HP, güvenlik ve 3D’ye odaklanarak büyüyecek
Dünyanın dev teknoloji şirketlerinden biri olan HP, 2015’in sonlarında, kurumsal ve tüketici ürünleri kısmını iki ayrı şirket olarak konumlandırmıştı. Bu yeni yapılanma ile ilk yılını tamamlayan HP, özelikle 3D baskı ve güvenli cihaz teknolojilerine odaklamyor. Ayrılma sonrası şirketi yemden şekillendiren HP, güvenli PC ile yazıcı cihazları ve 3D baskı çözümlerinden büyüme bekliyor.
Geçtiğimiz yıl iki ayn şirket olarak konumlandığı dönemin ilk yılını tamamlayan HP, artık kurumsal ve tüketici ürünlerini iki ayrı kurum adı altında devam ettiriyor. Bilgisayar ve baskı pazarına odaklanan HP’nin portföyünde bilgisayar ve yazıcı dışında mobil cihazlar, çözüm ve hizmetler de yer alıyor. HP Inc. şirketinin gündeminde ise öncelikli olarak güvenlik alanı yer alıyor.
Şirket, 5-6 Nisan tarihlerinde İngiltere’nin Londra şehrindeki HP labora-tuvarında gerçekleştirdiği güvenlik etkinliğinde, bu alanda geliştirdiği ürün ve çözümleri paylaştı. Bu etkinliği Türkiye’den Ekonomist Dergisi olarak yalnızca biz takip ettik. HP yetkilileri, iki ayn şirket olarak ta-mamladıklan dönemi nasıl geçirdiklerini ve geleceğe dönük çalışmalarım anlattı.
YENİDEN ŞEKİL ALDI
HP, Kasım 2015’te kurumsal ve tüketici ürünlerini iki ayrı şirket olarak konumladı. Bu süreci, HP, reinventing (yeniden şekil vermek) olarak tanımlıyor. Bu süreçte baskı grubu, kişisel sistemler grubu ve şirket yönetimi ile organizasyonu yenilendi. Temel strateji ise hala bilgisayar ve baskı pazarında büyümeyi sürdürmek. 3D baskı alanında liderlik hedefleyen şirket, kişisel sistemlerde ise yeni sürükleyici kategoriler geliştirmek istiyor. Şirketin gelecekte gelişmesini beklediği alanlar mobil, giyilebilir teknolojiler, medya ve makine öğrenimi, robot ve elektronik baskı. Şimdiki öncelik ise güvenli cihazlar olarak ifade ediliyor.
VERİ KAYBI HASARI
Dünyada siber suçlardan dolayı 445 milyar dolarlık kayıp var. Siber saldırılar aracılığıyla şirketlerde yaşanan veri kaybının yarattığı hasar ise 9,5 milyon dolar. Bu saldırıların bilgisayarlara yapıldığı düşünülse de aslında yazıcılar da bir o kadar tehdit altında. HP’nin EMEA Bölgesi’nden sorumlu başkanı Nick Lazaridis, bu nedenle güvenliğin önemli alanlardan biri haline geldiğini söylüyor. Lazaridis, “Çoğu yazıcı artık dijitalleşti ve bilgisayar haline geldi. Bu da cihazda aynı zamanda güvenlik açığının oluşmasına neden oluyor. Bu nedenle cihazlarda güvenliğe öncelik verdik” diyor.
EY araştırmasına göre, C level yöneticilerin yüzde 87’si şirketlerinin yeterince güvenli olduğundan emin değil. Siber saldırılar aynı zamanda değişim gösteriyor. Cep telefonu, bilgisayar, yazıcı gibi birçok cihazı hedef alıyor. Geçen yıl saldırıların yüzde 71’i kullanılan ağların uç noktasından geldi. O nedenle hala donanım, yazılım, internet ve e-maillerin ağ ulaşımında uç noktası zayıf olarak tanımlanıyor. Aynca IT yöneticilerinin sadece yüzde 53’ü yazıcıların saldırılara karşı zayıf olduğunun farkında.
YAZICILAR DA TEHDİT
HP CTO’su Shane Wall, ‘güvenlik inovasyonu’ olarak belirledikleri alanın kendileri için kilit nokta olduğunu vurguluyor. Wall’un verdiği bilgiye göre, 2020’de 40 zetabayt veri olacak ve 25 milyar cihaz internete bağlanacak. Güvenlik saldırılan da yılda yüzde 48 oranında artacak. Saldırılar genelde tanıdık birinden ya da bir yerden geliyor. Buralardan gelen e-maili açınca virüs bilgilerinizi ve bilgisayarınızı ele geçiriyor. Ama Wall’a göre sadece bilgisayarlar tehdit altında değil, yazıcılar, mobil cihazlar, ofiste dijitalleşen her cihaz tehdit altında bulunuyor. Bu nedenle HP güvenli cihazlar geliştiriyor. PC ve yazıcılarda güvenlik ön plana çıkıyor.
YENİ TEKNOLOJİLER
Örneğin cihazlarda parmak izi okuyucu teknolojisi kullanan HP, donanım üzerinde bulunan sensör ile bunu karşılaştırıyor ve kendi hafıza kalıbını oluşturuyor. Parmak izi okuyucuyla veri, sensör ile şifreleniyor ve sadece bu yolla açılabiliyor. Bir diğer teknoloji ise ekranlarda bulunuyor. Dünyanın ilk entegre güvenlikli bilgisayar ekranı olarak duyurulan HP Sure View, görüntü tanıma teknolojisine sahip. Kullanıcı ekran önünden ayrıldığında görüntü koruması sağlıyor. Masaüstü bilgisayar monitörleri için de güvenlik sistemi geliştirildi. Geliştirilen monitörde bulunan güvenli web kamerası yüz tanıma özelliğine de sahip.
HP Inc., Elite PC serisinde sadece cihaz güvenliği değil kimlik ve veri güvenliği konusuna da odaklanıyor. HP Sure Start adı altındaki koruma çözümü, bilgisayarın temel giriş-çıkış sistemini saldırılara karşı otomatik olarak koruyor. HP Inc., aynca yeni duyurduğu A3 multifunction printers (MFPs) ürünü ile çok fonksiyonlu ofis cihazlarını da koruma altına alıyor. Cihaz ve verileri korurken dokümanları da güvenli bir şekilde tutuyor.
KİLİT İSTATİSTİKLER
Spicevvorks, ûuocirca, Ponemon Institute ve Verizon’un siber güvenlik raporlarından HP’nin dikkat çektiği istatistikler şöyle:
• Araştırmada katılımcıların sadece yüzde 16’sı yazıcıların güvenlik tehdidi altında olduğunu düşünüyor.
• Tehlikeye rağmen, şirketlerin yüzde 43’ü yazıcılarında uç nokta güvenliği çözümü uyguluyor.
• Milyonlarca iş için kullanılan yazıcı var ancak bunların sadece yüzde 2’den azı güvenli.
• Araştırmalara göre, siber saldırılar ağlar ve sunuculardan uç noktaya doğru yön değiştirdi. Notebook ve masaüstü bilgisayarları hedefleyen saldırılarda geçen altı yılda yüzde 200 artış görülüyor.
• Phishing (kimlik avı) girişimleri sosyal medya gibi halka açık bilgileri kullanarak büyüyor.
“KARAR ALMA VE YATIRIM YAPMA HIZIMIZ ARTTI”
Nick Lazaridis HP EMEA Bölgesi’nden Sorumlu Başkan
DAHA HIZLI HAREKET İkiye ayrılmadan önce oldukça büyük bir şirkettik. 2 milyar dolarlık bir cihaz da 200 dolarlık cihaz da satıyorduk. Geçmişe baktığımızda hizmet ve mimariye çok yatırım yaptığımızı görüyoruz. Şimdi ise 3D yazıcılar ve güvenlik gibi yeni alanlara da yatırım yapıyoruz. Şimdi iki şirket olarak farklı alanlara yatırım yapabiliyoruz. 3D yazıcı şirketi ve Samsung’un yazıcı kısmını satın aldık. Yeni fırsatlara bakıyoruz. 300 bin çalışanımız vardı, şimdi ise 50 binden az çalışanımız var. Bu da karar alma ve yatırım yapma hızımızı artırıyor.
KURUMSALDA LİDER HP, EMEA bölgesinde 120 ülkede faaliyet gösteriyor. EMEA bölgesinde PC masaüstü pazar payı yüzde 33. Kurumsalda birinciyiz. Tüketici tarafında yüzde 19-20 arasında pazar payı var. Tüketici tarafına odaklanıp oradaki payı artırmayı hedefliyoruz. Yüz tanıma özelliğine sahip PC’Ier burada önemli. Yazıcıda yüzde 30-35 pazar payı var.
TÜRKİYE ODAK PAZAR Ortadoğu pazarı bizim için önemli bir pazar. Büyümeyi sürdüreceğiz. EMEA bölgesinde pazar payımızı artırmaya devam edeceğiz. Türkiye’de iyi pazar payımız var. Satışlarımızın yüzde 87si distribütör ve bayiler tarafından yapılıyor, iş ortaklıklarımız ve müşteri iyi. Odaklandığımız ve Avrupa’da en büyük olduğumuz pazarlardan biri.
GÜVENLİK ÖNEMLİ Güvenlik alanının özellikle büyüdüğünü görüyoruz. Şirketler buraya odaklanıyor çünkü aksi durumda pazar payı ve ciro kaybı getiriyor. HP de güvenli cihazlar geliştiriyor. Bizim için güvenlik inovasyonu önemli. AR-GE çalışmalarında güvenlik, 3D yazıcı ve her cihazın internete bağlı olduğu ortam bilgisayarı (ambient computing) odaklanılan alanlar olacak.