Endeks düşerken bu hisselere dikkat
Borsada yaşanan düzeltme hareketi yatırımcılarda hemen paniğe yol açmamalı. Son düşüş veya başka bir nedenle piyasa çarpanları açısından cazip hisseler bu dönem de para kazandırabilir…
YILIN genelinde endekste gözlenen oldukça güçlü ralli hareketinin ardından bir düzeltme gelmesi beklenmekteydi. Ancak, son dönemde küresel ve yurtiçi piyasalarda yaşanan gelişmelerle öne çıkan risk fiyatlamasl düzeltmenin beklenenden daha kısa sürede ve daha sert olmasına yol açtı diyebiliriz. Bu durum, yatırımcı cephesinde bir miktar paniğe yol açtığı gibi; yatırımcıların akimda bu düzeltmenin daha nereye kadar devam edeceği, dibin görülüp görülmediği veya dibin neresi olacağı gibi birçok soru işaretinin oluşmasına yol açmakta. Düzeltmenin sertleşmesine yol açan çeşitli belirsizlik ve risk unsurlarının hâlen masada kalmasından dolayı bu soruya şu aşamada sağlıklı bir yanıt verebilmek için hâlen erken diyebiliriz. Ancak, kısa vadede en kritik destek bölgesi 100.000-101.400 aralığında. Dolayısıyla, ekstra bir gelişme olmadıkça, bu destek bölgesine yaklaşıldıkça kısa vadeli tepki alımlarımn gelmesi muhtemel. Diğer taraftan, daha önce çok ciddi bir psikolojik direnç olan ve bu seviyenin kırılması sonrasında psikolojik desteğe dönüşen 100 bin seviyesinin kırılması durumunda 95-96 binli seviyelere kadar yeni bir satış dalgası görülme riski göz ardı edilmemeli.
ÖNEMLİ KRİTERLER
Risk ve belirsizlik unsurlarının ağır bastığı bu tarz dönemlerde yatırım yapılacak hisse senedini seçmek oldukça zorlaşmaktadır. Bu köşede her hafta yaptığımız gibi yine mevcut görünüm itibariyle hisse seçimi konusunda işimizi bir miktar kolaylaştırabilecek ya da en azından bu tarz durumlarda nasıl karar verilebileceğine dair bir bakış açısı verecek bir gözden değerlendirme yapmaya çalışacağız. Yine, önce ele alacağımız bakış açısını oluşturan gerekçe ve kriterler üzerinde duracak ve daha sonra bunların pratikteki karşılığına bakacağız. BIST-100 hisseleri arasından seçim yapmak için kullandığımız kriterler şu şekilde:
■ Eylül ayı boyunca BIST-100 endekste gözlenen yüzde 8 civarındaki kayba nazaran, hissenin performansı endeksten daha olumlu mu?
■ Eylül ayı boyunca yüzde 1.6’lık oran ile endekste ciddi yükselişin görüldüğü 26 Eylül tarihinde endeksten daha çok yükseldi mi?
■ Hisse oynaklığı ile endeks arasındaki oynaklığı gösteren Beta değeri (BIST-100 endeksine göre, son iki yıllık dönemde, günlük periyotta) l’den küçük mü? (Beta değerinin l’den küçük olması, hisse fiyatlarındaki hareketlerin endekste gözlenen hareketlere kıyasla daha az olduğunu göstermekte)
■ Şirket ihracat yapıyor mu? (Yurtdışı Satışlar/Brüt Satışlar oram üzerinden)
■ Son Piyasa Değeri/Defter Değeri (PD/DD) oranı son iki yılm ortalama PD/DD oranından düşük mü?
■ Son Fiyat/Kazanç (F/K) oranı son iki yılın ortalama F/K oranından düşük mü?
ALİM YAPARKEN DİKKAT
Bu kriterleri seçmemizin gerekçelerine de kısaca değinmek gerekirse;
■ Endekste gözlenen düşüşten pozitif ayrışan hisselerin (yani endeks düşerken daha az düşen ya da yükselen), genellikle olası tepki alımı ya da trend dönüşlerinde daha güçlü reaksiyon vermesi beklenebilir (Endeksin düşüş dönemi ve en güçlü yükselişin gözlendiği gün)
■ Mevcut kararsızlık ve belirsizlik dikkate alındığında, olası düşüşlerden daha az etkilenebilmek amacıyla daha defansif hisselere yönelmek sağlıklı olacaktır (Beta)
■ Kurlardaki seyir, son büyüme kompozisyonunda ve Orta Vadeli Program’da ihracat tarafının daha ön planda olması orta vadeli potansiyel oluşturabilir (Yurtdışı Satışlar / Brüt Satışlar)
■ Son düşüş nedeniyle veya başka bir gerekçe ile piyasa çarpanları açısından cazip durumda olan hisselerin potansiyel taşımaya devam ediyor olabileceği ve kendi ortalamasına göre oluşan iskontosunu geri alma ihtimali (PD/DD ve F/K) Bu gerekçelerle belirlediğimiz ve yukarıda soru olarak sıraladığımız her bir kritere eşit ağırlık vererek bir puanlama yaptık. Diğer bir ifadeyle, BIST-lOO’deki her hisse için yukarıdaki her bir soruya verilen “evet” cevabı için 1 puan verilecek olacak şekilde hisseleri puanladık. 6 puan üzerinden 4 ve daha yüksek puan alan hisseleri, teknik analiz açısından inceledik. Böylelikle de bu hafta için teknik olarak takibe alacağımız ve yorumlarım paylaşacağımız beş hisseyi belirledik.
Alarko Holding (ALARK): ALARK hissesinin, yukarıda açıkladığımız kriterlere göre puanı 5/6’dır.
11 Eylül tarihinde 7.17 TL ile tarihi zirvesini test eden ALARK hisseleri gelen düzeltme hareketinin etkisiyle 25 Eylül tarihinde 6.04 TL seviyesine kadar geriledi. Bu seviyeden gelen destekle birlikte hisse fiyatlarının son üç gündür üst üste yükselerek kısa vadeli bir toparlanma eğilimine girdiği görülmektedir. ALARK hisselerinin 6.30-6.36 TL aralığındaki direnç bölgesi üzerinde en azından üst üste iki gün kapanış yapması durumunda, kısa vadede 6.54-6.61 TL aralığındaki direnç bölgesini test etmesi beklenebilir. Yukarı yönlü eğilimin korunması durumunda 6.89 TL direncinin test edilme ve yeniden 7 TL üzerine bir deneme yapılması olasılığı da kuvvetlenecektir. Bu beklentiler doğrultusunda olası bir alım düşünüldüğü takdirde, katlanılabilecek zarar dikkate alınarak sırasıyla 6.18 TL veya 6.04 TL desteklerinin zarar kesme (stop loss) seviyesi olarak takip edilmesi sağlıklı olacaktır.
Aygaz (AYGAZ): AYGAZ hissesinin, yukarıda açıkladığımız kriterlere göre puanı 5/6’dır.
AYGAZ hisselerinde 18 Eylül tarihinde 16.50 TL direncinin aşılamaması sonrasında başlayan soluksuz ve sert düşüşün 25 Eylül tarihinde 14.13 TL civarından gelen destekle sonlandığı görülmektedir. Bu düşüşün başladığı zirveden desteğin geldiği dibe kadar çizilen Fibonacci Düzelme Seviyelerine karşılık gelen seviyeler kısa vadede doğrultuda yüzde 38.2 düzelme seviyesine karşılık gelen 15.04 TL kısa vadeli ilk önemli direnç konumunda. Bu direncin kalıcı olarak kırılması ve olası yukarı yönlü hareketin günlük bazda yaklaşık 600 bin lotluk işlemle gerçekleşmesi durumunda hissedeki yukarı yönlü hareketlerin ciddi ölçüde güçlenmesi söz konusu olabilir. Olumlu senaryoda, AYGAZ hisselerinin ilk aşamada 15.32 TL ve yaklaşık 21 ile 50 günlük hareketli ortalamalara da karşılık gelen 15.62 TL dirençlerine doğru yönelmesi beklenebilir. Ayrıca, grafik üzerinden de görüleceği gibi, AYGAZ hisseleri son aylarda önemli bir süre 15.32-16.32 TL aralığında bir bant hareketi gerçekleştirdi. 15.32 TL’nin kırılması durumunda benzer bir hareket görülebilecek olması bu seviyenin önemini artırmakta. Olası yatırım kararlarında katlanabilecek zarar doğrultusunda 14.69 TL, 14.37 TL veya 13.95 TL desteklerinden biri zarar kesme (stop loss) seviyesi olarak izlenebilir.
Coca Cola (CCOLA): CCOLA hissesinin, yukarıda açıkladığımız kriterlere göre puanı 5/6’dır.
Ağustos ayında birkaç kez test etmesine karşın 44 TL’li seviyelerin üzerinde tutunamayan CCOLA hisselerinin son günlerde bir dip oluşturma eğilimine girdiği görülmektedir. Bu dip çalışmasının ardından olası yukarı yönlü hareketlerde 36.88-37.32 TL aralığındaki direnç bölgesi oldukça kritik görünmekte. Bu direnç bölgesinin aşılması durumunda sırasıyla 38.30 TL ve 39.54 TL seviyelerine doğru bir hareketlenme gözlenme olasılığı kuvvetlenecektir. Ayrıca, olası yukarı yönlü hareketin günlük bazda yaklaşık 550 bin lotluk işlemle gerçekleşmesi de yukarı yönlü hareketlerin önemli ölçüde güçlenmesini sağlayacaktır. Kısa vadede 35.86 TL desteğinin zarar kesme (stop loss) olarak izlenmesi sağlıklı olacaktır.
Çemtaş (CEMTS): CEMTS hissesinin, yukarıda açıkladığımız kriterlere göre puanı 5/6’dır.
Yıl içindeki yükseliş trendinin görüldüğü ve 14 Nisan’daki 2.68 TL’deki dipten-trend başlangıç seviyesinden, 19 Temmuz’da görülen 4.83 TL’deki zirveye kadar çizilen Fibonacci Düzelme Seviyeleri kısa-orta vadeli destek-dirençler olarak takip edilebilir. CEMTS hisselerinin son gerilemenin ardından, yüzde 50 seviyesine karşılık gelen 3.75 TL civarında dip oluşturma eğilimine girdiği görülmekte. Bu seviye üzerinde tutunul-duğu müddetçe 4.01 TL ve 4.32 TL’ye doğru bir yükseliş görülmesi beklenebilir. Aşırı alım-satım göstergesi olan RSI’daki ve işlem miktarındaki toparlanma da kısa vadeli teknik görünüm açısından olumlu sinyaller olarak yorumlanabilir. Katlanılabilecek zarar göz önünde bulundurularak 3.70-3.75 TL destek bölgesi veya 3.50 TL desteği zarar kesme seviyesi olarak izlenebilir.
Enka İnşaat (ENKAI): ENKAI hissesinin, yukarıda açıkladığımız kriterlere göre puanı 4/6’dır.
Uzun süredir yatay bantlarda ve genel olarak hafif aşağı yönlü bir eğilimle dalgalanmakta olan ENKAI hisseleri yakın dönemde 200 günlük hareketli ortalamanın aşağı yönlü kırılması sonrasında 5.06 TL seviyesine kadar geriledi. Bu seviyeden gelen güçlü destekle birlikte hisse fiyatlarının yeniden 5.20-5.30 TL aralığında dengelenme eğilimine girdiği görülmekte. Bu bandın yukarı kırılması durumunda 21, 50 ve 200 günlük hareketli ortalamalarının tamamı da yukarı yönlü geçileceğinden hisse fiyatların yukarı yönlü hareketlerin güçlenmesi beklenebilir. RSI ve momentum göstergelerindeki toparlanma da olası yukarı yönlü hareketler açısından olumlu bir sinyal olarak görülebilir. Olumlu senaıyoda sırasıyla 5.37 TL, 5.48 TL ve 5.58 TL dirençleri izlenebilir. Olası geri çekilmelerde ise katlanılabilecek zarar ölçüsünde 5.16 TL veya 5.06 TL seviyeleri zarar kesme olarak takip edilebilir.
EROL GÜRCAN