Eylül ve ekim ayları enflasyon açısından risk taşıyor
12 ay birikimli merkezi yönetim bütçe açığı GSYH’ye oranla haziran ayındaki yüzde 2 seviyesinden temmuz ayında sınırlı şekilde iyileşme göstererek yüzde 1,9 seviyesine geriledi. Bütçe açığı yılın ilk yedi ayında 24,3 milyar TL olurken, bu rakam geçen yılın aynı dönemindeki 1,3 milyar TL fazlaya göre bütçe performansında bozulmayı yansıtmaktadır. Bununla birlikte, Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalar önümüzdeki dönemde mali açıdan ekonomiyi destekleyici uygulamaların sona ermesiyle bütçe açığındaki yükseliş eğiliminin azalacağı yönündedir. Bu kapsamda eylül sonu itibarıyla beyaz eşya ve mobilya gibi sektörlerdeki vergi indirimlerinin kaldırılması bekleniyor.
Diğer taraftan iktisadi aktiviteyi canlandırmak için alman tedbirler beklentilere de olumlu yansıyor. Merkez Bankası’nın ağustos ayındaki Beklenti Anketi’nde piyasanın 2017 yılının tamamına dair büyüme beklentisi temmuz anketindeki yüzde 4,1’den yüzde 4,4’e yükselerek beklentilerdeki yukarı yönlü revizyonların sürdüğünü göstermektedir.
Enflasyonda tek haneye dönüş aralıkta gerçekleşecek
Enflasyon cephesinde ise ocak ayından bu yana ilk kez tek haneye inildi. Yıllık TÜFE enflasyonu haziran ayındaki yüzde 10,9 seviyesinden temmuz ayında yüzde 9,8’e geriledi. Temmuz ayında yıllık enflasyonda meydana gelen düşüşte, özellikle gıda grubundaki olumlu baz etkisi rol oynarken, ulaştırma, giyim ve ayakkabı, eğitim gibi kategorilerde fiyat katılığının sürdüğü görüldü.
Ağustos ayında olumlu baz etkisinin ortadan kalkmasıyla yıllık enflasyon yeniden çift haneye yükseldi. Yılın geri kalanında özellikle eylül ve ekim aylarının enflasyon açısından risk taşıdığını düşünüyoruz. Konut, mobilya, beyaz eşya gibi sektörlerde uygulamaya konulan vergi indirimlerinin eylül sonu itibarıyla devreden kalkacak olması, ayrıca mevsimsel ürünlerde yapılan yöntem değişikliğinin giyim enflasyonunu olumsuz etkileyecek olması nedeniyle yıllık TÜFE enflasyonu üzerinde eylül ve ekim aylarında yukarı yönlü baskı olacaktır. Enflasyonda yeniden tek haneye dönüşün aralık ayında olumlu baz etkisinin tekrar devreye girmesiyle gerçekleşebilecek. Merkez Bankası’nm ağustos ayı Beklenti Anketi’ne göre piyasanın yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 9,46 seviyesindedir. Çekirdek enflasyondaki katılık ve fiyatlama davranışlarının risk oluşturmaya devam etmesi nedeniyle Merkez Bankası’nm para politikasındaki sıkı duruşunu yılın sonuna kadar muhafaza edeceği düşünülmektedir. Enflasyonda yüzde 8,5 seviyelerine doğru kalıcı ve belirgin düşüşün ise 2018 yılından itibaren olabileceğini tahmin ediyoruz.
Hisse senedi yatırımcısı kazandı
Global ölçekte hisse senetlerine olan risk iştahındaki artış temmuz ayında da devam etti. Türk hisse senetleri piyasası, bu risk iştahındaki atıştan temmuzda da olumlu etkilendi. Gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz artırımlarının yavaş olacağı beklentisi hisse senedi piyasalarını olumlu etkilemektedir. Temmuz ayının en çok kazandıran fon türü aylık bazda yüzde 6,1 getiri ile hisse senedi fonları oldu. Kamu’nun borçlanma gereğindeki artış ise Kamu İç Borçlanma fonlarının getirilerini sınırlamaktadır. Hisse senedi EYF’lerinin yılbaşından bu yana ortalama getirisi yüzde 39,1’e ulaşırken, yatırımcısına en çok değer kazandıran fon grubu olmaya devam etti. Getiri sıralamasında, Hisse senedi EYF’lerini Dengeli/Esnek EYF’ler, Değişken EYF’lerve Kamu Dış Borçlanma EYF’leri takip etmiştir.
TEVFİK ERASLAN / ŞEMSİYE