Milyar dolarlık yatırım rüzgar enerjisi YEKA
Rüzgar YEKA’sı yarışmasını kazanan konsorsiyum 1 milyar doların üzerinde rüzgar tesisi yatırımı yapacak. Yerli RES’lerin işletmeye girmesiyle birlikte her yıl asgari 3 milyar kWh elektrik enerjisi üretilecek ve yaklaşık 1.1 milyon evin yıllık elektrik ihtiyacı rüzgardan karşılanacak. Rüzgar türbinleri beş bölgeye kurulacak. Bu bölgeler Kayseri-Niğde, Sivas, Edirne-Kırklareli-Tekirdağ, Ankara-Çankırı-Kırıkkale ve Bilecik-Kütahya-Eskişehir olacak. Yarışmayı kazanan konsorsiyum bu beş bölgeden her birinde en az 50 MW’lik bir rüzgar gücü kurmak şartı ile toplamda bin MW’lik kurulu gücü hizmete alacak.
TÜRKİYE’NİN ilk rüzgar enerjisi yenilenebilir enerji kaynak alanları (YEKA) ihalesinde kWh başına 3.48 dolar/cent ile dünya rekoru kırıldı. Dünya rüzgar sektörünün en büyük 10 oyuncusundan sekizinin yerli ortaklarla konsorsiyum kurarak teklif verdiği bin MW’lik rüzgar YEKA ihalesini Alman teknoloji devi Siemens ile Türk ortakları Türkerler ve Kalyon konsorsiyumu kazandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın geçen hafta düzenlediği rüzgar YEKA ihalesi 30 turluk kıyasıya süren rekabetin ardından tamamlandı, ihalede Siemens-Türkerler-Kalyon OGG’nin teklif ettiği kWh başına 3.48 dolar/cent ise dünyanın bu alandaki en düşük rakamı olarak kayıtlara girdi Bir önceki rekor kWh başına 3.84 dolar/cent ile Meksika’nın elinde bulunuyordu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ihale sonrasında yaptığı açıklamada, Türkiye enerji piyasaları için tarihi bir milada tanıklık edildiğini ve bu süreci daha ileriye taşıyacaklarını ifade etti. Türkiye’nin yerli ve milli kaynaklarını öncelikleyen bir süreci başlattıklarını ve tek tek nakış gibi işleyerek bugüne gelindiğini belirten Albayrak, tamamen açık, şeffaf ve çok kıyasıya bir rekabetin olduğu bir ihale süreciyle yeni bir dönemi başlattıklarını vurguladı. Rüzgarda yerli katkı payıyla kVVh başına 10.3 dolar/cent alım maliyetinin, tarihi bir rekorla rüzgar YEKA ihalesinde kilovatsaat başına 3.48 dolar/cente düşerek bir dünya rekoru fiyatla gerçekleştiğinin altını çizen Albayrak, “Türkiye, ne kadar önemli bir ülke olduğunu dünyaya bir kez daha haykıran bir netice ortaya koymuştur. Ortaya çıkan sonuç, Türkiye-Almanya ilişkilerine önemli bir katkı yapacağını da göstermiştir” dedi.
Güneşte hedeflerinin 2018 yıiı bitmeden Türkiye’de ilk yerli üretim güneş panellerini devreye almak olduğunu ifade eden Albayrak, rüzgar YEKA’da ise 2019 başına kadar yerli üretim rüzgar türbinlerinin sisteme dahil edileceğini kaydetti.
Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, ihalede bu fiyata düşmelerindeki nedenleri “rüzgarı iyi bilen bir ekip olmaları ve derslerini iyi çalışmaları” olarak açıkladı. Ekipmanın yüzde 35’inin yurtdışından geleceğini belirten Türker, “Bunu yabancı kaynaklarla sağlayacağız. Kalan yüzde 65’lik kısmını da yerli bankalarımızdan sağlamayı planlıyoruz” dedi. Kalyon Enerji Başkanı Murtaza Ata ise, yenilenebilir enerji yatırımlarına kısa vadeli değil, stratejik baktıklarını ifade ederken, Siemens Türkiye Yenilenebilir Enerji Birim Başkanı Hakan Yıldırım ise 160 senedir Türkiye’de olduklarını belirterek, yerlileşebildikleri kadar yerlileşeceklerini, YEKA sınırının da üzerine çıkacaklarını ifade etti.
EPGİS’in talepleri karşılandı derken…
ENERJİ Petrol Gaz ikmal istasyonları işveren Sendikası (EPGİS), LPG’deki vergi farkı kaynaklı vergi kaçağının ortadan kalkmasını istiyor. Bunun yolu da otogaz ve tüp gazın KDV oranlarının eşitlenmesinden geçiyor. Uzun zamandır EPGİS, otogaz ve dökmegaz arasındaki vergi oranı farkını gündeme getirip konuyla ilgili yetkililerle görüşme yapıyor. Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili gelişmelerin aktarıldığı bir basın toplantısı düzenleyen EPGİS’e beklenen haber toplantıdan hemen önce geldi.
Devlet, LPG’de vergi kaçağına yol açan dökmegaz-otogaz vergi farkını azattı. Dökmegaz LPG ile otogaz LPG’nin ÖTV miktarları ton başına 1.778 TL’de eşitlendi. Bu sayede ÖTV farkından kaynaklanan gelir kaybı önlenmiş oldu. Ancak yine aynı sayılı Resmi Gazete’de yer alan Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi’nin Tespitine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı ile tüplü ve dökme gazdaki KDV oranı yüzde 18’den 8’e çekilirken, otogaz LPG’de yüzde 18 olarak sabit tutuldu. Enerji Petrol Gaz ikmal istasyonları işveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, sendika olarak gündeme getirdikleri vergi oranı farkı nedeniyle LPG’de yaşanan vergi kaybının önlenmesine yönelik bir adım atıldığını ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Aktaş “Aynı ürünün iki formu arasındaki ÖTV farkı kaynaklı vergi kaçağı zemini ortadan kalkmış oldu. Ancak KDV’deki verg oranı farklılaştırması, ÖTV kararı sayesinde tümüyle kapanmış olan kaçak kapısını, yeniden ve ciddiye alınması gereken miktarda aralamış oldu. Yani bu durum vergi kaçırmaya niyetli olanların kaçırabileceği miktarın aşağı çekilmesi anlamına geliyor” dedi.