Bir Ankara efsanesi ASPAVA
Bugün Ankara genelinde yüzlerce Aspava faaliyet gösteriyor. Dürüm döneriyle meşhur Aspavaiarda pide, lahmacun, kebap çeşitleri de bulunuyor. Aspava isminin başına farklı isimler alıyor. Bunlar arasında Şöhretler Aspava, Yıldız Aspava, Meşhur Özçelik Aspava, Şimşek Aspava, Yıldırım Aspava, Gül Aspava, Gülçimen Aspava, Meşhur Aspava, Genç Aspava dikkat çekiyor.
Efsane tüm Türkiye geneline yayılmış durumda. 1960 ve 70’lerde öğrencilere uygun fiyatlı döner satarak büyüdü. Ankara’daki Aspava’lar bugün öğrencilerden siyasetçi ve ünlülere birçok kişinin uğrak yeri.
ANKARA’DA dürüm dönerin “Aspava” ile başlayan efsanesi, bugün Türkiye geneline yayılmış durumda. Ankara’nın dört bir yanında dürüm döneriyle meşhur, yüzlerce Aspava restoranı faaliyet gösteriyor. Türkiye genelinde sayı 500’e ulaşıyor. Aspava’ların müdavimleri arasında öğrenciler başı çekiyor. Aspava’yı bugünlere getiren ünlü lezzet durakları, başkent gecelerinin ve Ankara sosyetesinin de gözdesi. Aspava efsanesinin yaygınlaşmasında büyük katkı sağlayan Kü-çükesat’taki Aspava’lar günün 24 saati çalışıyor. Aspava’nm meşhur dürüm dönerinin çeşitli seçenekleri bulunuyor. İsteyen soslu, isteyen soslu ve soğanlı tercih ediyor. Sos, soğan ve kaşarla ikram edilen dürüm dönere ise “SSK” deniyor.
İLK ASPAVA ULUS’TA
Aspava efsanesi, 2004 yılında hayata veda eden milli güreşçi Mahmut Ata-lay’m, 1963 yılında Ulus Hükümet Caddesi Tarhana Sokak 1 numarada “Aspava Şöhretler Pide Kebap Salo-nu”nu açması ile başlıyor. Daha sonra sokağın adı Mahmut Atalay olarak değişiyor. “Aspava Şöhretler Pide” kısa sürede ünleniyor. “Aspava” ismi ise bir duanın kısaltmasından geliyor ve “Allah, sağlık, para, afiyet versin. Amin” sözcüklerinin ilk harflerinden oluşuyor. İstisnasız bütün Aspava lokantaların bir köşesinde bu dua yer alıyor.
Aspava, Mahmut Atalay’m yanında yetişen ustaların aynı isimli lokantalar açmaya başlamasıyla yaygınlaşıyor.
Zamanla, lokantayla aktif olarak ilgilenmeyi bırakan Atalay, yıllar önce güreş antrenörlüğünü yaptığı ve pidecide çırak olarak yetiştirdiği Hilmi Yılmaz’la 1994 yılında ortak oluyor.
Atalay’m 2004 yılında vefatının ardından, Atalay’m oğluyla bir süre ortaklığını sürdüren Yılmaz, 2008 yılında Aspava Şöhretler Pide salonunun tamamını devralıyor. Ulus’ta açılan ilk Aspava hala aynı yerde faaliyet gösteriyor.
YARGI SURECİ BAŞLATTI
Aspava’nm 1963’te Ankara’da başlayan efsanesi bugün İstanbul başta olmak üzere, tüm Anadolu’ya yayılmış durumda.
2008 yılında yaptırdığı araştırmaya göre bu ismi taşıyan lokanta sayısının ülke genelinde 500’den fazla olduğunu ifade eden Hilmi Yılmaz, ismin kendilerine ait olduğu iddiasıyla yargı süreci başlatmış.
Şu anda açtıkları birçok dava olduğunu, bazı davaları kazandıklarını dile getiren Yılmaz, hukuki mücadeleye devam edeceğini vurguluyor.
Mahmut Atalay’ın Aspava’yı kurduğu yıllarda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nda ismini tescil ettirdiğini belirten Atalay, tescilin 10 yılda bir yenilenmesi gerektiğini, Atalay’m da bu süreçleri takip edemediğini belirtiyor. Ortak olmasının ardından 1996 yılında kendisinin bu defa Türk Patent Enstitüsü’ne (Türk Patent ve Marka Kurumu) tekrar tescil yaptırdığını söyleyen Yılmaz, Aspava ismini başkasının kullanamayacağını, kelimenin önüne arkasına başka kelimeler ekleyerek yeni lokantalar açılamayacağım ifade ediyor.
