Bursa Sanayisi Bir Adım Önde
Otomotiv üretimiyle Türkiye’nin Detroit’i olarak bilinen Bursa, Büyükşehir Belediyesi’nin yönlendirmesiyle önce yerli tramvay ve vagon üretimi ardından da uçak üretimiyle teknoloji ve tasarıma dayalı sanayide bir adım öne geçti…
Bursa hedef büyüttü
YAKLAŞIK yedi yıl önce Bursa’yı raylı sistemlerin merkezi haline getirme hedefiyle yola çıkan ve bu hedef doğrultusunda bir taraftan şehri raylı sistem ağıyla örerken diğer taraftan da Türkiye’nin ilk yerli tramvayının Bursa’da üretilmesine öncülük eden Bursa Büyükşehir Belediyesi, yerli tramvay filosunu güçlendirmeye devam ediyor. Bursa’da üretilen ilk yerli tramvayın 2013 yılında raylara inip, yolculu seferlere başlamasının ardından geçen sürede şehir içi hatlarda kullanılacak 12 tramvay ve 60 metro vagonunun üretimi de Bursa’da yapılıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin yönlendirmesiyle başladığı tramvay ve metro vagonu üretiminde kalitesini ispatlayan Durmazlar firması, Kocaeli’nde kullanılacak tramvayların üretimini de üstlendi.
UÇAK ÜRETİMİNE DOĞRU
Türk sanayinin en önemli lokomotifi olan Bursa’da sanayi sektörünün katma değeri yüksek ileri teknoloji ve tasarıma dayalı ürünlere yönelmesine öncülük eden ve bu çalışmaların meyvesini yerli tramvay üretimi ile alan Büyükşehir Belediyesi, Bursa’yı havacılık üssü haline getirecek önemli bir adım daha attı.
250 yıllık geçmişi, yenilikçi ve teknolojik yüzü ile Bursa sanayinin öncü kuruluşlarından Gökçen Ailesi’ne ait B Plas’m havacılık sektöründe aktif rol alması amacıyla bir süredir temaslarda bulunan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin ısrarı sonuç verdi. B Plas, Alman uçak firması AQUILA’yı (kartal) satın aldı. Almanya’da üretimini sürdüren B Plas, üretimi Bursa’ya kaydırma çalışmalarını da hızla sürdürüyor.
ÇAMUR YAKMA TESİSİ TAMAM
Bursa Büyükşehir Belediyesinin yerli sanayiyi desteklediği bir diğer alan da bugüne kadar daha çok ithal edilen atık yakma tesisleri oldu. Arıtma tesislerinden çıkan çamurları yakarak bertaraf edecek ve ortaya çıkan ısıdan elektrik enerjisi üretecek bu tesis de yerli bir firma tarafından yine Bursa’da üretildi. BUSKİ tarafından projelendirilip Doğu Atıksu Arıtma Tesisinde inşa edilen tesislerde üretim için gün sayılıyor. Günlük 400 ton sıvı çamur sıkıştırıldıktan sonra 100 tona düşürülecek ve bu tesislerde yakılacak. İlk olarak doğalgaz-la yanacak kazanlar 850 dereceden sonra normal rejime girecek. Böylece 3600 kalori olan çamur aynı bir kömür gibi yanacak. Kazanın sıcaklığı direkt eşanjörlere verilerek buhar üretiliyor ve bu buhar türbinlere giderek elektrik eneıjisine dönüşüyor. Günlük 2.5 megavat saat elektrik üretilecek ve tesis ürettiği elektrikle 12 yılda kendini amorti edecek.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkam Recep Altepe, gerek metro vagonları gerekse çevre ile ilgili tesislerin düne kadar hep ithal edildiğini ve milli servetin yurt-dışma gittiğini hatırlatıyor. Yerli üretimle hem kaliteli hem de ekonomik üretimin sağlandığını, ayrıca milli kaynağın da yur-tiçinde kaldığını hatırlatan Altepe, yerli üretimi desteklemeye devam edeceklerini söylüyor.