Şirket Haberleri

Türkiye’yi otomotivde AR-GE üssü yapacak

Otomotiv markalarma teknoloji üreten Avusturyalı AVL, Türkiye’de büyüme kararı aldı. Son iki yılda İstanbul’da iki AR-GE merkezi açıp 130 mühendis istihdam eden AVL Türkiye, iki yıl içinde mühendis sayısını 200’e çıkaracak. 2018’e kadar üçüncü AR-GE merkezini açmayı planladıklarım söyleyen AVL Türkiye Genel Müdürü Dr. Umut Genç, “Yeni dönemde hedefimizde savunma ihaleleri var” diyor.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avusturya’da kurulan otomotiv teknolojileri üreticisi AVL, Türkiye’deki operasyonlarım büyütme karan aldı. İçten yanmalı motor üretiminde 30 ülkede faaliyette olan Ve geçen yılı dünya çapında 1,5 milyar Euro ciro ile kapatan şirket, Türkiye’ye giriş yaptığı 2008’den bugüne kadar geçen 10 yılda iki AR-GE merkezi projesini hayata geçirdi.

Şirket, altı mühendisle başladığı Türkiye operasyonunda şu anda 130 Türk mühendisle yola devam ediyor. AVI Türkiye Genel Müdürü Dr. Umut Genç, “Hızla büyüyoruz ve kendi mühendislerimizle Türkiye’den ABD ve Almanya’ya mühendislik desteği verir noktaya geldik. 2015 ve 2016’da iki yeni AR-GE merkezi açtık. 2018’e kadar üçüncü AR-GE merkezini açmayı planlıyoruz. Yeni dönemde hedefimizde savunma ihaleleri var” diye konuşuyor.

Avusturyali AVL

TÜRKİYE ÜS OLACAK

AVL, bugün Türkiye’deki iki AR-GE merkezi ve 130 kişilik mühendislik ekibiyle ülkenin ileri otomotiv teknolojileri alanındaki global mühendislik üssü olma yolunda ilerliyor.

Şirket, hem Türkiye’nin giderek artan otomotiv üretim ve ihracatında daha çok söz sahibi olmayı hem de gelişen yerli savunma sanayi için teknolojiler geliştirmeyi hedefliyor. 2015 yılında birinci, 2016 yılında ikinci AR-GE merkezini İstanbul Sultanbeyli’de faaliyete geçiren şirket, bir yıl içinde bin metrekarelik yeni bir AR-GE merkezi daha açacak. Böylelikle toplamda 2 bin 650 metrekarelik kapalı alanda AR-GE çalışmalan yürütmeye başlayacak. Şirketin bünyesindeki mühendis sayısı da iki yıl içinde 130’dan 200’e çıkacak.

AVL Türkiye Genel Müdürü Dr. Umut Genç, yaptıkları çalışmalar konusunda şunları söylüyor: “2016 sonunda ilk yerli sürücüsüz ve hibrit elektrikli araç teknolojsini geliştirmeyi başardık.

Şimdi amacımız hazırladığımız bu prototipi Türkiye’den tüm dünyaya pazarlamak. AR-GE merkezimizde yapacağımız çalışmalarla 2018’de hibrit elektrikli, 2020’de ise sürücüsüz ilk yerli prototip araçları tamamlayarak İstanbul’da saha testlerini yapmayı planlıyoruz.”

20 MİLYON TL’LİK YATIRIM

AVL Türkiye, son yıllarda ekonomi yönetimi tarafından yürürlüğe konulan AR-GE teşviklerinden de faydalanarak Türkiye’de toplamda 20 milyon TL’yi aşan yatırım yaptı. Umut Genç, “Geçen yıl TOBB tarafından ‘Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi’ arasında otomotiv mühendisliği alanında ödül alan tek şirket olduk. 2017 sonundaki hedefimiz ise yaklaşık yüzde 20 oranında büyümeyle ciromuzu 6 milyon Euro’nun üzerine çıkarmak” diyor.

“Savunma ihalelerine gireceğiz”

AVL Türkiye Genel Müdürü Dr. Umut Genç, 2010’dan bu yana yılda ortalama yüzde 39 büyümeyle cirolarını 8, çalışan sayısını ise 7 kat arttırmayı başardıklarını söylüyor.

Genç, önümüzdeki dönemde otomotiv sektörüyle birlikte en fazla odaklanacakları sektörün savunma sanayi olacağını ifade ediyor. Umut Genç, Türkiye’nin son yıllarda savunma sanayi alanında çok önemli atılımlara imza attığını ve tüm teknoloji üreticisi şirketlerin dikkatini çektiğini kaydediyor. Genç, “Biz de AVL olarak yerli savunma sanayiine yerli mühendislerimizle katkı sunmak istiyoruz. Bu amaçla Ankara ile temaslarımız sürüyor, savunma ihalelerine katılmak istiyoruz. Motor ve radar olmak üzere pek çok savunma teknolojisi konusundaki uzmanlığımızı bu alanda da göstermek niyetindeyiz” diyor.

ARAM EKİN DURAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu