceğini, son dönemde artan petrol fiyatları ve kurun yüksek seyrinin enflasyona yönelik riskler oluşturduğunu ancak bunun iç talepteki zayıflamayla dengeleneceğini ifade ettiğini gördük. Yani TCMB riskleri takip edeceğini buna göre de müdahale edeceğini bildirirken, gerektiği takdirde faiz artırımına da yeşil ışık yaktı.
FED’in Aralık ayında faizleri artırması sonrası, piyasadaki denge bulma çabası bu hafta da devam etti. 2017 revizyonlarını ve büyüme tahminlerini yükselten FED, artan tüketici ve kamu harcamalarından destek bulmaya devam ediyor. Üçüncü çeyrek nihai rakamlarında da bu beklentinin doğru olduğunu gördük. Tüketici harcamalarının yıllık yüzde 2.8’den 3.0’e doğru revize edildiğini, çekirdek PCE’nin ise yıllık seyrindeki stabiliteyi koruduğunu gördük. PCE’deki dengelenme FED’de 2016 tahmini için zaten bekleniyordu. Artan ücretler, yükselen istihdam ve ekonomik güvende görülen artış, büyümedeki toparlanmayı destekliyor.
İTALYAN VE İSPANYOL BANKALAR
Avrupa tarafına baktığımızda ise İtalya’da Monte Paschi bankasına yönelik kriz artarken, İspanyol bankalarını da zorlu günlerin bekleyeceği bir dönem geliyor. ECB’nin ekonomik çalışmaları ve bu doğrultuda almış olduğu hamlelerin etkileri de zayıflayan bankacılık sistemi sonrasında sekteye uğruyor ve güven kırılıyor. İtalya’nın en eski ticari bankalarından bir tanesi olan Monte Paschi’nin dört ay yetecek kadar likiditesi kaldığını açıklaması sonrası, kriz derinleşmeye başladı. Ardından hükümetin İtalyan Bankalarını kurtarabilmek adına 20 milyar euro’luk bir kurtarma paketi hazırladığını ve bunun onaydan geçtiği haberini aldık. Bu yılsonuna kadar banka 5 milyar euro’luk sermaye artırımı gerçekleştirmezse, sıkıntılar daha da derinleşecek. Bankanın kamulaştırtacağına yönelik alternatif de elde tutuluyor. İspanyol bankalarına dair sorunlar da keza artarak büyüyor. Banco Popular Espanol SA ve Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA da (BBVA) gibi önemli bankaların Avrupa Birliği’nin üst mahkemesinden geçen karar üzerine mort-gage müşterilerine milyarlarca euro geri ödeme yapması gerekebilir. Bu durumda bankaların ciddi bir zarar yazımı söz konusu olacak.
Avrupa Bankacılık sisteminin 360 milyar euro’luk batık krediler eşliğinde sürdüdüğünü görüyoruz. Bu durumun derinleşmesi ileride İtalya ve İspanya adına kredi notlarında düşüşü de gündeme getirebilir.
Bu hafta Chirtmas nedeniyle veri akışının sakin, likiditenin de düşük kalacağı fiyatlamalar görebiliriz. Altında kısa vadede 1125 seviyesini kritik destek olarak izlemeye devam ediyoruz. 1125-1140 aralığının bozulması kırılmayı gündeme getirebilir. Dolar/TL için 3.50-3.55 aralığı önemli olmaya devam ediyor. BIST tarafında ise 78200 trend direncinden gelen dönüşün devamında 76.900 desteği kritik olacak. Satış baskısının devamında 76.250 görülebilir. Gram altın tarafında görülen geri çekilmeler ileride önemli fırsatlar sunabilir. 127 TL ara destek, 125 ve 123 TL ise önemli toparlanma noktaları arasında.