Ankara’da açılan ilk Aspava’da, bir porsiyonda 100 gram döner servis ediliyor. Salata başta olmak üzere ikramlarıyla birlikte servis edilen dürüm döner 18 TL’den satılıyor. Bazı Aspa-va’lara yönelik dönerin gramajının azlığı ve hijyen sorunu nedeniyle kendisine birçok şikayet geldiğini ileri süren Yılmaz, korsanlarla mücadeleyi sürdüreceğini anlatıyor.
EFSANE BÜYÜYOR
Aspava kültürünü yayanlar ise 1987 yılında Küçü-kesat’ta açılan Yıldız Aspava ve Meşhur Özcelik Aspava. Öğrencilerin uğrak yeri olan 24 saat açık bu iki mekan, hareketli Başkent geceleri sonrası acıkanlarm gözdesi. Küçükesat, bu iki mekan dışında 24 saat hizmet veren başka Aspavalara da ev sahipliği yapıyor. Semtteki Aspavalar “dürüm döner” ve yanında ikram edilen cacık, salata, patates kızartması, irmik helvası ile biliniyor. Yemeğin ardından çay veya kahve ikram ediliyor. Bazı mekanlarda değişmekle birlikte genelde 100 gram dönerden yapılan dürüm için çeşitli seçenekler bulunuyor. Küçükesat’taki Aspava’larda hafta içinde 200 kilogram, hafta sonu da 300 kilogram döner tüketiliyor. Fiyatlar ise birbirine yakın seyrediyor. Isa Özçelik’in sahip olduğu Emniyet Genel Müdürlüğü Hassas Bölge Koruma Şube Mü-dürlüğü’nün yanı başındaki, Belligün Cadde No: 10’daki Meşhur Özçelik Aspava’da dürüm döner 21 TL, SSK 23 TL’ye satılıyor. Yıldız Aspava’da ise dürüm dönerin fiyatı 20 TL, SSK’nm 22 TL. Çok uzağa gitmeden, Küçükesat’taki diğer Aspavalarm fiyatlarına da baktığımızda, Meşhur Gülçimen Aspava ile İsa Özçelik’in abisi Şeref Özçelik ve ortaklarınca işletilen diğer Meşhur Özçelik Aspava’da da dürüm döner 21 TL, SSK 23 TL.
ÖĞRENCİLER SAYESİNDE
Yıldız Aspava’nm kurucusu Hacı Yıldız, çekirdekten yetişmiş bir isim. Geçimini çiftçilikle sağlayan bir aileden gelen Yıldız, çocuk yaşta iş hayatım atılmış. Okumak istemesine karşın babasının “Mala mülke kim sahip çıkacak” diye karşı çıkması üzerine bu hayalini gerçekleştirememiş. Her zaman bunun burukluğunu hissetmiş. İlkokulu bitirmesinin ardından bir süre babasına yardım ettikten sonra, 1973 yılında, daha çocuk yaştayken Kırıkkale’den Ankara’ya gelmiş. Ayrancı’da Kebap 49’da komi olarak çalışmaya başlayan Yıldız, birkaç yıl sonra Kırıkkale’ye tekrar dönmüş. Yaşının küçük olması nedeniyle babasının vekaleti ile ilk Yıldız Aspava’yı Kırıkkale’de açmış.
Hacı Yıldız’ın Ankara serüveni 1987’de Ankara Küçükesat’taki Yıldız Aspava’yı açmasıyla yeniden başlamış. Aspava’nm müşteri kitlesini oluşturan öğrencilerle tanışması da burada olmuş. Öğrencilere uygun bütçeli menü hazırlamak için harekete geçen Hacı Yıldız, Aspavaların menüsüne döner ve dürümü ilk kez o yıllarda soktuğunu söylüyor. Restoranı kısa bir süre sonra Bilkent, Hacettepe ve Ankara Üniversitesi öğrencilerinin uğrak yeri olmuş. 24 saat işletme ruhsatı alan Yıldız, ardından büyümeye başlamış. Açıldığı ilk işyerinin bulunduğu binanın yıkılması üzerine mekanı bugün hala faaliyet gösterdiği Esat Caddesi No: 110’a taşımış. İlk şubesini 2006’da Balgat’ta açan Yıldız, üniversite öğrencilerinin talepleri üzerine 2008’de Çayyolu’nda ikinci, 2009’da İncek’te üçüncü, 2010’da Emek’te ise dördüncü şubeyi açmış. İstanbul, Eskişehir, İzmir ve Konya’dan da “şube aç” talebi geldiğini belirten Yıldız, ilk önce İstanbul’a gidebileceğinin mesajını veriyor.
