Melek yatırım sektörüne destek
Başbakanlık Yatırım Ajansı’nın melek yatırım sektörüne vereceği destek, çıkan kanun ve gelen vergi teşviki sonrası sektör üçüncü kalkınma hamlesini yapacak. Bu hamle dünya sermaye piyasalarının gözünden kaçmayacaktır…
Bu hamle çok önemli
GEÇEN haftalarda Başbakanlık Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansı’nın da İstanbul’da 13 Şubat’ta toplanacak Dünya Melek Yatırım Forumu’nun resmi partneri ve destekçisi olduğunu duyurmuştum. Bu hafta bu konuyu biraz daha irdelemek istiyorum, çünkü dünyada ilk kez bir Başbakan’a doğrudan bağlı olarak çalışan ve devletin resmi yatırım ajansı melek yatırımcılara bu kadar açık bir destek veriyor.
Avrupa’da geçen yıl toplam 6.8 milyar euro, ABD ve Kanada’da toplam 26 milyar dolar yatırım işlem hacmiyle tüm dünyada 50 milyar dolarlık bir hacme ulaşan melek yatırım sektörü hakkında şöyle basit bir hesaplama yapmak istiyorum. Sanırım, bu hesabı yaptıktan sonra, Başbakanlık Yatırım Ajansı’nın bu konuya neden odaklandığı daha iyi anlaşılacak.
1.5 MİLYAR EURO’LUK PAZAR
OECD istatistiklerine göre her yüz girişimciden sadece 1.2’si yatırımcı bulabiliyor. Yatırım bulan her on
girişimciden üçü batıyor, üçü başa-başı yakalıyor, üçünün ne olacağı belli değil ve biri en az 20 çarpanla beş yıl içinde çıkış yapıyor. Bu da şu demek:
Yatırımcıların girişimcilere yaptıkları yatırımın yaklaşık 15 milyar doları batacak, 15 milyar doları kendini çevirecek, 15 milyar doları gelecek vadedecek ve 5 milyar dolarlık kısmının en az 20 çarpanla çıkış yakaladığı gerçeğinden yola çıkarak 100 milyar dolarlık bir çıkış realize edilmiş olacak. Yani,
2016 yılında gerçekleşen 50 milyar dolarlık melek yatırım, beş yıl sonra batan kısmını çıkarırsak, 15 + 15 + 100 = 130 milyar dolarlık bir ekonomi ile yoluna devam ediyor olacak. Dolayısıyla bugün TBAA – Türkiye Melek Yatırımcılar Derneği’nin verilerine göre işlem hacmi 500 milyon euro’yu bulan Türkiye’de, 2022 yılında yaklaşık 1.5 milyar euro’luk bir startup pazarı oluşmuş olacak.
İşte, bunu gören Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, dünyadaki melek yatırım pazarından Türkiye’nin daha fazla pay alabilmesi için kolları sıvamış durumda. Şu ana kadar Hazine Müsteşarlığının getirdiği yüzde 75’lik vergi teşviki dışında hiçbir finansal katkı olmadan bu aşamalara çok hızla gelen Türkiye melek yatırım sektörü için direkt Başbakan’a bağlı çalışan sayılı kurumlardan birinin bu sektöre vereceği destekle çok önemli bir ivme daha yakalanabilir.
Biliyorsunuz, Türkiye Avrupa’da İngiltere’den sonra çok ciddi melek yatırım kanununa sahip ikinci ülke. Makedonya, Arnavutluk, Macaristan bizim kanunu çalışarak kendi metinlerini oluşturdular. Hazine’nin getirdiği yüzde 75’lik vergi teşviki de dünyadaki en yüksek melek yatırım vergi teşvik oranı. Tüm bu gelişmeler Türkiye’yi dünya melek yatırım sektöründe ve global sermaye piyasalarında bir anda ön plana çıkardı. Nitekim Dünya Melek Yatırım Forumu’nun da İstanbul’da toplanıyor olması bunun en güzel göstergesi.
PİLOT ÜLKE OLABİLİRİZ
Madalyonun bir de öbür yüzü var: Arda Ermut bu yıl merkezi İsviçre’de olan WAIPA-Dünya Yatırım Ajansları Birliği’nin Dünya Başkanı. Dolayısıyla, Türkiye’de bu konuda ortaya koyduğu vizyon, bir anda global bir hareketin başlangıcı haline dönüşebilir ve Türkiye bu konuda pilot ülke olarak dünya melek yatırım ve sermaye piyasalarının gündemine bir kez daha girebilir.
Arda Ermut, 13 Şubat’ta Dünya Melek Yatırım Forumu’nun ilk panelinde konuşmacı. Dünya Liderleri Konuşuyor isimli panelde, dünya sermaye piyasalarının önde gelen isimleriyle beraber 2017 yılı içinde melek yatırımcılık sektörü için neler yapılacağı konusunda yol haritasını tüm dünyayla paylaşacak.
Bence Başbakanlık Yatırım Ajansı’nın melek yatırım sektörüne vereceği destek ve yapacağı hamilik, çıkan kanun ve gelen vergi teşviki sonrası sektörün üçüncü önemli kalkınma hamlesi olacak. Bu hamlenin dünya sermaye piyasalarının gözünden kaçacağını hiç zannetmiyorum.
İyi haftalar…
Baybars Altuntaş / Para