Haberler

Demir İpek Yolu Projesi Başlıyor

TÜRKİYE’NİN Çin ve Avrupa arasında köprü vazifesi görmesini sağlayacak ve transit taşımacılıkta önemli bir merkez haline getirecek Demir İpek Yolu Projesi kapsamında Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Hattı projesi bu yaz hizmete alınacak.

Türkiye kesiminde yaklaşık 79 km uzunluğa sahip olan hat toplam 600 milyon dolar harcama ile bitirilecek. Bittiğinde hat üzerinde ciddi bir yük taşımacılığı potansiyeli de oluşacak. Güney ve kuzey koridorunda deniz de dahil edildiğinde Çin’den İngiltere, Almanya ve Fransa gibi Avrupa Birliği ülkelerine 45-62 gün olan yük taşıma süresi 12-15 güne düşecek. Hat işletmeye açıldığında 1 milyon yolcu, 6.5 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacak.

HAZİRAN’DA AÇILIYOR

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nın tek hat ve dizel olarak haziran sonunda hizmete açılacağını söyledi. Hattın uzunluğunun Türkiye kesiminde 79 km olduğunu belirterek, hattın yaklaşık 600 milyon dolar harcama ile bitirilmesinin öngörüldüğünü kaydetti.

Proje tamamlandığında Türkiye ile Gürcistan, Azerbaycan ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ile Pekin ve Londra arasında kesintisiz demiryolu bağlantısı sağlanacağını belirten Arslan, Türkmenistan’ın Türkmenbaşı Limanı üzerinden, Kazakistan’ın da Aktau Limanı üzerinden tren seferleri ile Bakü’ye bağlanacağım vurguladı. Arslan, bölgedeki demiryolu güzergahının Kars’tan sonra Bakü’ye kadar tek hat, Bakü’den sonra hem Kazakistan hem de Türkmenistan üzerinden Orta Asya ve devamında Çin’e gidebilecek şekilde ikiye ayrıldığını ifade etti.

Bilindiği üzere Türkiye tarafındaki yeni yapılacak demiryolu hattının yapımı Özgün Yapı Sanayi ve Ticaret A.Ş. & Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi A.Ş. İş Ortaklığına ihale edilmişti. 30 Ekim 2012 tarihi itibarıyla tasfiye geçici kabulü yapıldı. İkmal inşaatı ihalesi Şenbay Madencilik Turizm İnşaat A.Ş.&Ermit Mühendislik İnşaat Sanayi ortaklığına ihale edildi. Özel ortak Ermit Mühendislik İnşaat’m hak ve yükümlülüklerinin YSE Yapı’ya devredilmesi İdarece uygun görülerek ikmal işine Şenbay & YSE Yapı Ortak Girişimi olarak devam edildi.

Demir İpek Yolu Projesi

TAŞIMA SÜRESİ 12-15 GÜNE İNİYOR

Bu hat üzerinde ciddi bir yük taşımacılığı potansiyelinin bulunduğunu söyleyen Bakan Arslan, güney koridorda ve kuzey koridorda deniz de dahil edildiğinde Çin’den İngiltere, Almanya ve Fransa gibi AB ülkelerine yük taşıma süresinin yaklaşık 45-62 gün sürdüğünü, aynı yükün orta koridordan, Bakü-Tiflis-Kars hattından gönderilirse 12-15 gün içerisinde AB ülkelerine ulaşacağını kaydetti. Şu anda yıllık 26-27 milyon ton yükün ulusal demiryolu ağında taşındığım vurgulayan Arslan sözlerine şöyle devam etti:

“Yapılan ikili görüşmelerde sadece Kazakistan’ın vereceğim dediği yük yılda 10 milyon tondur. Çin’den AB’ye yılda ortalama 240 milyon ton yük gönderiliyor. Bu yükün ülkemizden geçen orta koridordan yüzde 10’unun taşınması halinde bile 24 milyon ton ilave yük taşınmış olacak. Bu yükün bizim ulusal demiryolu altyapımızdan taşınması diğer koridorlara göre 30 ila 45 gün daha avantaj sağlıyor olması tercih sebebi olacak. Hat işletmeye açıldığında 1 milyon yolcu, 6.5 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacak. 2034’te ise 3 milyon yolcu, 17 milyon ton yük taşıma kapasitesine ulaşacak.”

KESİNTİSİZ ULAŞIM 2018’DE

Avrupa ve Asya, Kuzey-Güney ve Doğu-Batı Ulaştırma Koridorları arasında taşıma hacminin 75 milyar dolar civarında olduğunu ifade eden Arslan, bu güzergahta, Marmaray ve Bakü-Tiflis-Kars yeni demiryolu hatları inşa edildiğini kaydetti. Arslan şu bilgileri verdi:

“Marmaray ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hatları bittiğinde Londra’dan Çin’e kadar kesintisiz demiryolu bağlantısı sağlanmış olacak. Bakü-Tiflis-Kars Demir ipek Yolu diğer bağlantıları ile hattın Bakü’den sonraki Hazar geçişi ile Türkmenistan ve Çin’e; batıda ise CR3 olarak adlandırılan proje içindeki Gebze-Halkalı Demiryolu Hattı’nın 2018 sonunda bitirilerek Marmaray’ın tamamlanmasından sonra Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan, Avusturya, İsviçre, Fransa ve Ingiltere’ye Manş Tüneli ile ulaşılacak.”

TAMAMLAYICI GÜZERGÂHLAR

Arslan, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının tamamlayıcı güzergahları hakkında da bilgi verdi. Halkalı-Kapıkule Demiryolu, Marmaray, Istanbul-Ankara, Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı, Sivas-Kars Hızlı Tren ve Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu hatlarının Pekin’den Londra’ya kesintisiz demiryolu projesinin en önemli halkalarını oluşturduğunu kaydeden Arslan, Ankara-Sivas YHT Projesi’nin 2018 sonunda tamamlanmasını öngördüklerini söyledi. Ankara-Sivas arasını 405 kilometreye düşürecek YHT projesinde, tüm hat kesimlerinde devam eden altyapı yapım çalışmalarının yüzde 75 seviyesinde olduğunu dile getiren Arslan, üstyapı ve EST için ihale süreçlerinin devam ettiğini kaydetti.

245 kilometrelik Sivas-Erzincan Hızlı Tren Projesi’nin ise ilk etabı olan Sivas-Zara arası altyapı ön yeterlilik ihalesi yapıldığına dikkat çeken Bakan Arslan şunları kaydetti:

“Diğer kesimler için proje yapım ve ihale hazırlık çalışmaları sürüyor. 414 kilometrelik Erzincan-Erzurum-Kars Hızlı Demiryolu hattında ise proje hazırlama ihalesine bu yıl içerisinde çıkılması planlanıyor. Toplam 124 km uzunluğundaki Gebze-Sabiha Gökçen Havaalanı-Yavuz Sultan Selim Köprüsü-Istanbul Yeni Havalimanı Halkalı Yüksek Hızlı Tren Hattı, Asya-Avrupa arasındaki demiryolu trafiğini destekleyecek ikinci projedir. Yatırım programına alınmak üzere Yüksek Planlama Kurulu (YPK) onayına sunuldu. Çer-kezköy-Kapıkule 150 km ve Halkalı (Ispartakule)-Çerkezköy 80 km olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Çerkezköy-Kapıkule kesiminin yapım ihalesi IPA kapsamında yapılması planlanmakta olup bu yıl yapım ihalesine çıkılması, Halkalı-Çerkezköy kesimi özkaynak/kre-di şeklinde yapılması, bu yılın ikinci yarısında yapım ihalesine çıkılması planlanıyor.”

ANKARA-İZMİR YHT 2019’DA

Ankara-îzmir YHT ve Bursa-Bilecik hızlı demiryolu projelerinde planlanan tamamlanma yılı 2019 olacak. Antalya-Burdur/Isparta-Afyonkarahisar-Kütahya-Eskişehir ve Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri Hızlı Tren Projeleri’nde kesin proje hazırlama çalışmaları sürüyor. 102 km’lik Konya-Karaman arası demiryolu 200 km/sa hıza uygun, çift hatlı, elektrikli ve sinyalli hale getiriliyor. Karaman-Ereğli-Ulukışla-Yenice Hızlı Demiryolunun altyapı ve sinyalizasyonda yapım çalışmaları, elektrifikasyonda proje hazırlama çalışmaları ile Ulukışla-Yenice arası proje hazırlama çalışmaları devam ediyor. Güney koridorunu oluşturan Mersin-Adana-Osmaniye-Kahramanmaraş-Gaziantep arasındaki kesimlerde altyapı çalışmaları devam ediyor. Sivas-Erzincan Hızlı Demiryolu Projesi’nin 2021’de tamamlanması planlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu