Tarihi kumaşı çantaya dönüştürdüler
Kutnu, Türkiye’de Gaziantep yöresine ait, ünlü ustalar tarafından el tezgahlarında dokuması yapılan ve ipek ile pamuktan oluşan özel bir kumaş. I6.yy’da Osmanlı Dönemi’nde sultan ve padişahların kaftanlarının yapıldığı Kutnu ile gerçek deriyi birleştirerek tasarlanan çanta markası Simple Community, Selay Yarımoğlu ve Övgü Akdağ tarafından kuruldu. Kadın girişimciler, Türkiye dışında Avrupa, Ortadoğu ve ABD’ye de açılmaya hazırlanıyor.
16.yy’da Osmanlı Dönemi’nde sultan ve padişahların kaftanlarının yapıldığı Gazian-tep’in el dokuması kumaşı Kutnu ile gerçek deriyi birleştirerek tasarlanan çanta markası Simple Community, iki kadın girişimci tarafından hayata geçirildi. Simple Commu-nity’nin kurucuları Selay Yarımoğlu ve Övgü Akdağ, tutku ve hayallerini işe çeviren iki kadın girişimci. Arkadaşlıkları ilkokul sıralarına dayanan Yarımoğlu ve Akdağ’ın, ortaklıkları ise girişimci ruhlarının birleşmesiyle canlandı. Yarımoğlu, Koç Üniversitesi işletme mezunu olup Avrupa’nın farklı yerlerinde kısa dönemli yaşadı ve İtalya’da eğitim gördü. Şu an İstanbul’da yaşıyor. Övgü Akdağ ise Boğaziçi Üniversitesi işletme mezunu. İspanya’da yüksek lisansını yaptı ve İrlanda’da çalışmaya başladı, şu an ise Amsterdam’da yaşıyor.
Aslında ikisi de kurumsal hayat deneyimlerine son verip kendi işinde globalleşme isteği olan iki arkadaş olarak yola çıktılar. Bakış açıları ve hedeflerinin aynı doğrultuda olduğunu görünce, denemeye karar verdiler. Girişimlerini ise 2016 yılının Eylül ayında hayata geçirdiler. O günden beri de tek odakları kafalarındaki ürüne ulaşmak, pazarlama stratejileriyle markalarını oturtmak ve geliştirmek oldu. Akdağ, “Kısacası içimizdeki tutkuyu açığa çıkarıp doğru zamanda birbirimize yeşil ışığı yakınca başladık ve devamı geldi diyebiliriz. Tabi farklı ülkelerde yaşıyor olmamız da markamızı globalleştirme açısından bizi çok motive etti” diyor.
Sırt çantasıyla başladılar
Övgü Akdağ, Simple Community’i ‘günlük hayatta yalın, trendi takip eden ama abartıdan kaçınan, rahatlığa ve fonksiyona önem veren, detaylarla özdeşleşen bir marka’ olarak tanımlıyor ve iş fikirlerini oluşturma süreçlerini şöyle anlatıyor:
“Kendinizi hayal edin. Vondelpark’ta bisiklete biniyorsunuz, Barcelona’da paten kayıyorsunuz ya da Aşıklar Çeşmesi’nde yürüyorsunuz. Yanınızda olmazsa olmaz su şişeniz ve tabletiniz var. Belki de yağmurluğunuzu elinizde taşıyorsunuz, işte tam bu noktada biz ihtiyaca yönelik en ideal ürünleri yaratmaya karar verdik. Biz dünyanın farklı köşelerinde yaşayan iki seyahat düşkünü olarak ürün portföyümüze sırt çantası ile başlamaya karar verdik, ilk odağımız ürünlerimizin yalın ve kullanışlı olmalarıydı. Bir de bunlara özel bir dokunuş eklemek istedik. Yalınlık paralelinde üstün kalitedeki deriye, kullanışlılık paralelinde çok amaçlı kullanıma ve özel dokunuş paralelinde geleneksel kumaşlarımızdan biri olan Kutnuya ulaştık.”
Deneyim alanları oluşturacaklar
Çantalar İzmir’de butik bir atölyede ürettiriliyor. Üreticimi seçerken tamamen kendi istekleri doğrultusunda çalışabilecek, yeniliklere açık, yaratıcı ve deneyimli birisi olmasına özen gösterdiklerini söyleyen Selay Yarımoğlu, satışlarını web sitesi üzerinden gerçekleştirdiklerini belirtiyor. Ayrıca çantalar, farklı online satış sitelerinde ve konsept ürünler satan mağazalarda da yer alıyor. Satış noktalarını arttırma deflerinin bulunduğunu ifade eden Yarımoğlu, şöyle devam ediyor:
“Online platformların bu kadar öne çıktığı bir dönemde mağaza açma gibi bir planımız kısa vadede bulunmuyor. Daha uzun dönemli hedeflerimiz arasında sadece mağaza açıp satış alanı yaratmaktan öte markamızı deneyim olarak yaşatacağımız bir fiziksel alan yaratmak bulunuyor. Bunun kurgusunu zamanla oturtmayı düşünüyoruz.”
Yurtdışına açılacaklar
Hedef pazarlarının Türkiye dışında Avrupa, Ortadoğu ve daha sonra ise ABD olduğunu vurgulayan Selay Yarımoğlu, “Hatta 2017 pazarlama aktiviteleri bütçemizin çoğunu yurtdışı pazarı oluşturuyor. Bunun ilk adımı olarak ise Nisan ayında Milano’da gerçekleşecek tasarım haftasında yerimizi ayırttık bile” diyor. Kadın girişimcilerin satış hedefleri de gördükleri ilgi üzerine büyümüş durumda. Yarımoğlu, hedeflerini şöyle anlatıyor:
“Biz yolculuğumuza Türkiye ve yurtdışı pazarları için toplam 100 adet çantayla başladık, ilk ürünümüze tepkiler çok olumlu olunca hemen ikinci üretime geçmek üzere kolları sıvadık. Daha geniş bir kitleye ulaşmak için ise boyutu daha küçük olan yeni ürün serimizi tasarladık. Böy-lece kendini marka değerlerimize yakın hisseden herkesin ihtiyacına uygun bir ürüne sahip olabilmesini kolaylaştıracağız. Marka bilinirliğinin istenilen düzeye ulaşması zaman alacağından 2017 için bir ciro hedefi koymadık, ilk yılımızda satış odaklı gitmek yerine pazarlama odaklı gitmeyi amaçladık. Ancak adet bazında yıl sonuna kadar bin ile bin 500 adet çanta satmak gibi bir hedefimiz var.”
“Farklı ürünler de üreteceğiz”
Seyahat düşkünü, anın tadım çıkarmaya çalışan, anı biriktirme meraklısı kişiler için yarattıkları markalarının bir moda markası olmanın da ötesinde bir yaşam stili markası olduğunu ifade eden Övgü Akdağ, şunları ekliyor: “Bu nedenle daha önce de belirttiğimiz gibi çantaya ek olarak günlük hayatı kolaylaştıracak pratik ve kaliteli ürünler yaratmaya devam edeceğiz.”