Haberler

Sportif Balıkçılık Turnuvaları Keyif Heyecan Veriyor

Sportif balıkçılık doğa, deniz ve macera, tutkunlarının son yıllardaki gözdesi. Turnuva mevsimine az kaldı, meraklıları geri saymaya başladı. Büyük çekişmelerin yaşandığı yarışlarda hedef en büyük balığı tutmak sonra da denize bırakmak…

SON yılların en popüler hobilerinden biri olan ‘sportif balıkçılık’ alanındaki turnuvalar özellikle iş dünyası tarafından büyük ilgi görüyor. Teknelerin de dahil olduğu balıkçılık turnuvalarına, iş dünyasının önde gelen isimlerinin yanı sıra birçok doğa ve deniz sever de büyük bir keyif ve heyecanla katılıyor.

“Yakala, Bırak, Yaşat” teması ön planda tutulan turnuvalarda yarışan balık tutkunları en büyük balığı avlamak için kıyasıya mücadele ediyor. Turnuvaların düzenlendiği dönemler, turizm sezonunun son günlerine denk getirilerek sezonun daha da uzamasına katkı sağlanması amaçlanıyor. Turnuva dönemlerinde, yazı andıran kalabalıklar, otel ve restoranları dolduruyor ve işletmelere sezon dışı artı gelir sağlıyor. Turnuvaların var oluş nedeninin ticari bir gelirden öte, amatör balıkçılığı geliştirmek ve beldeye turnuvanın yapıldığı sezon dışı tarihlerde canlılık kazandırmak olduğunu belirten organizatörler, balık avlamayı özendirirken, ‘doğaya saygı’, ‘yakala bırak’ ve ‘centilmence yarış’ gibi ilkeleri ön plana çıkartıyor.

Ülkemizde üçü Alaçatı ve Seferihisar Körfezi’nde ikisi Bodrum Yarımadası’nda olmak üzere toplam beş sportif balıkçılık turnuvası yapılıyor.

sportif balikcilik

MOST BODRUM

Balıkçılığın Formula 1’i

Bu yılın ilk sportif balıkçılık turnuvası MOST Bodrum (Mediterranean Offshore Sportfishing Tournament – Akdeniz Açık Deniz Sportif Balıkçılık Turnuvası), 24-27 Ağustos tarihleri arasında Palmarina Bodrum’da gerçekleşecek. Merkezi ABD’de bulunan ve geçtiğimiz yıl kuruluşunun 76. yılım kutlayan IGFA’nm (International Game Fish Association) kuralları çerçevesinde düzenlenen MOST Bodrum turnuvasına 50 sportif balıkçı teknesi ve 300 yarışmacı katılabiliyor. Dört gün sürecek olan turnuvada, katılıma uygun donanımdaki tekneler, kılıç ve ton balığının yanı sıra bölgede bolca bulunan diğer balık türlerini avlayacak, yakaladıkları balıkların boyları ve ağırlığına göre puan kazanacaklar. Balıkların denize sağlıklı olarak geri bırakılması ise, yarışmacıları kazandıkları yüksek puanlarla büyük ödüle daha çok yaklaştıracak.

MOST Bodrum Yönetim Kurulu Üyesi Can Özer, Offshore Big Game (Açık Deniz Büyük Balık Avı) kategorisinde düzenlenen turnuvanın en temel amacının Türkiye’de sportif balıkçılığı yaygınlaştırarak, dünyada önemli bir deniz turizmi elçisi olmak, doğa ve çevre bilincini geliştirerek yaygınlaştırmak, sürdürülebilir çevre anlayışı için farkındalık yaratmak, deniz turizmini geliştirmek, Türkiye’nin tanıtımına katkıda bulunmak olduğunu söylüyor.

Iç sular, kıyılar ve deniz alanları açısından sportif balıkçılığa oldukça elverişli olan ülkemizin, bu alanda büyük bir ekonomik potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Özer, “MOST, sportif balıkçılığa gönül vermiş yerli-yabancı herkesi bu turnuva aracılığı ile bir araya getirerek, her sene heyecanla bekleyecekleri dünya çapında bir organizasyona imza atıyor” diyor.

“Sportif balıkçılığın Formula l”i olarak nitelenen MOST Bodrum turnuvasına ait detaylı bilgilere www.mostbodrum. com adresli web sitesini ziyaret ederek ulaşmak mümkün.

