Girişimcilik Haberleri

FinTech girişimcileri

FinTech girişimcileri, 21. yüzyılın pek çok önemli sorununa çözüm üretiyor. Finansal teknolojilerden giderleri kısarak başlayan bu dalga, farklı sektörlerdeki farklı gider kısma projeleriyle devam edecek…

Pozisyon almaya hazır olun!..

ESKİ Başkan Obama’nm birkaç ay evvel US Bloomberg’te yayınlanan röportajı ilginçti. Obama, benim yıllar önce yaptığım ve bu sayfadan sizlerle paylaştığım gözlemi aynen röportajında yansıtıyordu.

BT ve mobil teknolojilerine yaptığımız yatırım, ayağımıza sıktığımız kurşun mu?

Dünya sermaye piyasalarında yatırımcıların yatırıma harcadıkları paranın yüzde 25’i BT ve mobil teknolojilere gidiyor. Bu da şu demek: Seyahat acentelerinde daha az eleman çalışacak, çünkü herkes cep telefonundan daha kolay ve hızlı seyahat işlemlerini halledecek. Bankalarda daha az eleman çalışacak, çünkü herkes bankacılık işlemlerini kendi kendine cep telefonundan bile halledebilecek.

Fintech pazari

ABD’de benzin istasyonuna girdiğinizde pompa ile mazotu aracınıza koyma işlemini kendiniz yapıyorsunuz. Uygulama Türkiye’deki gibi değil. Bu da şu demek: Daha az personel maliyetiyle daha uygun fiyata mazot alabiliyorsunuz. Bu güzel ama istihdam edilmeyen personele alternatif bir istihdam yaratabildiğiniz sürece güzel.

ŞEYTAN ÜÇGENİ

Bir yandan BT ve mobil teknolojilere yatırım yapmaya tam destek veren ülkeler, diğer yandan artan ve eğitimli nüfus, öte yandan tedavülde dolaşan aynı miktarda ancak her geçen gün daha fazla insan tarafından bölüşülen para miktarı.

Ben buna “Şeytan Üçgeni” diyorum: Gelişen teknoloji -artan nüfus – azalan istihdam.

Son yıllarda enflasyon istemeyen ülke sayısının çok fazla artması da, tedavülde dolaşan para miktarının sabit kalıp artan nüfusla beraber daha fazla insan tarafından bölüşülüp kişi başı gelirin düşmesi, yani fakirleşmeyi beraberinde getiriyor.

İşte, tam da burada kritik soruyu soruyorum:

Fakirleşmek mi önemli, yoksa fakirleştiğin halde aynı yaşam seviyesini koruyabilmek mi?

Bence, kişi başı düşen gelir azalsa da, bireyler aynı yaşam standartlarına hatta daha iyisine sahip olabiliyorlarsa, fakirleştiklerini anlamaları veya hissetmeleri pek mümkün değil. Hatta fakirleşmeleri önemli de değil. Çünkü arzu ettiğini elde edebilen birey açısından sonuç önemli.

Öyleyse, devletlerin şöyle bir politikayı benimsemelerini akıllıca bulurum: Madem kişi başı düşen geliri artıramıyorum, öyleyse bireyin yaptığı yaşam masraflarını azaltmaya yönelik politikalar üreteyim. Böylelikle, birey, her ne kadar bireysel geliri azalsa da alışık olduğu yaşam standardını koruyabilsin, hatta daha az maliyetle daha iyi bir standardı yakalasın.

İşte, bu noktada, FinTech girişimcilerinin, böylesine bir politikanın sonuç getirmesinde nasıl kritik bir rol üstleneceklerini tartışmaya bile gerek yok. Aslında, sadece FinTech girişimcileri değil, nesne üreten küçük büyük tüm girişimciler ve kurumsal firmalar, böylesine bir kamusal politika ortaya konduğunda – ki bence önümüzdeki yıllarda kesinlikle gündeme gelecek olan bir kamu politikasıdır – nasıl pozisyon almaları gerektiğine şimdiden hazır olmalılar.

ÇOK GÜZEL BİR KAYNAK

Sizlere bu konuda bir fikir vermesi açısından Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) Türkçe’ye kazandırdığı Chris Skinner’m ‘ValueWeb’ isimli kitabını kesinlikle tavsiye ediyorum.

FinTech firmalarının, mobil ve blockchain teknolojilerini kullanarak nasıl değer yarattıklarım anlamanız açısından önemli bir kaynak; nesnelerin interneti, alışveriş yapan makinelerle ilgili. Geleceğin dünyasında buzdolabınız sebze, aracınız benzin, televizyonunuz film sipariş ederek, size daha az maliyetle ancak daha kaliteli bir yaşam sürdürmenizi sağlayabilecek yeni bir yaşamsal disiplin önerilecek. Bu disiplin, bireysel geliriniz düşerken, giderlerinizi kısarak aynı seviyede, hatta daha iyi bir yaşam standardına sahip olmanızı sağlayacak.

İşte FinTech girişimcileri, farkında olarak veya olmayarak, 21. yüzyılın önemli bir sorununa çözüm üreten ilk dalga girişimciler. Finansal teknolojilerden giderleri kısarak başlayan bu dalga, farklı sektörlerdeki farklı gider kısma projeleriyle devam edecek.

Devletler, girişimciliği desteklemeyi gündemlerine zaten son beş yıldır almış dürümdalar. Şimdi sıra FinTech ve türevlerini destekleme aşamasına geldi. Pozisyon almaya hazır olun!..

Baybars Altuntaş / Para

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu