Kazançlı Yeni Bir İş Fikri: Aromatik Küp Şekerler
Dünyada pek fazla örneği yok. Amerika’da hazır ürünler kapsamında belli kurallara uyularak üretiliyor. İnovasyona meraklı girişimciler için kazançlı yeni bir iş!
Değişik bir ürün kategorisi: Aromatik Küp Şekerler
ÖNCE bazı bilgilere ihtiyaç var: Bizde küp şeker deyince bildiğimiz çay şekeri akla gelir. Kristal şeker tüketiminde önemli bir yere sahibiz. Yılda 2.5 milyon ton şeker tüketiyoruz. Üretimin tamamı şeker pancarından yapılıyor. 1 kg. tozşeker için ortalama 8 kg. pancar gerekiyor. Dünya şeker üretiminde sadece pancar değil, verimi daha yüksek olan şekerkamışı da kullanılıyor. Nihai ürün açısından aralarında fark yok. Kristal şeker üretim tekniğini bulan ülke ise ilginç şekilde kişi başına en az şeker tüketen Hindistan. Hindistan bizim tam 10 katımız şeker tüketiyor. Fakat Hindistan’ın nüfusu ve ihracatı dikkate alındığında kişi başına çok az şeker tüketse de üretim sıralamasında daima ilk sıralarda.
AZI YARARLI, ÇOĞU ZARARLI
Kişi başı tüketimde ise Amerika yıllardır ilk sırada. 125 gram/gün sıralamasıyla lider olan Amerika Birleşik Devletleri’ni Almanya, Hollanda, İrlanda izliyor. 90 ila 100 gram arasında şeker tüketen ülkeler ise sırasıyla Avustralya, İngiltere, Meksika Finlandiya ve Kanada. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisi kişi başma günde 25 gramdan fazla şeker tüketilmemesi yönünde. Ülkemiz bireyleri şimdilik orta-üst sıralarda. Türkiye’de kişi başı şeker tüketimi 40 gram dolayında.
Fabrikasyon yoluyla elde edilen şekerin gıda literatüründeki adı sakaroz. Sofra şekerine kristalleşmiş ‘sukroz’ da deniyor. Glikoz ve früktoz molekülü içeriyor. Beyaz kristal şekerin tamamı ‘sukroz’ olarak tanımlanırken son yıllarda popüler olan esmer şeker ise yüzde 96 civarında ‘sukroz’dan oluşuyor. Nedeni beyaz şekerin sonradan kamış şekeri melasıyla renklendirilmesi. Elde ediliş biçimi ne olursa olsun şekerin azı yararlı çoğu zararlı.
Şeker, organizmanın yapı taşı sayılan karbonhidratın temel direği. Endüstriyel gıda ürünlerinin hemen hepsine çeşitli şekillerde giren şeker bizim kodeksimize göre ‘tozşeker’ ya da ‘küp şeker’ olarak tüketiciye sunuluyor. Halen şeker fabrikalarının yanı sıra çok sayıda marka sahibi paketleme işletmeleri de dikkat çekiyor.
KOKUSU, RENGİ VE LEZZETİ ÖZEL
Gelelim standart bir ürün olan kristal şekerin ilave prosesle aromatik hale getirilmesine: Henüz dünyada fazla örneği yok. Amerika’da hazır içecekler içinde belli kurallara uyularak bir miktar üretiliyor. Markalaşmış çeşitleri olmakla birlikte proses edilmiş şekerler sınıfında. Pastil olarak anılan bazı çeşitler geleneksel diğer örneklerden. Son uygulamalar küp şekere doğal aromalar eklenmesiyle gerçekleşiyor. Ürünler üstün erime özelliğine sahip.
(Form ve içerik küp şekerden farklı olması nedeniyle bizde kodeks açısından ilgili yerlerden izin alınması gerekebilir.)
Aromatik küp şeker üretimi inovatif özellikli bir uygulama. Küp şekerler yalnız doğal aromalarla takviye edilmekle kalmıyor; renklendiricileri de içeriyor. Renklendiricilerin doğal olması önkoşul. Aromatik küp şekerlerin pastil örneğinde olduğu gibi doğrudan ağızdan emilerek tüketilmesi yanında, sıcak ya da soğuk suya katılarak anında içecek haline gelen çeşitleri de var.
Henüz yaygın olmamakla birlikte en dikkat çeken çeşitlerin başında doğal kahveler ile aroma katılmış türler geliyor. Bunlar kahve türlerinin (Kolombiya, Brezilya çeşitleri başta olmak üzere) şekerle muamele edilmiş çeşitleri. Kahvenin baskm aroma ve tatları anında sıcak ya da soğuk bir içeceğe dönüşüyor. Inovasyona açık bir alan olması nedeniyle estetik formlarda, değişik kristal yapısı ve esansiyel doğal katkılarla daha fazla ürün zenginliği yaratılması mümkün.
İÇECEĞİ ANINDA HAZIRLAMAK…
Diğer çeşitler ise doğal meyve özütlerinin şekerle kalıplanması esasına dayanıyor. Aromatik küp şekerler suya atıldığında eriyor ve nefis bir içecek haline geliyor. İçeceğin kıvamını koyulaştırmak için bazı doğal katkıların kullanıldığı ürünlerde çeşit sınırı yok.
Önerimiz Türk damağına hitap eden özel çeşitleri yaratmak ve inovasyon konusunda çok çeşitliliğe gitmek.
Vişne, kayısı, dut üçlüsü; şeftali, lime limonu, portakal kabuğu gibi sıra dışı çeşitlerin yanında; nane, fesleğen, ıhlamur şeklinde sıradan bitkilerin özütlerinden yararlanmak mümkün. Bu arada zor bulunan pahalı egzotik meyveleri de tek başına ürün kategorisine katmak gerekebilir. Buluşsal önerilerle tanınıp bu işi rahatça geliştirebilirsiniz. Özel izinle ürünlerinizi vitaminize etmeniz de düşünülebilir.
Aromatik şeker küpleri soğuk kış günlerinde de devreye giriyor. Başta tarçın, adaçayı, karanfil olmak üzere çeşitli baharat ve gerçek bitki özütleriyle tüketicilere yeniden doğal sağlık ve tat deneyimleri sunuyor. Şeker bazlı kokteyllere katılması ise bir başka yol. Yaban mersini gibi bazı bitkiler tüketimde ayrıcalıklı tatların kullanılmasını sağlıyor.
BULUŞSAL YELPAZESİ ÇOK GENİŞ
İşin daha ileri yöntemi ise aromatik şekerleri sitrik asit gibi bazı köpürücü katkılarla tamponlayıp ‘efervesan’ haline getirmek. Bu yaklaşım anmda çok lezzetli gazlı bir içeceği en doğal haliyle tüketime sunmak demek. Şişelerde taşımak, ambalajlamak gibi külfetleri yok. Suyla temas ettiği anda rahatlatıcı ve yatıştırıcı kokusuyla yeni bir tat deneyimi sunuyor.
Aromatik küp şekerler sadece ‘instant’ kullanımda değil; yemeklerde tıpkı et suyu bulyonlarmda olduğu gibi mutfak bazında lezzet verici olarak da kullanılabiliyor. Bu konuda dünyada dikkat çekici örnekler şimdiden görülmeye başlandı. Son tüketim alanlarından biri ise gıda olarak değil, rahatlatıcı banyo solüsyonları şeklinde tüketilmesi. Şeker içeriği burada doğal baz madde olarak değerlendiriliyor, koruyucu içerik işlevi görüyor. Üretimde önemli olan şey ‘sakarin’ ve ‘aspartam’ gibi yapay tatlandırıcıları kullanmamak; doğal şekerle yeni koku ve tatlar elde etmek.
Yepyeni bu pazarı ülkemizde inşa edip geliştirecek girişimcilerin organik tercihlerle yola çıkmalarını öneriyoruz. Ciddi ihracata da yol açabilecek girişimin incelikleri arasında markaya özel küp biçimi oluşturmak ve eğitici bir ambalajla markalaşıp yakın coğrafyalara yerleşmek de var. Bu işe merak duyacak girişimcilere şimdiden büyük başarılar diliyoruz.
İş modelleri ve yeni fikirler payalaşmaya devam edeceğiz yeni iş fikirleri için bizi takip etmeye devam edin.
Nur Demirok
Merhabalar evde paketleme işi yapmak istiyorum Ankarada oturuyorum üniversite mezunuyum düzenli ve hızlı çalışırım bu işe çok ihtiyacım var sizden haber bekliyorum iyi günler dilerim