Girişimcilik Haberleri

Teknoparklarda Başarılı Olmuş Girişimler

Teknoparkların içerisinde küçük bir ekiple kurulan ve yıllar içerisinde ciddi bir büyüme grafiği gösteren firmalar, artık Amerika’dan Dubai’ye Rusya’dan Uzakdoğu’ya kadar pek çok farklı ülkeye teknoloji ihracatı yapmaya başladı. İç pazara yönelik ürün satışının yanı sıra yurtdışında açtıkları ofislerle bulundukları bölgede söz sahibi olmaya başlayan ve kuruluşundan bu yana hızlı büyüme gösteren, 14 yıldız firmasına mercek tuttuk.

Bugün ABD, İngiltere, Fransa, Japonya, Çin, Güney Kore, Hindistan, İsrail, Finlandiya gibi birçok ülke, yaratmış olduğu katma değerin önemli bölümünü teknoparklar bünyesinde yürütülen AR-GE çalışmalarına borçlu. Dünyada 1970’li yıllarda oluşmaya başlayan 1980’li yıllarda önemli başarılara zemin hazırlayan tek-noparklarla Türkiye’nin tanışması ise 19901ı yıllara denk geliyor.

Türkiye’nin ilk bilim ve araştırma parkı olan ODTÜ-Teknokent için çalışmalara 1980’li yılların sonunda başlandı. 1991 yılında ise teknoloji geliştirmeye yönelik kuluçka merkezleri kurmak ana hedefi altında KOSGEB ile işbirliği içinde ODTÜ-TEKMER hizmete açıldı. Bugün ise çoğu üniversitenin bünyesinde teknoloji bölgeleri mevcut bulunuyor. 2016 yılında 64 teknoloji geliştirme bölgesi Bakanlar Kurulu Kararı ile ilan edildi. Bugün 64 teknokentin 51’i aktif olarak faaliyet gösteriyor. Faaliyette olan teknokentlerde AR-GE çalışmalarını yürüten firmaların sayısı 4 bin 176’ya ulaşmış durumda. Yabancı sermaye açısından bakıldığında teknokentlerde toplam 174 adet yabancı/ yabancı ortaklı firma yer alıyor.

Artık bugün itibariyle teknoparklarda enerjiden, sağlığa, bilişimden, savunmaya kadar birçok alana yönelik AR-GE çalışmaları yaparak özel ürün üreten yerli şirket bulunuyor, iç pazara yönelik ürün satışının yanı sıra artık ihracata da başlayan ve kuruluşundan bu yana hızlı büyüme tablosu yakalayan girişimler bulunuyor.

girisimci olmak

28 bin 856 proje var

Teknokentlerde faaliyet gösteren firmalar tarafından tescil ettirilen patent sayısı 640. Bu firmaların yüzde 37’si yazılım, yüzde 17’si bilgisayar ve iletişim teknolojileri, yüzde 8’i elektronik ve yüzde 6’sı makina ve teçhizat imalatı alanlarında faaliyet gösteriyor. Ayrıca me-dikal, enerji, kimya, gıda, savunma, otomotiv gibi birçok sektörden firmalar bölgelerde AR-GE faaliyetleri kapsamında yer alıyor. Teknoloji geliştirme bölgelerinde yer alan firmalarda 33 bin 297’si AR-GE personeli olmak üzere 41 bin 89 kişi istihdam ediliyor. Teknoloji geliştirme bölgelerinde tamamlanan ve yürütülen toplam AR-GE proje sayısı Temmuz 2016 itibariyle 28 bin 856.

Teknoparklar sayesinde, enformasyon teknolojileri ve yazılım, yeni malzemeler, bi-yoteknoloji, yeni enerji kaynakları, uzay teknolojileri, esnek imalat sistemleri, otomasyon ve robotik gibi alanlarda önemli ilerlemeler yaşandı. Bu başarı ekonomi aktörlerinin de dikkatini çekiyor. Bu merkezlere daha çok girişimci çekebilmek için yeni teşvikler verilmesi planlanıyor.