ALAÇATI BİG FISH

‘Yakala-Bırak-Yaşat’

Bu yıl İkincisi düzenlenecek ‘Büyük Balığın Peşinde’ sloganı ile Türkiye’nin usta balıkçılarını bir araya getirecek olan “Alaçatı Big Fish” 14-17 Eylül tarihleri arasında Port Alaçatı Marina’nm ev sahipliğinde gerçekleşecek.

Türkiye’yi windsurf (rüzgar sörfü) dalında olimpiyatlarda temsil etmiş sporcular İlknur ve Ertuğrul Içingir çifti önderliğinde, tecrübeli bir ekip ile gerçekleşecek turnuvada ‘Yakala, Bırak, Yaşat’ teması ön planda tutuluyor. Turnuva heyecanının yanı sıra sponsor etkinlikleri, atölyeler, çocuklar için mini turnuva ve balıkçılıkla ilgili markaları bir araya getirecek ‘Offshore Fishing Expo’ da yapılması planlanan etkinlikler arasında. Turnuva, Türkiye’nin önde gelen işadamları ve ünlü isimlerinin yanı sıra, Yunanistan, İtalya, Kıbrıs, Dubai ve Katar’dan da misafirleri ağırlayacak.

2000 yılı Sydney Olimpiyatlarında ülkemizi temsil etmiş eski milli sporcu ve turizmci olan İlknur Içingir ve eşi Ertuğrul Içingir ile birlikte windsurf için 2002 yılında taşındığı Alaçatı’da aynı zamanda ‘Alaçatı Zeytin Otel’in işletmeciliğini yapıyor. 2006 yılında Dünya Windsurf Şampiyonası için gittikleri Yeni Zelanda’da katıldıkları büyük balık turnuvasından çok etkilenen çift, Alaçatı’ya döndükten sonra böyle bir organizasyonun hem keyifli hem de bölgeye sezonu uzatmak için büyük fayda sağlayacağım düşünerek girişimlere başlamış.

Bu görüşlerini ilk olarak arkadaşları da olan Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç’a anlatan çift, onun da verdiği güç ve destek ile ilk turnuvayı 2007 yılında gerçekleştirmiş. İlknur Içingir, “Port Alaçatı Marina’nın ve belediyemizin turnuvamızı ilk günden beri desteklemesi turnuvanın büyümesinde çok önemli katkı sağladı. Ayrıca Alaçatı balık çeşitliliği ve zenginliği açısından Türkiye’nin en güzel ve en önemli bölgelerinden biri” diyor.

2007-2015 yılları arasında ‘Alaçatı Fishing’ adıyla gerçekleşen turnuvanın organizatörleri arasında yer alan Içingir çifti, geçen yıl ilk kez ‘Alaçatı Big Fish’ olarak yepyeni bir konsept ile başka bir turnuva düzenlemiş. Geçen yıl gerçekleşen ilk turnuvada 20 adet 50 kg üzerinde balık, sağlıklı bir şekilde doğaya geri gönderilmiş. Sahneye çağrılan ekipler özel olarak tasarlanan maket orkinos balığı ile yakala-bırak teması çerçevesinde ayrıca bir bilinç oluşmasına katkıda bulunmayı amaçlamış. Söz konusu tasarım orkinosun üzerinde ekiplerin sağlıklı bir şekilde doğaya geri bıraktığı balıkların ölçüleri yazılmış.

Öte yandan Alaçatı Big Fish organizatörleri, 8 Temmuz itibari ile Trofe Balık Programı’m da başlattı. Belirli kurallar çerçevesinde oluşturulan şeffaf sıralama ile ‘Ayın Balıkçısı’ ve ‘Yılın Balıkçısı’nm belirleneceği Trofe Balık Programı ile hem gelecek nesillere bir kayıt bırakılması hem de turnuva heyecanını artırılması hedefleniyor.

TUNA MASTERS TEOS (TMT)

Teos – Sığacık rotasında popüler

Geçen yıl ilk defa Teos-Sığacık rotasında gerçekleştirilen Teos International Fishing Turnuva, bu yıl seviye yükseltiyor ve “Tuna Masters Teos” (TMT) adıyla düzenleniyor. 21-24 Eylül tarihlerinde yapılacak turnuva için kayıtlar alınmaya başlamış. Yeni bir turnuva olmasına rağmen, özellikle büyük balık sahalarında yer aldığı için, yoğun ilgi gören turnuvanın organizatörleri Alaçatı Fishing’i düzenleyen Murat iyriboz ve Elvio Penetti. Teos Marina’nm turnuvaya mükemmel bir ev sahipliği yaptığını söyleyen iyriboz, şu teknik bilgileri veriyor:

“Turnuvalara katılım, uluslararası düzeyde herkese açık. Katılan teknelere, marinalarda bir hafta konaklama, yarışmacı kıyafetleri, çantası ve firmalara ait birçok keyifli promosyon malzemesi veriliyor. Ayrıca, her turnuva ödül töreni öncesinde düzenlediği yemek davetinde yarışmacıları ağırlıyor. Yarışma alanlarında ise gün boyunca birçok etkinlik yer alıyor. Yarışma sahaları halka açık ve seyirci katılımları ücretsiz.”

‘TEOS International Fishing Tournament 2016’ ile balıkçılık tutkunu işadamları Teos Marina’dan teknelerle Sığacık sularına açılarak oltalarıyla balık avlamıştı. ‘En büyük balık’ ve ‘en fazla balık’ yakalayanlara ödüllerin verildiği turnuvada geçen yıl para ödülleri 15 Temmuz şehitlerinin ailelerine bağışlanmıştı.

Bu yıl yarışlara katılmak için 2 bin TL+KDV ödeyen katılımcılar, Teos Marina’da 18 Eylül’den 25 Eylül’e kadar ücretsiz tekne konaklaması (elektrik ve su kullanımı hariç) ve dört yarışmacı hakkı elde ediyor. Ek yanşmacı ücreti 500 TL+KDV olup, kabulü tekne boyutuna bağlı olacak. Kayıt için www.tunamastersteos.com adresinden bilgi almak mümkün.

ALAÇATI FISHING’TE

Ünlülerin buluştuğu organizasyon

Türkiye’nin ilk açık deniz balıkçılık turnuvası Alaçatı International Fishing Tournament (AIFT) ise, bu yıl 5-8 Ekim tarihleri arasında 11. kez Port Alaçatı Marina’da düzenleniyor. İlki 2007 tarihinde, bir kısmı Yunan adalarından, toplamda 17 tekne ile başlamıştı, şu anda 80 tekne katılımı ile Avrupa’nın en büyük turnuvalarından bir tanesi.

Fter yıl olduğu gibi bu yıl da yarışmaya yoğun bir talep olduğunu söyleyen turnuvanın organizatörü Murat îyriboz, kayıtların daha yeni açılmasına rağmen 70’e yakın teknenin kaydolduğunu aktarıyor, iyriboz, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Bizim turnuvalarımızın kayıtları genelde yedek listelerinin oluşması ile sonuçlanıyor. Bunun sebebi, zaten doluluk oranı çok yüksek olan marinalarda, yarışma için belli miktarda tekneye yer ayrılabilmesi. Açık deniz balık turnuvaları deneyim, doğru tekne ve ekipman ve iyi bir ekip gerektiriyor. Katılımcılarımız, genelde birbirini iyi tanıyan, yıllardır bu işi birlikte yapan usta avcılar ve dolayısıyla, birçok isim bu turnuvalarda sürekli yer alıyor. Bu buluşma, aslında dostların bir araya gelip, hem yarışıp hem eğlendikleri ve bunu dünya kriterlerinde bir balıkçılık turnuvasında yaptıkları bir oluşum. Turnuvalarımız, hepsi yakın dostlarımız olan, Uğur Işık, Gökhan Çarmıklı, Erkut Soyak, Murat Aslan, Cefi Kamhi, Burhan Çavuşoğlu, Turgut Konukoğlu, Cem Boyner, Mahmut Özgener, Bülent Akgerman, Sinan Kosif gibi birçok tanınmış simayı ağırlıyor.”

AIFT geçen yıl en büyük balık kategorisinde rekor kırdı. Yarışmada ilk üç dereceye giren balıklar turnuva tarihinde yakalanan en büyük balıklar oldu.

Turgut Konukoğlu ve Burak Parlak’tan oluşan ‘Dorado’ ekibi, 65 kiloluk orkinosu yakalayarak son 10 yılın rekorunu kırıp şampiyonluğu kazandı.

Turnuvaların var oluş nedeninin ticari bir gelirden öte, amatör balıkçılığı geliştirmek ve beldeye turnuvanın yapıldığı sezon dışı tarihlerde canlılık kazandırmak olduğunu belirten İyriboz, şöyle konuşuyor:

“Balık avlamaya özendirirken, doğaya saygı, yakala bırak ve centilmence yarış gibi ilkelere çok önem verdik. îlk günden itibaren, tüm bu konularda büyük başarı sağlandı. Üst düzey amatör balıkçılığın bugün ülkemizdeki varlığına en büyük etki, AIFT tarafından sağlandı. Turnuvaya ilk başladığımızda, Türkiye genelinde, sayısı 20’yi bulmayan, iptidai bir şekilde donatılmış bir filoya sahiptik. Bugün itibarıyla, tam donanımlı 150’yi aşan tekne, Türkiye’nin marinalarında, amatör balıkçılık filosunun bir temsilcisi olarak yer alıyor. Satın alacak malzeme bulamadığımız günlerden, dünyadaki tüm iyi markaların balıkçılık mağazalarında raflarda yer aldığı dönemlere geldik. Türkiye’nin amatör balıkçılık sektörüne turnuvanın yaptığı katkı dışında, beldeye de turizm anlamında birçok gelir sağlıyor. Turnuva dönemlerinde, büyük kalabalıklar, otel ve restoranları dolduruyor ve işletmelere ölü sezonda artı gelir sağlıyor.”

BODRUM INTERNATIONAL FİSHİNG TOURNAMENT

Muhteşem Gökova’da yarış keyfi

Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen ‘Bodrum International Fishing Tournament- Bodrum Açık Deniz Sportif Olta Balıkçılığı Turnuvası’ da Bodrum Milta Marina ve Marina Yacht Club bünyesinde 19-22 Ekim tarihleri arasında gerçekleşiyor. Organizatör Serdar Günseren ve Haluk Tepe, geleneksel turizm anlayışına renk katmak, Bodrum Yarımadası ve muhteşem Gökova Körfezi’nin tarihi ve sosyal zenginliklerinin yanı sıra, doğal güzelliklerine de dikkat çekmek amacıyla 2009 yılından bu yana turnuvayı düzenlediklerini anlatıyor.

Bodrum Yarımadası’nm farklı yerlerinde ve komşu Yunanistan’ın Kos adasında gerçekleştirilen turnuvanın son dört yıldır Bodrum’un kalbi Milta Marina sponsorluğunda ve bünyesinde gerçekleştirildiğini söyleyen Günseren, Türkiye’deki doğa ve turizm çeşitliliğine dikkat çekmesi açısından önemli bir etkinlik olduğuna vurgu yapıyor. Günseren turnuva için şu yorumu yapıyor:

“Hem doğa, deniz, macera ve sportif balıkçılık tutkunu kişilerin hayatına renk katmak, heyecan ve macera yaşatmak, turizm sezonunu uzatmak, hem de sportif ve sürdürülebilir balıkçılığı öğretmek ve sevdirmek için yapılan bir etkinlik.”

2014 yılında altmcısı gerçekleştirilen turnuva, 44 offshore balıkçı teknesi ve 250 katılımcı ve tutulan rekor sayıda dev balıklarla zirve yapmış. Turnuvada IGFA (Uluslararası Sportif Balıkçılık Federasyonu) Kuralları ve Bodrum Sportif Balıkçılık Turnuvası’na özgü kuralların yanı sıra çevreyi korumak ve sürdürülebilir balıkçılığı sağlamak amacıyla, ‘Yakala ve Sal’ ve ‘Etik Balıkçılık’ kuralları uygulanıyor. Turnuvaya katılmak için her şeyden önce açık deniz şartlarına ve sportif balıkçılığa uygun donatılmış ve VHF telsizi bulunan bir tekneye ihtiyaç olduğunu belirten Günseren, “Bir diğer önemli şart da yarışmada avlayacağınız hedef türlere yönelik av ekipmanına sahip olmak. Bunlara sahip olmayan katılımcılarımıza da elimizdeki imkanlar doğrultusunda yardımcı oluyoruz” diyor.

Bodrum International Fishing Tournament’in kayıt bedeli 2 bin 250 TL+KDV. Bu ücrete Milta Marina, Bodrum’da tekne konaklaması, yarışmaya katılacak beş mmm g şgg kişi ve bu kişilerin gala yemeği dahil.

Dünyadaki turnuvalar

Dünyada sportif balıkçılığın en yaygın olduğu yerler, Avrupa, Amerika, Kanada ve Avustralya olarak öne çıkıyor. Bu aktivite sportif ve sosyal tarafının ötesinde, bölgelere çok ciddi anlamda doğrudan ve dolaylı olarak ekonomik katkı sağlıyor. Avrupa’da 25 milyon amatör balıkçının yıllık 25 milyar euro harcadığı tahmin ediliyor. Benzer şekilde ABD genelinde, 65 milyona yakın kayıtlı amatör balıkçı ile 18 milyar dolar gelir, 52.4 milyar dolar satış, 30 milyar dolar katma değer, 72 milyar dolar seyahat ve 370 bin kişilik istihdam neticesinde, sektörün ekonomiye konsolide katkısının 220 milyar dolar civarında olduğu hesaplanıyor.

Kılıçgiller [Billfish] ve Tongiller (Tuna] türlerinin avcılığının dahil olduğu, Big Game (Büyük Av] ile Offshore (Açık Deniz] segmentleri, sportif balıkçılığın “Formula 1’i ” sayılıyor.

Okyanus akıntılarının rotasında ve özellikle tropik sularda, bizim sularımızda olmayan martin, sailfish vb. gibi göç eden balıklar, birçok turnuvanın varlık sebebi. Avrupa ve Akdeniz sularındaki turnuvalar göz önünde bulundurulduğunda, Alaçatı International Fishing Tournament (AIFT) son beş yıldır bölgenin en büyük açık deniz turnuvası olarak kabul ediliyor.

Farklı sularda balık avlayan sponsor

Sportif bir balıkçı olan Columbia Türkiye Distribütörü Gözalan Group Yönetici Ortağı Kerem Gözalan, kendini bildi bileli balık tutmayı ve denizde olmayı sevdiğini söylüyor. Üniversite hayatının kendisi için bu tutkuyu farklı bir algıya dönüştürdüğünü belirten Gözalan, “Kaliforniya, Miami ve Havvaii’de beş sene boyunca farklı turnuvalara katıldım ve bunların birçoğu da Avrupa’da yapılandan farklı bir şekilde yakaladığınız balığı işaretleyip, öldürmeden, suya bıraktığınız ve yaşattığınız turnuvalardı. Bu iş benim için, kimi zaman sportif olduğu için ama çoğu zaman da teknede arkadaşlarınızla ve sevdiklerinizle bir balık tutkusunu paylaştığınız bir aktivite olarak her zaman çok eğlenceli bir hobiydi” diyor. Gözalan Group olarak, deniz ve deniz kültürüyle sürekli iç içe olduklarını ifade eden Kerem Gözalan, Columbia’nın DNA’sında bulunan sportif balıkçılık öğelerine ithafta bulunarak, şu ana kadar Türkiye’de gerçekleştirilmemiş büyüklükte bir turnuva olan Alaçatı Big Fish’in geçen yıl ve bu yıl ana sponsoru olduklarını anlatıyor. Gözalan, “Alaçatı Turnuvası’na beni çocukluk arkadaşım İlker Mat dahil etti, kendisi aynı zamanda çok usta bir balıkçıdır. Bu denli kapsamlı içerik ve başarılı organizasyonla ‘yakala ve bırak1 kültürünün öncüsü olan bir turnuvada, Columbia Sportsvvear Company’nin ana sponsor olarak çok yakıştığını düşünüyorum” diyor.

Turnuva takvimi

Most Bodrum / 27-28 Ağustos 2017 – Palmarina Bodrum Alaçatı Big Fish / 14-17 Eylül 2017 – Port Alaçatı Marina Tuna Masters Teos / 21-24 Eylül 2017 – Teos Marina Seferihisar Alaçatı International Fishing / 5-8 Ekim 2017 – Port Alaçatı Marina Bodrum International Fishing / 19-22 Ekim – Bodrum Milta Marina

Özlem Kapar Bayburs

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu