Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Geleceğin doktoru yapay zekâ

BİR hastaneye veya bir doktorun muayenehanesine girdiğinizi hayal edin. İçeri girdiğinizde sizi galoşlar, bir resepsiyon, beyaz önlüklü hemşireler karşılıyor değil mi? ABD’nin San Francicso kentinde ocak ayında açılan “yapay zeka kliniği” Fonvard’da ise durum biraz farklı. Buradan içeri girdiğinizde kendinizi Apple Store gibi dijital bir ortamda buluyorsunuz. Resepsiyon görevlisi de, hemşire de yapay zeka ile donatılmış cihazlar.

Forward, 2014-2016 yılları arasında Google’un özel projelerini yürüten Adrian Aoun’un, bir gece ailesinden birini San Fancisco kentinde bir acil servise götürmesi sayesinde ortaya çıkan bir ileri teknoloji projesi. Aoun, hastanede yapılan testlerin sonucu için o kadar uzun süre beklemiş ve bürokratik süreç nedeniyle hastaneden ayrılmaları o kadar uzun zaman almış ki, bunun sonucunda temel sağlık taramasının yapıldığı onca saati birkaç dakikada gerçekleştirebilecek bir sistem geliştirmek istemiş.

Uber’in kurucularından Ilya Abyzov ile yola çıkan Aoun’un yarattığı yapay zekalı sağlık kliniği şöyle işliyor. Kişi, 149 dolar gibi ABD’de iyi bir spor salonu üyeliğine karşılık gelen bir aylık fiyat ile sisteme abone oluyor. Fonvard ofisinde amaçlanan, sadece temel sağlık kontrollerinin yapılması. Fonvard’a ilk kez geliyorsanız, üç aşamalı bir kontrolden geçiyorsunuz. Birinci aşamada, lobide duran ve sadece 45 saniye süren bir vücut tarayıcısının içine girerek fiziksel bir teste tabi tutuluyorsunuz. Bir basamağa çıkıp, iki parmağınızı sensörle-re bastırıp ölçümlerinizi yaptırıyorsunuz. Bu cihaza kimliğinizi de tanıtmış oluyorsunuz. Böylece önünüzdeki ekranda bir iki dakika içinde, kişisel bilgilerinizle tansiyon, kalp atışı, vücut sıcaklığı, boy, kilo gibi temel fiziksel veriler görülüyor.

yapay zeka doktor

DOKTORLA BULUŞMA

Daha sonra özel bir odada size verilen spor kıyafetler içinde bazı tarama testlerine giriyorsunuz. Sensörlü stateskop kalp atışınızı ölçerken, yine sensörlü, kızıl ışın yayan bir cihaz damarlarınızın daha iyi ortaya çıkmasını sağladıktan sonra hemşire tarafından kanınız alınıyor. Bu aşamadan sonra ofiste görevli dört doktordan biri size test sonuçlarınızı aktarıyor. Kardiyovasküler, kan, uyku, akıl sağlığı ve kanser riski gibi temel sağlık verilerine ilişkin test ve soru-cevap yöntemiyle ulaşılan sonuçlar, sisteme işleniyor.

Ofisteki bu son aşamada doktorlara yardımcı olmak üzere yapay zeka cihazları devreye giriyor. Bu yapay zeka kliniğine ilk kez geliyorsanız, sizinle aynı şikayetleri olan insanların tıbbi verileriyle sizinkiler karşılaştırılıyor. Söz gelimi bir hastalık için kullandığınız ilaç, aynı hastalığa sahip olan başka bir hastanmkinden farklıysa, “algoritmik tarama” sayesinde bu kolayca ortaya çıkabiliyor. Bu ofise ilk gelişiniz değilse, hastalığınızla ilgili önceki verilerle karşılaştırma yapılıyor. Eğer hastalıkla ilgili detaylı bir müdahale gerekiyorsa bu Forward’ın işi değil. Bunun için gerçekten bir hastaneye gitmeniz gerekiyor.

Siz ofisten ayrıldığınızda tüm bilgilerinizi cep telefonunuza yüklediğiniz Fonvard uygulamasında bulabiliyor, sorularınız varsa Fonvard’ın hemşire ve doktorlarına 7/24 ulaşabiliyorsunuz.

Eş adayınızı da yapay zeka belirleyecek

Joaquin Phoenix’ın başrolünü oynadığı “Her” isimli filmden hatırlayacağınız üzere, başroldeki erkek karakteri sadece bir sesten ibaret olan yapay zeka uygulamasına aşık oluyor ve onunla duygusal bir bağ kuruyordu. Kitlesini her geçen gün artıran popüler tanışma uygulaması Tinder da çok yakında yapay zekayı duygusal ilişkilere dahil edecek.

Tinder Yönetim Kurulu Başkanı Sean Rad’in San Francisco kentindeki Silikon Vadisi’nde düzenlenen Star-up Grind Teknoloji Konferansı’nda duyurduğu “sürprize” göre, tanışacağınız eş adayını sizin yerinize yapay zeka seçebilir. Rad, Tinder’ı kullanan akıllı cep telefonu sahibinin, Apple’ın sesli asistanı Siri’ye kendisine uygun bir aday olup olmadığını sorduğunda Siri’nin yapay zekadan yararlanarak size, “Caddenin biraz ilerisinde tam size uygun bir aday var. Bu akşam bir işi yok. Programı müsait. Aynı müzik türlerini seviyorsunuz. Bir konsere bilet satın almak ister misin?” cevabını verebileceğini söylüyor.

Tinder “şimdilik” yaş, yaşadığın yer ve ortak arkadaşlar üzerinden insanları buluşturan ve her iki tarafın birbirlerini soru sorarak daha iyi tanımaya çalıştığı bir uygulama. Bunun bir zaman ve emek meselesi olduğu kesin. Ancak Rad’e göre yakında bu kadar emek vermeye gerek kalmayacak.

Bir uygulamaya girdiğinizde, onu destekleyen teknolojiler size aynı uygulama veya mekan, hatta mahalle ve semtteki potansiyel flört adaylarının medeni durumu, ilgi alanları, hobileri gibi pek çok özel durum hakkında bilgi vererek tanışma sürecini kolaylaştıracak.

Robotlardan vergi alınsın

Dünyanın önde gelen gelişmiş ülkeleri, robotlar ve otomasyonun insanın işini çalacağı ve yakında milyonlarca insanın işsiz kalacağını hesaplarken, işini robotlara kaptıracak insanların geçinmesi ve maddi kayıplarının giderilmesi için de farklı öneriler geliyor. Dünyanın en zengin adamı, Microsoft’un kurucusu Bili Gates ise otomasyon nedeniyle işlerini kaybetmeleri dolayısıyla oluşacak kaybın robotlardan vergi alınarak kapatılması gerektiği görüşünde.

ABD’deki Ouartz isimli dergiye verdiği röportajda önümüzdeki 30 yıl içinde otomasyon ve yapay zekanın işsizliğe neden olacağı endişeleriyle ilgili soruları cevapladı. Gates, işçinin gelirinden alınan vergilerin robotlara da uygulanması gerektiğini belirterek, ekonomik kaybın böylece önlenebileceği teklifini sundu. Gates, “Söz gelimi, ABD’li bir fabrika işçisi yıllık 50 bin dolar kazanıyor.

Bu gelir vergilendiriliyor.

Gelir vergisi, sosyal güvenlik vergisi alınıyor. İnsanın yerine koyduğunuz robotu da benzeri bir şekilde vergilendirmeniz gerek” diye konuştu. Ancak teknoloji ve robotik şirketleri bu teklife karşı çıktı. Gates ise bunun kabul edilebilir bir teklif olduğunu ifade ederek, “İnsanların inovasyonun getirdiği heyecandansa korku duymaları kötü. Bu demek ki inovasyonu yapabilecekleri olumlu işler için kullanmayacaklar” sözleriyle robot ve otomasyon üreticisi şirketlere eleştiride bulundu. Gates, raporlardan alınan vergilerin ileride hala insanların çalışabileceği, yaşlı ve çocuk bakımı gibi alanlardaki sağlık çalışanları için kullanılabileceği önerisinde de bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu