Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Bilançosu “al” veren 10 hisse

Üçüncü çeyrek bilarsçolan analistlerin beklentileri doğrultusunda gelmeye devam ediyor. Sanayi hisselerindeki olumlu bilançolar ozeliikle dikkat çekiyor. Analistler, dördüncü çeyrek için banka,, telekomünikasyon, ulaştırma ve demir çelik hisselerine “al” verdi…

BORSA İstanbul’da hisseleri işlem gören şirketlerin yılm üçüncü çeyreğine yönelik konsolide olmayan finansal tablolarını 30 Ekim 2017, konsolide finansal tablolarını ise 9 Kasım 2017’den önce yayınlamaları gerekiyor. Bankalar ise konsolide raporlarını 20 Kasım 2017’ye kadar gönderebilecek. Bu kapsamda hisse senetleri borsada işlem gören şirketlerin önemli bir bölümü bilançolarını borsaya bildirdi. Uzmanlar şu ana kadar açıklanan bilançoların genel olarak beklentilere paralel geldiğini belirterek, bu dönemde sanayi şirketlerinin ön plana çıkacağını tahmin ediyor. Şu ana kadar açıklanan bilançolar içinden 10 tanesine ise “al” veriyor.

întegral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu yılm üçüncü çeyreğine yönelik şu ana kadar açıklanan bilançoların genel olarak beklentilere paralel veya beklentilerin üstünde geldiğini şu ana kadar beklentisinin altında fazla bilanço olmadığını söylüyor. Bu dönemde ihracat yoğun sanayi şirketleri ve havayolu firmalarının ön plana çıkabileceğini söyleyen Turşucu, AB pazarlarındaki canlanmanın ihracatçı şirketleri olumlu etkilerken, havacılık sektöründe güçlü bir sezonun geride kaldığını düşünüyor.

hisse

Açıklanan bilançolar içinde ise, Alarko Carrier, Ereğli Demir Çelik, Ford Otomotiv, Çemtaş, Jantsa, Ulusoy Elektrik ve Turkcell’i ve beğenerek “al” verdiğini sözlerine ekliyor.

“SANAYİ ŞİRKETLERİ ÖN PLANDA”

Şu ana kadar açıklanan bilançoların genel olarak beklentilere paralel geldiğini dile getiren Yatırım Finansman Menkul Değerler Araştırma Kıdemli Analisti Gülçe Deniz, üçüncü çeyrek sonuçlarının özellikle düşük baz etkisi ile birçok sanayi şirketi için yıllık bazda güçlü olmasının beklendiğine dikkat çekiyor.

Üçüncü çeyrekte yıllık bazda karşılaştırıldığında sanayi şirketlerinin ön plana çıkmasını tahmin ettiklerini dile getiren Deniz, “Takibimizdeki hisseler arasında sanayi şirketleri için üçüncü çeyrekte net kar artışının yıllık yüzde 92, FAVÖK artışının yıllık yüzde 48 ve satışlardaki artışın yıllık yüzde 30 olmasını bekliyoruz. Diğer taraftan takip listemizdeki bankalar için 3Ç17’de net kar yıllık bazda yüzdelO artış gösterirken, çeyreksel olarak yüzde 12 daralmasını öngörüyoruz. Finans dışındaki şirketler arasından Aselsan, Brisa, Erde-mir Ford Otomotiv, Halk GYO, Kardemir, Kordsa, Pegasus, TAV, Turkcell, THY, Tekfen Holding, Teknosa, Tüpraş, Zorlu Enerji ve Bolu Çimento 3Ç17’de yıllık bazda göze çarpan net kar artışı göstermesini beklediğimiz hisseler arasında yer alıyordu” diyor.

Nitekim Deniz, Tüpraş, Erdemir ve Kardemir’in emtia fiyatlarındaki yüksek seyir ile operasyonel karlılığının önemli ölçüde artış kaydettiğini, yüksek satış hacimleri yakalayan Ford Otomotiv, Brisa ve Kordsa’nm da karlılık artışı anlamında ön planda olacağını belirtiyor. 2016 yılındaki düşük baz etkisinin en çok hissedildiği sektörlerden biri olan havacılık sektöründen Pegasus, TAV ve THY’nin görece güçlü trafik verileri ile ön planda olacağını ifade ederek şu yorumu yapıyor: “Artan data kullanımı Turkcell’in operasyonel sonuçlarına olumlu yansırken, artış gösteren bekleyen iş portföyleri Tekfen Holding ve Aselsan’ın karlılığına önemli ölçüde katkı sağlıyor. 3Ç17 bilançosunu açıklayan şirketler arasından gerek üçüncü çeyrek performansı, gerekse uzun vadede sunduğu yükselme potansiyeli sebebiyle ‘endeks üzeri getiri’ tavsiyesi verdiğimiz hisseleri ise Garanti Bankası, Kardemir, Erdemir, Bolu Çimento ve Turkcell olarak sıralayabiliriz.”

56 hisseden 46 tanesi kazandırdı

Ekim’in son haftasında Para Dergisi olarak yaptığımız kapak çalışmasında “Son iki ayın hisseleri” demiş ve bu çerçevede 56 hisseye dikkat çekmiştik. Risklere rağmen endeksin yeniden yükselişe geçebileceğini belirterek, sağlam yatırım için dokuz aylık bilanço beklentisi iyi şirketlere dikkat çekerek, bunların verilerini derlemiştik.

Haberimizi hazırladığımız sırada (20 Ekim) endeks haftayı 108.488 puandan kapatmıştı. Haberimizi okuyup 23 Ekim tarihinde belirttiğimiz 56 hisse arasından seçim yaparak portföy oluşturan yatırımcılar yaklaşık iki hafta içinde yüzde 45.35 ile yüzde 0.17 arasında kazanç sağlama imkanı buldu. Bu 56 hisseden 46 tanesi yatırımcısına kazandırırken, dokuz tanesi eksi değer aldı, bir tanesinin ise değerinde bir değişim olmadı. Endeks bu sürede 108 bin 488 puandan 114 bin 539 puana yükseldi.

Garanti Bankası: Bankanın swap giderleri ile düzeltilmiş net faiz marjı çeyreksel olarak 14 baz puan artış gösterdi. Banka bu yıl 650 milyon TL tutarında serbest karşılık ayırmasına rağmen, son 12 aylık öz kaynak karlılığını geçenin aynı dönemine göre 50 baz puan artırdı. Sermaye yeterlilik oranı ise yüzde 18.9’a yükselerek, sermaye oranı en yüksek bankalar arasında yer aldı. Garanti Bankası’nı başarılı marj yönetimi ve güçlü sermaye yapısı nedeni ile beğeniyoruz. Banka hisselerinde yüzde 31 yükselme potansiyeli ile 13.20 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Turkcell: Artan akıllı telefon kullanım oranı, büyüyen mobil veri kullanımı, yükselen 4.5G abone sayısı ve dijital hizmetlerden elde edilen sağlam gelirler neticesinde Turkcell’in FAVÖK’ünün 2016-2018 yılları arasında yüzde 17 büyümesini bekliyoruz. Genişbant abone sayısındaki mevcut yukarı yönlü trendin devam etmesini ve artan kullanıcı başına ortalama gelirler ile geniş bant gelirlerinin şirketin cirosunu desteklemeye devam edeceğini düşünüyoruz. Ayrıca, Turkcell Finansman şirketinin orta vadede şirketin cirosunu desteklemeye devam edeceğini tahmin ediyoruz. Faaliyetlerden elde edilen güçlü nakit akışı sayesinde Turkcell’in 2018 yılında 0.71 TL hisse başına temettü dağıtmasını bekliyoruz ki bu da yüzde 5.0 temettü verimine işaret ediyor. Şirket hisselerinde yüzde 6 yükselme potansiyeli ile 15.0 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Bolu Çimento: Çimento fiyatlarında meydana gelen artışlar, petrokok fiyatlarının aşağı yönlü hareketi ve şirketin faaliyet gösterdiği bölgelerdeki güçlü talep ortamı ile Bolu Çimento 3Ç17’de beklentilerin üzerinde 40 milyon TL net kar ve 57 milyon TL FAVÖK açıkladı. Böylece fiyat ortamının zayıf seyri ve girdi fiyatlarında meydana gelen artışların operasyonel karlılık üzerinde yarattığı baskının 3Ç17 itibarıyla gevşeme gösterdiği görüldü. Bolu Çimento cüruflu çimento satışlarının katkı ve yeni teknolojiye sahip Ankara tesisinin etkisiyle birim maliyetlerde görülen iyileşme ile diğer çimento üreticilerin göre daha sınırlı bir FAVÖK daralması yaşadı. Marjlardaki iyileşmenin devam etmesini beklerken Bolu Çimento’yu faaliyet gösterdiği bölgelerdeki güçlü talep ortamı ve Ankara tesisinde artan satış hacimleri, altyapı projelerine sağladığı özelleştirilmiş ürünleri ve cüruflu çimentoya olan ilginin artması sebebiyle beğeniyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 47 yükselme potansiyeli ile 8.0 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Erdemir: Şirket 3Ç17’de piyasa beklentilerine paralel olarak 792 milyon TL net kar açıkladı (yıllık yüzde 60 artış kaydetti] FAVÖK ise yıllık bazda yüzde 44 artışla 1.162 milyon TL  fiyatlarındaki yüksek seyrin etkisiyle şirketin ton başına FAVÖK performansı 148 dolar seviyesine yükselirken (2Ç17:146 dolar, 3Ç16:144 dolar ] FAVÖK maıjı ise yıllık bazda 300 baz puan artış göstererek yüzde 26.6 olarak gerçekleşti. Son dönemde yüksek seyrini koruyan çelik fiyatlarının ve cazip fiyat maliyet makasının şirketin 4Ç17 operasyonel sonuçlarına da olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Nitekim yılın son çeyreğinin yılbaşından bu yana operasyonel karlılık anlamında en güçlü çeyrek olması beklenmekte. Güçlü temettü verimliliğinin (2017 yıl sonu tahminlerimize göre yaklaşık yüzde 7.5] önümüzdeki dönemde hissede aşağı yönlü baskıyı sınırlayacak faktör olması beklenmekte. Şirket hisselerinde yüzde 6 yükselme potansiyeli ile 9.10 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Kardemir: Yılın üçüncü çeyreğinde beklentilerin bir miktar üzerinde 76 milyon TL net kar açıkladı. Geçen yılın aynı döneminde şirket 20 milyon TL zarar bildirmişti. FAVÖK rakamı ise yıllık bazda yüzde 80 artışla 176 milyon TL olarak gerçekleşti. Satış hacmindeki yüzde 77’lik yıllık artışa ilave olarak global çelik fiyatları seyrine paralel olarak efektif satış fiyatında dolar bazında yıllık yüzde 24’lük iyileşme güçlü operasyonel karlılık arkasındaki sebepler oldu.

Şirketin ton başına FAVÖK performansı 3Ç17’de 90 dolar seviyesine yükselirken (2Ç17: 67 dolar, 3Ç16: 76 dolar) 4Ç17 performansının yüksek seyreden çelik fiyatlarının etkisiyle 3Ç17’ye kıyasla daha yüksek gerçekleşmesini bekliyoruz. Operasyonel karlılıktaki iyileşme ve genişleyen ürün yelpazesinin sunduğu uzun vadeli büyüme potansiyeli ile Kardemir “endeks üzeri getiri” tavsiyesi verdiğimiz hisseler arasında yer alıyor. Şirket hisselerinde yüzde 14 yükselme potansiyeli ile 3.0 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Ford Otomotiv: Güçlü ihracat oranı sayesinde satış gelirlerinde hızlı büyüme olan şirkette karlılıkta yükseliyor. Yılın son çeyreğinde ihracat potansiyelinin devam etmesini bekliyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 0.5 yükseliş potansiyeli ile 55.70 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Ulusoy Elektrik: Güçlü satış performansı ve enerji sektöründeki yüksek yatırımlar şirket için önemli pazar payı yaratmaya devam edecek. Karlılığın artıyor olması değer yaratıyor. Şirket hisselerinde yüzde 48 yükseliş potansiyeli ile 27 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Alarko Carrier: Nakit’ zengini olması ve satış performansı oldukça olumlu. Kar marjlarındaki yükseliş değer yaratıyor. Şirket hisselerinde yüzde 0.5 yükseliş potansiyeli ile 59.35 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Çemtaş: Güçlü ihracat yeteneği avantaj sağlarken, yükselen kar marjları ve iyi satış performansını olumlu buluyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 41 yükseliş potansiyeli ile 6.05 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu