Kadın Girişimci Temizlik Sektöründe Zirveye Oynuyor
1K Kimya kapasiteyi yüzde 50 artıracak
Kendi geliştirdiği ürünlerle temizlik ürünleri sektörüne adım atan ve 1K Kimya şirketini 2010’da kuran kadın girişimci Sevginar Baştekin, bu yıl ciroda 20 milyon TL’nin üzerinde bir hedefle ilerlediklerini söylüyor. 12 bin ton yıllık üretime sahip şirketin bu yıl kapasitesini yüzde 50 artıracağını aktaran Sevginar Baştekin, geliştirmek üzere çalıştıkları yeni ürünleri için TÜBİTAK’tan destek aldıklarını da kaydediyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nü birincilikle kazanan ve ardından kariyer hayatına bir kimya şirketinde profesyonel olarak başlayan kadın girişimci Sevginar Baştekin, geliştirdiği temizlik ürünlerini kurduğu İK Kimya AŞ çatısında üretmeye başladı. 2010 yılında şirketi kuran ve ilk yıl 50-100 tonluk üretimle temizlik ürünleri sektöründe yerini alan Baştekin, şirketini kurduğu 6 yıllık sürecin ardından bugün 12 bin tonluk üretim kapasitesine ulaştı. High-Genic markası ile silikonlu temizleyici, derz temizleyici, evsel leke çıkarıcılar ve leke çıkarma mendilleri gibi çok amaçlı temizlik ürünleri geliştirdiklerini kaydeden Sevginar Baştekin, market zincirlerine üretim yaptıklarını ve 13 bin noktada ürünlerinin yer aldığını ifade ediyor. Kısa zamanda büyük başarı elde eden ve 21 milyon TL ciroya ulaşan İK Kimya’nın kurucusu Sevginar Baştekin, sorularımızı yanıtladı.
Şirketi kurarken nasıl bir hedefle yola çıktınız?
Profesyonel iş hayatına özel sektörde biyokimya alanında başladım ve kimya sektöründe devam ettim. Bu esnada diagnostik üretimi ile ilgili Almanya’da eğitim gördüm. 2000 yılında Ar-Ge’sini, tasarımlarını ve üretimini kendi yaptığı ürünlerle temizlik sektörüne adım attım. Tasarladığım bir ürünle 2004 yılında Chicago’da katılmış olduğumuz Private Label (PLMA) fuarında “yenilik ve tasarım birinciliği” ödülü aldım. Ardından artık şirket kurmanın zamanının geldiğini düşündüm ve 2010 yılında İK Kimya’yı kurdum. ‘HighGenic’ markası ile silikonlu temizleyici, derz temizleyici, evsel leke çıkarıcılar ve leke çıkarma mendilleri gibi birçok “çok amaçlı temizlik ürününü birçok market zincirinde satışa sunarak sektöre adım attım. Kısa zamanda da büyük bir başarı elde ettim. Rakamlar da bunun gösteriyor zaten.
Şirket 2010 yılından bu yan nasıl bir büyüme performansı sergiledi? 2016 yılını büyüme, ciro açısından nasıl kapattı?
ilk kuruluş yılımız 2010 yılında çok küçük bir üretim kapasitemiz ve az bir satış hacmimiz vardı. Toplam gerçekleşen üretim 50-100 ton civarındaydı. Zaten şirket çalışanı olarak da 3 kişi ile tüm operasyonu gerçekleştiriyorduk. Sonraki yıllarda her yıl artan bir ivme ile büyüme sağladık. 2015 yılına geldiğimizde ise üretim kapasitemiz yıllık 4 bin tona çıktı. Üretim adedi olarak da 3 milyon adet civarındaydı. 2016 yılında üretimimiz yüzde 204 arttı. Yani bir başka ifade ile 2016 yılında üretimimiz bir önceki yıla göre iki kat artış gösterdi. Aldığımız olumlu geri dönüşlerle üretimimiz 12 bin ton oldu.
2017 yılı için hedefleriniz nedir?
Yılsonunda yüzde 25 büyümeyle ciromuzu 21,3 milyon TL’ye taşımak istiyoruz. 2017 yılı için yapacağımız makine ve ekipman yatırımımız ile yaklaşık yüzde 40-50’lik bir kapasite ve üretim artışı planladık.
Bir girişimci olarak yakaladığınız bu büyümeyi neye bağlıyorsunuz?
Kadın bir girişimci olarak, HighGenic ile bayanların temizlik sorununa son verecek, daha az yorulmalarını ve kendilerine vakit ayırmalarını sağlayacak bir formül geliştirmek için çok uzun zamandır çalışıyorum. Çünkü evin temizliği ve düzeninden sorumlu bir kadın olarak hepimizin yaşadığı sıkıntıları çok iyi biliyorum. Bir kadın olarak keyif alarak ve kolayca hemen bitirebileceğim temizliği hayal ettim hep. Ve yıllardır üzerinde çalıştığım formülü sonunda buldum. Aslında keşfettiğim ‘akıllı temizlik’ metoduydu. Akıllı temizlik yani kalıcı ve pratik temizlik. Bunun için de sadece gerektiğinde temizlik yapmak üzere kullanılacak çok amaçlı tek bir ürüne ihtiyaç vardı.
HighGenic Slikonlu Temizleyici, kadınların kendine vakit ayırabilmesi için akıllı temizliği öğreten bir formül. Banyo/mutfak yüzeylerinden cam yüzeylere, çelik, metal, ankastre ürünlerden mobilyalara, kristal ve cam avizelerden araçlara varıncaya kadar çok birçok farklı alanda kullanılabilen Highgenic Silikonlu Temizleyici, uygulandığı tüm yüzeylerde uzun süreli temizlik ve koruma sağlamasıyla kısa sürde beğeni toplandı.
Ürünleriniz şu an kaç noktada yer alıyor?
HighGenic, kurulduğu yıl Türkiye’nin en büyük market zincirleri olan A101 ve BİM başta olmak üzere, Özdilek gibi pek çok yerel ve ulusal market raflarındaki yerini aldı. 13 binin üzerinde satış noktasında yer alıyor ürünlerimiz. Özgün, yenilikçi, hayatı kolaylaştıran ve tüketicilerin özellikle de kadınların işini kolaylaştıran ürün tasarımları ile bugüne kadar 200’den fazla ürünün formülünü geliştirdim. ‘Narsprin ve High-Genic Silikonlu Temizleyici’ hayatımda dönüm noktası yaratan iki önemli üründür. Sıvı temizlik ürünü olarak HighGenic Silikonlu Temizleyici ile İK Kimya olarak, olmayan bir kategori oluşturduğumuz için bu kategorinin yüzde 95’ine sahibiz. Şimdiye kadar 200’e yakın formül geliştirdik. Bunların arasında HighGenic Silikonlu Temizleyici ile ürünümüz ile milyonlarca kadının beğenisini topladı.
TÜBİTAK’tan destek aldı
Sevginar Baştekin, şirket olarak sürekli yeni ürünler üzerinde çalıştıklarını anlatıyor. Hatta TÜBİTAK’tan da destek aldıklarım anlatan Baştekin, şunları söylüyor: “Yeni bir girişim olarak hayatımızda hep yeni ürünler var. Yakında hem ambalajı hem de kullanım şekli ile çok farklı bir ürünü daha piyasaya sunacağız. Bu ürünün ambalajım da bizzat kendim tasarladım. Bu sefer kadınlar olarak pek sevmediğimiz ütüyü kolaylaştırmanın formülünü paylaşacağım. Bu yeni ürün planlarının yanı sıra tüm Türkiye’ye yayılımı için farklı satış kanalları da oluşturmak öncelikli hedeflerimiz arasında. Amacımız, her yeni ürünle birlikte daiıa fazla kadına ulaşmak, dalıa çok probleme çözüm sunmak. Ama asıl hayalim yemyeşil bir fabrika ve sadece doğal ekolojik biyolojik kozmetik ve temizlik ürünleri geliştirmek ve üretmek. Yine formülünü kendim geliştirdiğim ekolojik biyolojik oda kokusu TÜBİTAK’tan proje desteği aldı. Henüz üretilmedi. Çünkü bu ürünlerin üretim maliyeti çok yüksek. Satışı da çok yüksek ve Türkiye’de tüketim’bu konuda yeteri kadar bilinçli değil, talep az. Ama ileride bunu mutlaka yapmak istiyorum.”
Sibel Atik