Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Kâr realizasyonu alım fırsatı getirebilir

BIST 100 endeksi, Mayıs 2013’te gördüğü 93.398’lik tarihi zirvesini yenileyerek nisan ayını 94.655’ten tamamladı. Uzmanlar, nisan aymdaki bu rekor yükseliş sonrasında mayıs ayı içinde görülebilecek kâr realizasyonlarma dikkat çekiyor. Ancak bu sürecin yeni alım için fırsatlar yaratabileceği de ifade ediliyor. Bu bağlamda önerilen hisselerin başmda ise Tüpraş ve Enka inşaat yer ahyor.

Haftaya tarihi rekorunu tazeleyerek başlayan BİST100, nisan ayını da günlük, haftalık ve aylık bazdaki en yüksek kapanışı olan 94.655’ten tamamladı.

BİST 100, Mayıs 2013’teki 93.398’lik tarihi zirvesini de böylece geçtiğimiz hafta geçmiş oldu. Nisan ayında yaklaşık yüzde 8 prim yapan BİST 30 endeksi ise güçlü bir performans sergiledi. Bundan önce uzun bir süre 87.000-91.500 bandına sıkışan endeks, bu kanaldan çıkış ile birlikte 96.000 hedef konuma geçmişti. Geçtiğimiz hafta endeks 95.196’yı görerek bu hedefi büyük oranda gerçekleştirmiş oldu. Peki, yukarı hareketin devamı gelecek mi? Yoksa kâr satışları mı gelecek?

93.000 KRİTİK

Burada özellikle 93.000 seviyesine dikkat çekiliyor. Orta vadede sert bir düzeltme başlangıcından bahsedebilmek için de 91-500 altında kapanışın olması gerektiği yönünde yorumlar yapılıyor.

Geçen hafta veri gündemi oldukça yoğundu. Türkiye enflasyon rakamlarını takip eden piyasalar, nisan ayında yıllık yüzde 11,87’ye yükselen rakamdan tedirgin olsa da büyük bir düşüş ivmesi olmadı. Daha sonra Amerika Merkez Bankası FED’in faiz kararı takip edildi. FED, mayıs ayı toplantısı sonrasında politika faizinde değişikliğe gitmedi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye bankacılık sistemi için negatif görünümünü sürdürdüğünü açıkladı. S&P, Türkiye’nin kredi notunu teyit etti. Görünüm negatif. S&P’den cuma günü gelen not karannın ise piyasadaki etkisi bu haftadan itibaren görülecek.

tahvil

KÂR SATIŞI GELEBİLİR

İş Yatırım, yayınladığı strateji raporunda, 2010-2017 döneminde gelişmekte olan para birimleri ve hisse senetleri üzerinde yapılan bir çalışmaya göre, 2014 haricinde her yıl nisan ayında satıp mayıs sonunda alan yatırımcıların kârlı çıktıklarını söylüyor. İş Yatırım uzmanları, “Aynı dönem için Türkiye verileriyle yaptığımız çalışma hisse senedinde yüzde 85, döviz piyasasında yüzde 70 başarı oranına işaret ediyor. Mayıs ayında kâr realizasyonu ihtimalinin arttığını göz önüne almakta da fayda var. Son dönemde yaşanan yükseliş, kâr realizasyonu ihtimalini artırıyor” diyor.

En çok önerilenler listesinde yüksek betalı banka ağırlığım yüzde 20’de koruyan İş Yatırım, ekonomi yönetiminin aldığı önlemler sayesinde bankaların varlık kalitesi ve kârlılık görünümünde önemli iyileşmeler sağlanmasına rağmen, getiri potansiyelindeki azalma nedeniyle banka ağırlığım düşük tutuyor. Garanti Bankası, yüzde 15 ağırlıkla en çok önerilenler listesinde tuttuğu tek banka. İş Yatınm’ın en çok önerilenler listesindeki diğer şirketleri ise Alkim Kimya, Enka İnşaat, İndeks Bilgisayar, Klimasan, Migros, T. Şişecam, Tofaş, Tüpraş, Yazıcılar Holding oluşturuyor.

HİSSE ÖNERİLERİ

Şeker Yatırım uzmanları, referandum sonrası siyasi risklerin azalmasıyla birlikte nisan ayında pozitif ayrışan TL varlıkların sınırlı da olsa mayıs ayının ortalarına kadar bu eğilimi devam ettirebileceğini söylüyor. Şeker Yatırım analistleri, “Ancak, özellikle BİST’te oluşan kısa vadeli ralli sonrası kâr satışı yaşanma riskinin artmış olması ve mayıs ayı ritü-eli olan ‘Sat ve Git’ beklentilerinin de etkisiyle mayıs ayı içinde yurtiçinde kâr satışları oluşması bekleniyor. Son altı yılın BİST performansı ortalamaları da bu beklentiyi teyit eder nitelikte” diyor.

Şeker Yatırım, portföyündeki tahvil ağırlığım yüzde 55, döviz ağırlığını yüzde 15 ve hisse senedi ağırlığını ise yüzde 30’da sabit tutuyor. Hisse tavsiyeleri arasında ise Migros, Tüpraş, Turkcell, Tofaş, Vakıfbank ve İş Bankası bulunuyor.

YENİ ZİRVE MÜMKÜN MÜ?

BİST’in mayıs ayının ilk yarısında pozitif eğilimini sürdürme çabasında olması ancak tarihi zirve seviyelerde bulunması nedeniyle ayın ikinci yarısında kâr satışlanyla karşılaşması yüksek olasılık olarak değerlendiriliyor.

Bununla beraber, analistlere göre, hükümetin piyasaları canlandırmak ve büyümeyi desteklemek için almış olduğu Kredi Garanti Fonu (KGF) desteği, sektörel vergi indirimleri ve teşvikler sonucunda özellikle bankacılık ve ilgili sektörlere yönelik kâr beklentilerinde yapılan iyileştirmeler, yaşanabilecek kâr satışı sonrası piyasayı yeni tarihi seviyelere yönlendirebilir. Ayrıca döviz kurunda volatilitenin azalması ve yıl sonu büyüme beklentilerinin revize edilmesi de buna katkı sağlayabilir.

Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, “Normal koşullarda BİST’in soluksuz devam eden rallinin ardından bir soluklanma dönemine geçmesini beklesek de, mevcut siyasi ve jeopolitik gelişmeler BİST’İ ve TL’yi her iki yönde de sert hareketler yapmaya itebilecek gibi duruyor” diyor. Gedik Yatırım’ın önerdiği hisseleri ise Enka İnşaat, Otokar, Petkim, Soda Sanayi ve TAV Havalimanları oluşturuyor.

STRATEJİ NASIL OLMALI?

BİST’te ana zirvelerde olunması nedeniyle iki tür önerileri olduğunu söyleyen Alnus Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Vahap Taştan; defansif, betası düşük hisseler ile birlikte agresif bir stratejiyle ilk çeyrek performansları yüksek olan hisselerin takip edilmesi gerektiğini düşünüyor. Taştan, “95-000’lerde BİST 100 endeksinden döndüğümüz günlerde piyasa cari ekonomik görünümden öte Türkiye için en kötüsü geride kaldı fıyat-laması yapıyor. 2016’yı ekonomik ve politik olarak bir dip olarak nitelersek, şu anda başta enflasyon olmak üzere ekonomik göstergelerde kırılganlık olsa da piyasa kırılganlığın geçici olacağı görüşünde. Ancak yabancı ilgisini hala yetersiz buluyoruz” diyor. Örneğin, endeksin en son 90.000 üzerini gördüğü 2015 Ocak döneminde yabancı yatırımcıların elinde tuttuğu hisse senedi stoku 60 milyar doların üzerindeyken, endeksin 95.000’lerde olduğu şu dönemde yaklaşık 45 milyar dolarlık bir stok görünüyor.

10 YILDA MAYIS KAYBETTİRDİ

Gedik Yatırım’m hazırladığı grafik ve analize göre, son 10 yılda mayıs ayları çoğunlukla yatırımcıya kaybettirdi. Son 10 yılda BİST-100 Endeksi mayıs aylarını üç kez yükselişle, yedi kez düşüşle tamamladı. En sert düşüş yüzde 9 kayıpla 2011 yılında, en sert yükseliş ise yüzde 10,6 getiriyle 2009 yılında yaşandı. 2011 yılında özellikle Avrupa Birliği’nde yaşanan ekonomik ve siyasi belirsizliklere yönelik kaygılar küresel piyasalarda ve dolayısıyla BİST-100 Endeksi’nde satış baskısına neden olmuştu. BİST-100 Endeksi, 2011 yılı ekonomik kriz etkilerinin devam ettiği 2012 yılı mayıs ayını da bir önceki yıla benzer şekilde yüzde 8,2 kayıpla tamamlamıştı. 2008 yılında ABD mali sisteminin büyük ölçüde etkilendiği mortgage krizi sonrasında, 2009 yılında BİST-100 Endeksi’nde yüzde 10’u aşan yükseliş yaşandı. Türkiye’nin IMF ile anlaşma yapacağı beklentileri bu yükselişi desteklemişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu