GEÇTİĞİMİZ haftalarda Ispanya’nın Barselona kentinde Mobil Dünya Kongresi vardı. Söz konusu etkinlikle ilgili ülkemizdeki tüm medya araçlarında pek çok haber çıktı. Bu nedenle etkinlikle ilgili bir şey yazmayacağım. Bu tavrımı etkinliğe önem vermediğim şeklinde algılanmasın lütfen. Bilişimin geleceğinin ekonomiye dayandığına inanan birisi olarak bu hafta bilişim ekonomisinin en önemli değer değişim aracı olmaya aday Bitconf deki bazı gelişmeleri geç olmadan sîzlerle paylaşmak istedim.
Başkanlığa geldiği günden beri aldığı kararlarla tüm dünyada gündem konusu olan ABD Başkanı Donald Trump’m Bitcoin’e olumlu bakması ortalığı hareketlendirdi. Şimdi herkes “Bitcoin’in geleceği ne olacak acaba?” diye tartışıyor. Hatta daha da ileri gidilerek ‘Bitcoin ABD dolarının alternatifi olacak mı?’ sorusuna cevap bile aranıyor.
YASALLIK HARİTASI
Tabii ki tüm bunlar Bitcoin’in yasal olup olmadığı tartışmalarını da yeniden gündeme getirdi. Gerçi Bitcoin hayatımıza girdiği günden beri yasal olup olmadığı tartışılıyor. Fakat son günlerde yukarıda bahsettiğim tüm sorular hep birden tartışılıyor. Bunlara sebep olan olayları biraz açalım…
Çin Halk Bankası’nın geçen ay aldığı Bitcoin işlem ücretlerini artırma kararı, NASDAQ ve NYSE’nin Bitcoin’e burun kıvırmasına rağmen Trump’ın yasallığını desteklemesi çorbanın tuzu biberi oldu. İlginç olansa CNN’in yayınladığı “Bitcoin nerede yasal?” haritası. Bu haritaya göre Bitcoin ABD’de yasal durumda. Ayrıca Türkiye, İran, Güney Afrika, Balkan ülkeleri dışındaki tüm Avrupa’da Bitcoin yasal durumda. Çin’de ise ?tartışmah? kategorisinde. Bunun sebebi Bitcoin Mining (Bitcoin veri madenciliği) konusu ve Çin Halk Bankası’nın Bitcoin’e bakış açısı?
FED’DEN DAHA SAYDAM
ABD Merkez Bankası FED tüm bunlara nasıl bakıyor derseniz, şöyle özetleyelim. FED’in kararları, açıklamaları ve küresel raporları tabii ki Bitcoin’in parasal seyrini tamamen etkiliyor. Buna rağmen, Bitcoin’in protokolleri FED’in para politikalarından daha saydam, şeffaf durumda. Yani, Bitcoin’in değerini neyin artırıp, neyin düşüreceği hakkında borsacılar ve ekonomistler daha sağlam tahminlerde bulunabiliyorlar.
Bitcoin protokollerini daha çok Çin’deki BTCC kurumu etkiliyor. BTCC, kriptolu paralar konusunda değişim programları sağlayan bir platform. Bitcoin-Litecoin değişimleri önerebiliyor, ödeme işlemleri oluşturabiliyor, Bitcoin Wallet denen sistemi çalıştırıyor.
ÇİN EKONOMİSİNDEKİ TAHTARAVALLİ
Bitcoin’in 2015 değerlerine bakıldığında, Çin piyasasının Bitcoin ile doğru orantıda yükselişe geçtiğini görebiliyoruz. Geçtiğimiz dönem, meydana gelen yüzde 7’lik düşüş, Çin piyasasında ve ülkenin marka değerinde de aynı miktarda düşüşe neden olmuştu. NASDAQ ve BTCC de aynı görüşü paylaşıyor. Bitcoin işlem araçlarının, kriptolojisinin, veri madenciliğinin merkezi Çin olduğu için Bitcoin’in düşüşü ve yükselişi direkt olarak bu ülkenin ekonomisini etkiliyor. Yani Bitcoin değer kazanırsa ABD kaybediyor, Çin ise değerleniyor.
MUTLAKA YAKINDAN İZLENMELİ
Bitcoin’in değerinin 1.300 dolarlara çıkması, Çinli markaların değer kazanması ile başa baş gidiyor. Algoritmaların, yani Bitcoin Mining’in Çin’in elinde olması, Çin markalarından genellikle Data Mining Client’larınm çıkması, ülkenin endüstriyel ve ekonomik yükselişini gösteriyor. Fakat NYSE ve The Bank of America başta olmak üzere ABD orijinli kurumlar Bitcoin’in pasta dilimlerim Çin’e bırakmama konusunda ısrarlı. Dolayısıyla Trump’m Bitcoin’in bir dolar alternatifi olarak sayıp saymaması konusunda söyleyecekleri çok önemli. Öngörüler, Trump’ın Bitcoin’in ABD Doları’na alternatif olmasını isteyebileceği yönünde.
Umarım ülkemiz parasal politikalarına karar verenler Bitcoin’i yakından izliyorlardır. Bu elektronik paranın ülkemizde hâlâ yasal olmadığını hatırlatalım.