Teknoparklarda yer alan şirketler artık katma değerli ürünler geliştirirken bunları ticari-leştirmeye yönelik önemli adımlar atıyor. Hatta ürünlerine dünya pazarlarına satıyorlar. Teknoloji geliştirme bölgelerinde bulunan şirketlerin, Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere, Japonya, İsrail, İngiltere ve Almanya gibi dünyanın en gelişmiş ülkelerine yapmış oldukları teknolojik ürün ihracatı 2,4 milyar dolara ulaştı. Özellikle son yıllarda teknokent-lerden çıkan şirketler yurtdışında önemli başarılara imza atmaya başladı. Biz de bu gelişmelerden hareketle Türkiye’nin belli başlı teknokentlerinin ihracatta öne çıkan şirketlerini bir araya getirdik.

CYBERPARK GENEL MUDURU FARUK INLATEKIN

“5 yıl içinde firmalarımızın yüzde 50’si ihracat yapacak”

“CYBERPARK bünyesinde bulunan 70 civarında firmamız aktif ihracat yapıyor. Önümüzdeki yü BİL-TEL küme aktivitelerimizi ve CAP Hızlandırıcı programımızı devam ettirerek ve yeni firmaları da bünyemize katarak daha başarılı şekilde ilerlemeyi planlıyoruz. Bunun yanı sıra ismi henüz belirlenmese de firmaları yurt dışmda potansiyel müşterileri ile bir araya getirecek eşleştirme projelerimizi geliştireceğiz. Yurt dışmda ofis alternatifini ise değerlendirmeye devam ediyoruz. 5 yıl içinde planımız, şirketimizin yüzde 50 ihracat oranına ulaşması. Bu konuda birçok yeni proje için hazırlıklarımız devam ediyor.”

Urbanstat ABD’ye ofis açtı

IürbanStat, 2014 yılında sigorta şirketleri için risk analitik uygulamaları geliştirmek üzerine kuruldu. İTÜ ARI Tekno-kent’te faaliyet gösteren firma, kurulduğu günden bu yan her yıl en minimum 3 kat büyüdü. Firmanın kurucusu ve CEO’su Anıl Çelik, yaptıkları AR-GE çalışmalarının kısa sürede ticarileştirilebilir olmasına önem verdiklerini söylüyor. ABD’nin Chicago kentinde bir ofis açtıklarını belirten Çelik, “Bu ofis aracılığı ile Kuzey Amerika pazarındaki sigorta şirketleri ile sürekli bir ilişki kurmaya başladık” diyor. ABD içerisinde farklı şehirlerde yeni ofisler açılması planlanıyor. Çelik,

“2018 yılında ABD pazarında en az 5 sigorta şirketi ile çalışma hedefimiz bulunuyor. Müşterilerimizden gelen geri bildirimleri anlık olarak ürüne yatırım olarak değerlendiriyoruz. Amacımız UrbanStat’ın risk analitik endüstrisinde yer alan en önemli şirketlerden bir tanesi yapmak” şeklinde konuşuyor.

ODC 5 yılda yüzde 700 büyüdü

2005 yılında kurulan ODC Business So-EBlutıons, yazılım alanında faaliyet gösteriyor. Özellikle dijital pazarlama dünyasına sunduğumuz yenilikçi ürün ve hizmetlerle müşterilerin kitleleriyle olan iletişimlerinden maksimum fayda sağlamalarına yardımcı oluyor. Müşterileri e-pos-ta, SMS/MMS, push notification, chatbot, IVN/TTS, lokasyon bazlı servisler, beacon gibi kanallardan etkin pazarlama akivite-leri yürütebiliyor. Ana ürünü SmartMes-sage Marketing Platform yerel ve global eksende 2 bini aşkın müşteri tarafından kullanılıyor. ODC Yönetici Ortağı Emin Altın, Deloitte’un Avrupa, Ortadoğu ve Afrika ülkelerini kapsayan en hızlı büyüyen 500 teknoloji firması listesinde de yer aldıklarını söylüyor ve son beş yılda yüzde 700 büyüdüklerini ekliyor. SmartMessage Marketing Platform’u Birleşik Arap Emirlikleri, Nijerya, Suudi Arabistan ve Azerbaycan’a ihraç ediliyor. ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde ofis açtıklarını belirten Altın,”Planlarımız içinde İngiltere ve Suudi Arabistan’da yeni ofisler açmak var. Bu yıl 10 milyon dolarlık bir ciro hedefimiz bulunuyor. Bunun yüzde 34-40’lık kısmını ihracattan, bekliyoruz. 2018 için ise özellikle yurtdışında yüzde yüz büyüme ve coğrafi olarak yaygınlaşma hedefliyoruz” diyor.

Dünyanın sesi oldu

2000 yılında Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Arslan tarafından kurulan SESTEK, ses ve iletişim teknolojileri alanında faaliyet gösteriyor. SE5-TEK’in geliştirdiği teknolojiler arasında konuşma tanıma, konuşma sentezi, doğal diyalog, ses biyometrisi ve konuşma analizi yer alıyor. SESTEK teknolojileri çağrı merkezi, te-lekom, bankacılık ve sigortacılık sektörleri başta oimak üzere Türkiye’nin önde gelen birçok kurumunda kullanılıyor. Bugün Türkiye ses teknolojileri pazarının yüzde 80’ine hakim. Dubai’de ve Chicago’da ofisleri bulunuyor. Orta Doğu ve ABD’ye ek olarak Avrupa’nın da hedef pazarlar arasında bulunduğunu söyleyen SESTEK Genel Müdürü Serdar Karadayı, “Bu doğrultuda öncelikle İngiltere ve Almanya’da ofis açmayı planlıyoruz. Bu yılı yaklaşık 6 milyon dolarlık bir ciro ile kapatmayı hedefliyoruz. Ayrıca yurtdışında henüz devam eden birçok projemizi 2018’de tamamlamış olacağımız için ciromuzda ihracatın da önemli bir katkısı olacak. Dövizdeki değişim göz önünde bulundurulduğunda net rakamlar belirtmek kolay olmasa da 2018 yılında minimum 10 milyon dolarlık bir ciro hedefliyoruz” diyor.

C.B.K. yabancı ortak buldu

C.B.K. Soft Yazılım Donanım, 2014 yılında Ankara’da kuruldu. Kuruluşundan itibaren de doküman ve süreç yönetim sistemleri üzerine çalışıyor. enVision isminde 300’den fazla müşteri tarafından 22 ülkede kullanılan doküman yönetim sistemini geliştiriyor. Firma üç kurucu ortak ile başladı, şu anda 70’den fazla personel ile müşterilerine hizmet veriyor. Firmanın kurucularından Salih Kanlı, CBKSoft her zaman sektörde öncü olmayı her zaman sektöre yön veren firma olmayı hedefledi. Tüm paydaşlarımızla ortak değerleri hedefleyip, özverili çalışmalar sonucunda başarıya ulaştık” diyor. Uygulama Türkçe, İngilizce, Rusça, Türkmence, Arapça, Arnavutça ve Fransızca dillerinde Afrika’dan başlayıp Güney Doğu Asya’ya uzanan bir coğrafyada 22 ülkede kullanılıyor. 2015 yılında Ortadoğu ve Afrika bilgi yönetimi çözümleri pazar lideri olan InfoFort LLC CBKSOFT’a ortak olduklarını söyleyen Kanlı, bu sayede bu pazarlarda hızlı bir şekilde büyüdüklerini ifade ediyor. Firma, 2017 yılında 15 milyon TL ciro ve 1.5 milyon dolar ihracat hedefliyor.

Moralabs İngiltere’ye ofis açacak

Moralabs 2013 yılı başında, mobil oyunlar geliştirerek Türkiye’den bu alanda dünya çapında bir başarı hikayesi yaratmak vizyonu ile yola çıkmış bir oyun stüdyosu. Özellikle çoklu ortam ve çok oyunculu mobil oyun geliştiren deneyimli bir ekibe sahip. Çoklu ortam ile kastedilen İOS, Android ve Facebook vb. web platformlara aynı anda geliştirme yapılması. Kuruluş yılına göre bir sıçrama yaparak istihdamda yüzde 125 büyüme, ciroda da yüzde 4 bin 200’lik bir büyümeye ulaştıklarını söyleyen şirketin kurucusu Kamer Kemerkaya, bu büyüme ile 4. Kosgeb Girişimcilik Ödüllerinde Kadın Girişimcilik kategorisinde finalistlerden biri olmaya hak kazandıklarını ve Jüri Özel Ödülüne layık görüldüklarını belirtiyor. Amerika’daki bir oyun portalına ortaokul seviyesindeki çocuklar için fizik, kimya ve biyoloji eğitiminde kullanılacak eğlenceli oyunlar geliştiren Moralabs, Rusya’ya da yazlım ihraç ediyor. Yıllık cirosunun yüzde 50’lik payını ihracat oluşturuyor. Kemerkaya, “Yurtdı-şındaofis açmayı planlıyoruz. Şu an görünen olası ülke İngiltere” diyor.

Omega Bigdata ilki gerçekleştirecek

Omega Bigdata, 2009 yılından bu yana veri odaklı sadakat çözümleri sağlıyor. Geniş satış ağı olan işletmeler için ödüllendirme esas olan 40’dan fazla firmaya hizmet sunuyor. Diğer bir ürünü ise AVM sadakat ve kampanya yönetim sistemi. 8 ülkede 150’den fazla AVM ile çalışıyor. Şirket ilk 4 yılında TÜBİTAK destekleri ile altyapı çalışmaları geliştirdi. Şirketin kurucusu Yunus Emre Aslan, Dubai, Rusya ve Fransa’daki iş ortakları ile bölgesel açılımlar gerçekleştirdiklerini söylüyor. Aslan sözlerine şöyle devam ediyor: “Polonya, Almanya, Ukrayna ve Suudi Arabistan, bir sonraki aşamada yerel yapılanma ile ilerlemeyi hedeflediğimiz ülkeler.

2017 ciro hedefimiz 3 milyon TL. ihracat oranımızın genele göre yüzde 25 olmasını hedefliyoruz, ihracat cirosu anlamında son 2 senedir yüzde 100 büyüme gerçekleştiriyoruz. Dünyada bir ilk olacak şekilde son tüketiciler, perakendeciler ve AVM’leri sistematik olarak bir çatı altında toplamaya yönelik ciddi bir proje hazırlığı yapıyoruz.”

Reysaş Londra’ya ofis açacak

Ana faaliyet alanı tedarik zinciri ile ilgili teknolojik çözümler. Tedarik zinciri yönetimi dışında, özellikle gelecekte çok büyük değerler üretecek olan omnichannel (çok kanallı) perakende ve fintech alanlarında da ürünler geliştiriyor. Şirketi 2010 – 2012 yılları arasında yüzde 7 bin 417 büyüme sergilemiş, TOBB ve Harvard Üniversitesi ile ortak düzenlenen Türkiye 100 sıralamasında Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketi olmuş. İsviçre, Almanya, İtalya, Hollanda, Belçika, Avusturya, Macaristan gibi ülkeler başta olmak üzere Avrupa’da 20’den fazla ülkeye teknolojik ürünler ve hizmetler sunuyor. Bu ülkelere Fransa ve İngiltere’nin de yakında ekleneceğini söyleyen firmanın kurucusu Ha-lit Develioğlu, “3 yıl önce Macaristan’da bir ofis açtık. Bu ofis aracılığıyla Avrupa’da yürüttüğümüz projelere ait her türlü, proje yönetimi ve destek faaliyetlerini gerçekleştiriyoruz. Geliştirmekte olduğumuz Fintech projesi çerçevesinde önümüzdeki yıl içerisinde Londra’da yeni bir oluşum içine girmeyi planlıyoruz” diyor.

T2 Yazlım Almanya’da büyüyor

2011 yılında kumlan T2 Yazılım, telekom İve finans sektörü üzerine yazlım gerçekleştiriyor. ABD, Almanya ve Ürdün’e yazılım ihracatı yapıyor. Şirketin kurucusu Mustafa 1 c? Sakalsız, Almanya’ya ofis açacaklarını söylüyor.

Son dönemde yurtdışın-da gerçekleştirdikleri faaliyetlerle beraber müşterilerinde artış yaşadıklarını kaydeden Sakalsız, “Potansiyel müşterilerimiz daha çok Almanya ağırlıklı olmak üzere AB ülkelerinde geliyor. Almanya ofisi, müşterilerle yaptığımız kontrat, faturalama, vergi ve hukuki zemin açısından avantaj sağlıyor. Yatırım yaptığımız yeni ürünlerin durumlarına göre ABD’ye bir ofis açabiliriz. 2016 yılındaki küçülmeden sonra 6 milyon TL ve üzeri bir ciro hedefimiz var. Bunun 800 bin TL’si ihracattan hedefliyoruz” diyor.

Met Global 4 kıtada faaliyet gösteriyor

Met Global, turizm ve kendi bünyesinde geliştirdiği turizm yazılımları alanında faaliyet gösteriyor. Son 5 yıl içerisinde cirosunu 6 katına çıkarak, 400 milyon Euro seviyesine ulaştırdı. Ürün ve hizmetleri dünyanın her tarafında turizm alanında çalışan profesyoneller ve son kullanıcılar tarafında kullanılıyor. Yurtdışında Dubai, Londra, Şangay ve Orlando’da yerel ofisleri bulunuyor. Dünyanın her tarafında yer alan müşterilerimize yerel hizmet ve dil desteği sağlayabiliyor. Şirketin CEO’su Metin Altun, “ilerleyen zamanda, stratejimiz doğrultusunda farklı kıta ve ülkelerde ofis açmaya devam edeceğiz. Bu yılı yaklaşık 480 milyon Euro civarında bir ciro ile tamamlamayı hedefliyoruz. 2018 yılında da yine teknolojimize yatırım yapmaya devam ederek iki basamaklı rakamlarda bir büyüme öngörüyoruz. Önümüzdeki yıllarda içeride geliştirdiğimiz yazılımlarımızı ve altyapımızı cloud bir teknolojik ürün olarak dünyanın her tarafındaki müşterilerimize ulaştırmayı hedefliyoruz” diyor.

VNGRS 10 milyon TL ciroya koşuyor

“HVNGRS, 2009 yıllından bu yana yurtdışı odaklı mühendislik, yazılım geliştirme, yazılım geliştirme süreç danışmanlığı, cloud computing ve big data alanlarında hizmet veriyor. Kurulduğu zamanda 4 kişi ile başlayan firma, bugün 40 kişilik bir ekibe ulaştı. ABD, İngiltere ve Dubai’ye ihracat gerçekleştiren firma, merkez operasyonunu bugüne kadar Türkiye üzerinden yönetti. Şirketin CEO’su Deniz Oktar yakın zaman içerisinde İngiltere ve Dubai ofislerini açmayı düşündüklerini söylüyor. 2017 yılı için 10 milyon TL, 2018 için ise 18 milyon TL ciro hedeflediklerini belirten Oktar, “Cloud com-puting denilen bulut bilişimin yazılım geliştirme ve altyapı hizmetlerinin temellerinde yer alacağını ve bu alanlarda ciddi değişiklikler yaratacağını öngörüyoruz. Bu konulara odaklanacağız” diye konuşuyor.

Müjteriiere proaktif destek sağlıyor

12011 yılında kurulan Cali Çenter Resources (CCR) olarak, çağrı merkezlerine yönelik uçtan uça iletişim çözümleri sağlıyor. Çağrı merkezi ve ses çözümleri teknolojileri sunan firma, kurulduğu günden bu yana her yıl yüzde 50’nin üzerinde büyüme kaydediyor. Cali Çenter Resources CEO’su Türker Erkin, “Hızlı büyümemizin yanı sıra, alanında uzman, deneyimli ve geniş teknik kadromuzla müşterilerimize proaktif destek sağlamamız yatıyor. Çağrı merkezi teknolojisi sektöründe sağladığımız hizmet kalitesi ile müşterilerimize daha önce yaşamadıkları bir deneyim yaşatıyoruz” diyor. Avrupa ve Ortadoğu’ya ihracat yapan CCR, geçtiğimiz yıl Bilişim 500 listesinde yazılım kategorisinde ilk 5’e, yazılım ihracatında ise ilk 10’a girdi. İsviçre’de bir ofisleri olduğunu söyleyen Erkin, ilerleyen zamanlarda Ortadoğu’da ya da Almanya’da ofis açma planları olduğunu sözlerine ekliyor. 2017’deki yıllık ciro hedefi ise 18,5 milyon TL.

Elektronet akıllı şehirler kuruyor

Elektronet, 20 yıldan fazladır bilişim ve haberleşme sektöründe akıllı şehir, sanayi 4.0, dijital altyapı ve finansal teknoloji konularında faaliyet gösteriyor. Kamu ve özel kurumlar için proje geliştiren bir teknoloji üretim firması olan Elektronet, 21 şehrin elektronik biletleme sistemlerinin üretimi, Vali-dator ve Biletleme Terminal’lerinin tasarımı, AR-GE ve üretim çalışmalarından sonra saha kurulumu ve destek konularını kapsayan konularda yüklenici firmalarla anlaştı. Ankara başta olmak üzere birçok büyük şehrin biletlemesinde rol oynadı.

Dubai ve Kaliforniya’da da ofisleri olduğunu belirten Yanyalı, şöyle devam ediyor: “Aynı ülkeler içerisinde farklı şehir ve eyaletlerde ofis açma planlarımız var. Bunun yanı sıra, Abu Dabi’de üretim tesisi kurma çalışmalarımız sürüyor. Satış, pazarlama ve saha operasyon faaliyetlerimizi Afrika ve Amerika kıtalarında genişletmek adına Teksas, Gana, Pakistan ve Mozambik’te ve yatırımlarımız ile doğru orantılı olarak gelecekte farklı şehir ve bölgelerde ofis açma planlarımız devam ediyor. ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri projelerimizin hayata geçmesiyle ciro hedefimizi 2018 yılı sonunda 150 milyon TL olarak hedefliyoruz” diyor.

Amerika’ya ihracat yapan firma, Kanada, İngiltere, Güney Afrika, Pakistan ve Tayland’a odaklanmış durumda. İTÜ GATE 4’üncü döneminde, ABD’de düzenlenen iş geliştirme adımına katılmaya hak kazandıklarını anlatan Doğan, bu program kapsamında hem San Francisco, hem de Chicago ofislerinde alanlarının bulunduğunu belirtiyor. 2017 yılını 11 milyon TL ciro ile kapatmayı planladıklarını söyleyen Dilge, “Yazılım ihracatı ile ilgili çalışmalarımız yeni başladı diyebiliriz. Hedefimiz satış ciromuzun yüzde 10’nunu ihracat üzerinden elde etmek. 2018 hedefimiz gelirlerimizin yüzde 75’ini ihracattan elde edecek şekilde satış ciromuzu 18.4 milyon TL seviyelerine çıkarmak” diye konuşuyor.

Segmentify’ın hedefi dünya liderliği

Segmentify’ı 2015’te yılından bu yana le-ticaret ve içerik siteleri için, kişiselleştirme ve ürün önerisi getirerek dönüşüm optimizasyonu sağlayan bulut tabanlı yazılım geliştiriyor. 8 ülkeden 100 firmaya hizmet veriyor. Halihazırda Berlin ve Dubai’de ofisleri faaliyete geçti, Fransa’da da yerel bir iş ortağı ile hareket ediyor. Avrupa, MENA ve Kuzey Amerika pazarında da ofisleriyle varlıklarını güçlendirerek genişlemeye devam edeceklerini ifade eden Segmentify Kurucu Ortak ve CEO’su Murat Soysal, burada oluşturacakları ekiplerle pazarı daha yakından takip edebilmenin, potansiyel müşterileriyle yakın temas halinde kalabilmenin önemine işaret ediyor. İngiltere, Rusya, ABD ve Singapur’a ihracat yapmayı planladıklarını belirten Soysal, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Hızlı büyümemizi devam ettirerek 2018 sonunda toplam 750 müşteriye ulaşmayı, bunlar içinden de 400’nün yurtdışı müşterisi olmasını hedefliyoruz. Uzun vadeli hedefimiz, önümüzdeki iki yıl içerisinde özellikle Avrupa, MENA ve Amerika pazarında kullanılan ve liderliğe oynayan bir ürün şirketi olmak. Bu büyümeyi sağlarken de sürekli gelişen ve müşteri ihtiyaçlarını karşılayan çevik yapımızı korumak istiyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu