Taximono, trafiğe motosikleti çözüm getirdi
İstanbul’da yaşanan trafik sorununa çözüm amacıyla geliştirilen Taximono, motosiklet sahipleri ile yolcuları bir araya getiren bir araç paylaşım platformu. Taximono’nun kurucusu Rıdvan Göçemen, kısa sürede 170 motosiklet ve 5 bin yolcunun üye olduğu Taximono’yu önce Anadolu’ya ardından yurtdışına açmayı hedefliyor.
İstanbul’un en büyük sorunlarından biri olan trafik sıkışıklığına çözüm olma hedefiyle kurulan bir girişim Taximono… Motosiklet sahipleri ile yolcuları bir araya getiren bir araç paylaşım platformu. Uygulamayı kullanan yolcular gideceği noktayı yazarak o yönde giden motosikletlerle uygulama üzerinden eşleşiyor.
Eylül ayında hizmet vermeye başlayan Taximono’nun kurucusu Rıdvan Göçemen, İstanbul’un trafik sorunun yaşayan bir beyaz yakalı. Uzun yıllar LG ve HTC’de satış müdürlüğü yapıyor. Taximono fikri de Göçemen’in aklına İstanbul’da trafik sıkışıklığının ortasında geliyor. “2014 önemli bir bayi toplantısı için Beylikdüzü’nden Kavacık’a gitmeye çalışıyordum. Çok ciddi bir trafik vardı. Yanımdan geçen motorları gördüm ve birine söylesem ve beni Kavacık’a götürse diye düşündüm” diyor. Ardından bu fikrin üzerinde çalışmaya başlıyor Göçemen. 2014 yılında Kültür Bakanlığı ve Türk Patent Enstitüsünden proje uygulanabilirliği belgesi alıyor. O dönemde pazar hazır olmadığı için beklemeyi tercih eden Göçemen, 2017 yılının mart ayında Taximono için çalışmaya başlıyor.
Eylül ayında faaliyete geçen Taximono kısa sürede ilgi görmeyi başardı. Hali hazırda İstanbul’da 170 Taximono pilotu bulunuyor. 2018 hedefi ise motosiklet sayısını bin 500’e çıkartmak. 2.5 ay gibi bir sürede 5 bin yolcuya ulaşan Taximono üzerinden 2 bin 500 kişi yolculuk yaptı. Göçemen günde bin yolcuya ulaşmayı hedeflediklerini söylüyor. 2018 hedeflerinden biri de uygulamayı Anadolu şehirlerine taşımak. Bursa, İzmir ve Ankara’dan talep geldiğini söyleyen Göçemen, “İzmir’den 100, Bur-sa’dan 50 kişilik bir motosiklet topluluğu uygulamayı bu iki şehre taşımamızı istedi. 2018 içinde bu iki şehirde olmayı planlıyoruz” diye konuşuyor.
Sürücüler eğitim alıyor
Şu anda İstanbul’un merkez bölgelerinde hizmet veren Taximono’nun sürücüsü olmak için en önemli kriterlerden biri maksi scooter’a sahip olmak. Ayrıca motosiklet sürücüleri belli elemelerden geçirerek uygulamaya dahil olabiliyor. Sürücülerin en az beş yıl deneyimli olması gerekiyor. Ancak deneyim ve motorun uygunluğu da yeterli değil. Sigorta ve muayene kontrolü .yapılıp adayların daha önce kaza yapmamış ve suç işlememiş olması gerekiyor. Tüm elemelerden geçen ‘Taximono pilotu’ olarak adlandırılıyor. Göçemen, Ta-ximono pilotlarının yarısından fazlasının beyaz yakalı olduğunu söylüyor.
Taximono pilotu olmak için bugüne kadar bin 200 kişi başvurdu. Önemli bir kısmı ‘maksi scooter’u olmadığı için elendi. 400 kişinin ise beklemede olduğunu söyleyen Göçemen, “Çok ciddi bir eğitim sürecimiz var. Eğitimlerde bazı kriterler var. Bunları sağlayamayan ve eğitimi geçemeyen kimse sisteme dahil olamıyor” diyor.
Km başına 2 TL
Taximono seyahatlerinde bir açılış ücreti söz konusu değil, Kilometre başına 2 TL ücret alınıyor. Rıdvan Göçemen, bu sistemin taksiden çok daha ucuza geldiğini söylüyor. Sadece mobil uygulama üzerinden dijital ödeme yöntemini kullanan Taximono, yola çıkmadan önce kaç kilometre gidileceğini ve ne kadar tutacağını gösterebiliyor. Yolculuk ücretinin de yüzde 80’ini sürücüye verip, yüzde 20’lik komisyon ile kendi gelir akışını sağlıyor. Taximono trafik sıkışıklığından kurtarırken diğer taraftan sürücülere ek gelir imkanı sunuyor. Göçemen, günlük 4-5 saatini bu işe ayıran birinin aylık 5 bin TL kazanmasının mümkün olduğunu belirtiyor. Taximono güvenlik ve hijyen gibi sorunlara da çözüm bulmuş. Sürüş öncesinde yolculara kask, reflektör, yelek ve dizlik veriliyor. Hijyeni sağlamak için de her müşteriye kask takmadan önce bone veriliyor. Bir kaza durumunda ise yolcular, sürücünün zorunlu trafik sigortası kapsamında güvence altına alınıyor.
Yurtdışına açılmayı planlıyor
Bir melek yatırımcı ve fonla görüşmelerin sürdüğünü söyleyen Göçemen mart ayında uygulamanın yeni halinin lanse edeceklerini belirtiyor. Göçemen’in hedefleri Türkiye ile sınırlı değil. Girişimci 2019 yılında projesini yurtdışma açmayı planlıyor. İlk aşamada planlarında İtalya olduğunu söyleyen Göçemen, “İtalya’da motosikletlere taksi plakası veriliyor. Yollar çok uygun. Bu nedenle ilk aşamada bu ülkeye girip ardından Almanya ve Fransa’ya gitmeyi planlıyoruz” diyor. 2020 hedefi ise trafiğiyle meşhur şehirlerden biri olan Los Angeles’a açılmak.
Nisan ayında Motosiklet Federasyonuyla birlikte tüm motosikletçileri bir araya getirecek bir organizasyon yapılması planlanıyor. “Motosikletleri fark edin” temasıyla yapılacak etkinlikle motosiklet kullanıcılarının sorunlarına da dikkat çekilmesi hedefleniyor. Göçemen ayrıca tüm motosiklet sürücülerini, kuryeleri kapsayacak bir yeni bir lojistik platformu üzerinde çalışıyor. Kargonuzu bu uygulama aracılığıyla teslim edip, takip etme olanağınız olacak. Nisan ayı gibi lanse edilmesi planlanan bu platformun içinde motosik-letçilerin ihtiyacına yönelik ürünlerin satıldığı bir sanal mağaza da yer alacak.
Müşteri memnuniyeti ön planda
Müşteri memnuniyetiyle fark yaratmak İsteyen Taximono’nun bir çağrı merkezi var. Müşteriler e-posta, çağrı merkezi numarası veya uygulama içerisindeki yardım bölümünden yetkililere ulaşabiliyor. Şikâyet ve değerlendirmeler hızlı bir şekilde o bölümden sorumlu kişilere iletilerek hızlı bir şekilde çözüme kavuşturuluyor. Yolcuların güvenliği konusunda da son derece hassas davrandıklarını söyleyen Rıdvan Göçemen, “Öncelikle uygulama tarafında sürücülerimizle 0850’li bir hat üzerinden görüşme yapıyorsunuz, yani sizin ne numaranızı ne de başka bir bilginizi üçüncü şahıslarla paylaşmıyoruz” diyor.
Ayşegül Sakarya Pehlivan