DÖNÜŞÜM ZAMANI
Ankara’nın dört bir yanında Aspava’larm açıldığına dikkat çeken Hacı Yıldız, isim benzerliği nedeniyle başka Aspavalara gidip memnun kalmayan müşterilerden zaman zaman şikayet aldığını anlatıyor. Şube açtığı her yere peşinden yeni Aspavalar geldiğini ifade eden Yıldız, İncek’teki şubeyi açtığında iki Aspava’nm daha açıldığını belirterek, “Şimdi İstanbul’a gitsem oraya da gelecekler” diyor. Bu nedenle farklı illerde yeni şubeler açmadan önce işletmelerinin adım “Yıldız Aspava, Hacı Yıldız” olarak değiştirmeye hazırlanan Yıldız, üç yıl içinde bu dönüşümü tamamlamayı planlıyor. Bugünlere gelmesinde öğrencilerin hakkını inkar edemeyeceğini söyleyen Hacı Yıldız, öğrencilere her zaman “Yiyin için paranız varsa ödeyin, yoksa gidin” dediğini anlatıyor. Öğrencilerin yanı sıra siyasetçilerin ve ünlülerin de uğrak yeri olan mekanda etler özel kasaptan almıyor. Lavaşlar, kendi fırınında yapılıyor. Kara fırın bacası olmayan bir yere işletme açmayacağını vurgulayan Yıldız, “Esat merkezde hafta içinde 200 kilo, hafta sonu 300 kilo döner satılıyor. Diğer şubelerde ise günde 80 kilo civarında döner satışı yapılıyor” diyor.
300 KİLO ET TÜKETİLİYOR
Küçükesat’ta Aspava efsanesinin yayılmasına katkıda bulunan işletmecilerden bir diğeri ise, “Meşhur Özçelik Aspava”nm sahibi İsa Özçelik. Özçelik, 13 yaşında çalışmaya başlamış. İlk işyeri Kızılay’da faaliyet gösteren Şimşek Aspava olmuş. Asker dönüşü halasının oğlu ile kendi restoranını açmış. Kuzeni bir yıl sonra ortaklıktan ayrılmış. 24 saat açık olan işletmede hafta içi 200 kilo, hafta sonu 300 kilo döner satışı yapıldığım söyleyen Özçelik, “Dönerde süt dana kullanıyoruz. Etleri özel kasabımızdan alıyoruz. Özel sosla hazırlıyoruz. Lavaşları biz yapıyoruz” diyor. Mekanın müdavimleri arasmda öğrenciler başı çekiyor. Siyasetçisinden sanatçısma birçok ismi konuk eden restoranda, dürüm dönerin yanı sıra cacık, salata, patates kızartması, irmik helvası, mantar, köz domates-biber ikram ediliyor.
Özçelik, başka şubeleri olmadığını, açmayı da düşünmediğini söylüyor. Küçükesat’ta Yıldız Aspava ile Meşhur Gülçimen Aspava’nm ortasında faaliyet gösteren Meşhur Özçelik Aspava’nm dört yıl önce Abisi Şerafettin Özçelik ve ortakları tarafından açıldığını anlatan İsa Özçelik, Meşhur Gülçimen Aspava’nm ise kayınbiraderi Cengiz Gülçimen tarafından işletildiğini aktarıyor.
Mahmut Atalay’m hayatta olduğu dönemde Aspava ismini bir ara tabeladan kaldırdıklarını, kendi soy ismini koyduklarım söyleyen Özçelik, “Bir gün Mahmut Atalay geldi. İşyerini gördü. Baktı gazeteye çıkmışız, güzel bir isim yapmışız. ‘Oğlum siz çalışın’ dedi. Tekrar Meşhur Özçelik Aspava tabelasmı astık. Ancak buraya gelenler Özçelik ismine geliyor” diyor.