Isparta Gülündeki Fırsatı Gördü Kendi İşini Kurdu
İsparta gülünü dünyaya tanıtma hedefiyle yola çıkan Gülşah Gürkan, Gülsha markasıyla ABD, Çin, Hong Kong, Tayvan, Malezya ve Singapur’da 700’ün üzerinde satış noktasına girmeyi başardı. 2017 yılında iki kat büyüdüklerini söyleyen Gülşah Gürkan, “2018’de de iki kat büyüme hedefliyoruz. Yurtdışında Japonya, Arabistan ve Almanya’ya girmeleri için görüşmeler yürütüyoruz. Türkiye’de ise kioks açmak için AVM’lerle görüşüyoruz” diyor.
İsparta’da 1965 yılından beri esansiyel yağ, konkret ve absolüt gibi gül özleri üreten ve ihraç eden Gürkan AŞ’nin üçüncü kuşak temsilcisi Gülşah Gürkan. Uzun yıllar yurtdışında yaşıyor. 1993 yılında İngiltere’deki Cheltenham Koleji, 1996 yılında ise yine İngiltere’deki Leeds Üniversitesi’nden mezun oluyor. Makine Mühendisliği bölümünü bitiren Gürkan, üç yıl danışmanlık ve perakendecilik sektörlerinde deneyim elde ettikten sonra 2000 yılında aile işletmesi Gürkan A.Ş.’de çalışmaya başlıyor. 2012 yılında ise aileden gelen üretim birikimini bir marka haline getirmeye karar veriyor Gülşah Gürkan ve böylece Gülsha markası ortaya çıkıyor. Gülsha markasıyla saf, esansiyel gül yağı kullanarak cilt bakım ürünleri geliştirmeye başlıyor. Kişisel olarak, gerçek gül suyunun yararlarını görerek büyüdüğünü söyleyen Gürkan, “Ürettiğimiz gül suyunu etrafımızdaki dostlarımızla paylaştıkça, hızla artan bir talep ile karşılaştım. Kullanıcılardan gelen bu güzel geri bildirimler, beni sektörü incelemeye teşvik etti. Bu noktada, kişisel olarak alıştığım kalitede bir ürünün piyasada olmadığını gördüm. 0 yüzden ilk en iyi bildiğim ürünü piyasaya sürerek işe atıldım’’ diye konuşuyor.
Kozmetiğe uygun
Bu süreçte ciddi bir AR-GE çalışması yapıyor girişimci. Kozmetiğe uygun doğru koruyucuları bularak gül suyunun ekşimesini önlemek için üç farklı laboratuvarda 100’ün üzerinde deneme yaptırıyor. Yaptığı araştırmalar sonucunda, aslında gül yağının çok pahalı bir hammadde olduğu için yeterince yaygın kullanılmayan bir ürün olduğunu görüyor. Piyasayı inceledikçe gül esansiyel yağına hak ettiği saflıkta ve oranda yer veren bir cilt bakım serisi olmadığını fark eden Gürkan, bunun için Fransa’daki sayılı formülatörlerden biri olan bir uzmana ulaşıyor. Uzmanı projeye dahil olması için ikna ettiğini söyleyen Gürkan, standart formülasyonlar kullanmadan, sıfırdan kendi kalite standartlarına ve önceliklerine göre ürünler geliştirmeye başladıklarını söylüyor.
İki kat büyüyecek
Gülsha, bugün Türkiye’nin yanı sıra ABD, Çin, Hong Kong, Tayvan, Malezya ve Singapur’da 700’ün üzerinde satış noktasında bulunuyor. Kurulduğundan bu yana istikrarlı bir büyüme gösteren şirket, 2017 yılında cirosunu ikiye katlayarak 4 milyon TL’ye çıkarttı. 2018’de iki kat bir büyüme hedefleniyor. Toplam satışlarının yüzde 50’si ihracattan gelen Gülsha, önümüzdeki dönemde yeni pazarlara açılmaya hazırlanıyor. Japonya, Arabistan ve Almanya ile görüşmelerin sürdüğünü söyleyen Gülşah Gürkan, “2018’de mevcut pazarlardaki dağıtım ağımızı ve tanıtım faaliyetlerimizi artıracağız” diyor.
ATÜ Duty Free’lerde ilk ve tek Türk markası olarak yer alan Gülsha’nın ürünleri İstanbul, İzmir, Ankara, Bodrum, Dalaman ve Medine olmak üzere yedi havalimanından, 250’den fazla eczaneden ve şirketin internet sitesinden satın alınabiliyor, iç pazarda perakende noktası açmaya yönelik planları da var şirketin. Gürkan, bazı AVM’ler ile kiosk görüşmeleri yürüttüklerini belirtiyor.
Yeni ürün çalışmaları var
Gürkan’ın zamanının önemli bir kısmını AR-GE çalışmaları alıyor. Girişimci, önümüzdeki dönemde ürün gelişimine yönelik yatırımlara odaklanmayı planlıyor. Bütçenin büyük kısmını ürün gelişimine ayırdıklarını belirten Gürkan, “Şu an İsparta gülü içinde farklı biz özelliğini keşfettiğimiz ve patentine başvuracağımız bir molekül var. Bunun gelişimi yatırım konularının başında geliyor” diyor. Şirket, 2020’nin sonuna kadar az ve öz hikayesi olan ürünler çıkartmayı planlıyor. Bu sene ilk yüz kreminin ardından bir güzellik spreyi ve dudak bakım ürününün piyasaya sürülmesi planlanıyor.
Gülşah Gürkan’ın hedeflerinden biri de İsparta gülünü dünyada tanıtmak. Gülsha ile Türkiye’de unutulmuş gül suyunu günlük hayata geri getirdiklerini söyleyen Gürkan, “Doğal, temiz içerikli, etkili ve kullanımı keyif veren cilt bakım ürünleri yarattık. Gülü, günlük bakım ritüeli haline getirdik. Bütün bunların yanı sıra İsparta gülüne dünyada sahip çıkmak istiyoruz. Doğal premium bir kozmetik markası dünyada adını duyursun istiyorum” diyor.
Güller şafak vakti toplanıyor
İsparta’daki yüksek rakımlı gül bahçelerinden elle toplanan nadide “Rosa Damascena” güllerinin özleri nin cilde iyi geldiğini söylüyor. Zira İsparta gülü dünyanın çok az yerinde yetişen ve gül yağı elde edilen bir tür. Bir ay süren hasat zamanı boyunca güllerin sahalı tek tek elle toplandığım söyleyen Gürkan, “Şafak vakti üzerlerine güneş vurup esansiyel uçucu yağları kaybolmadan el ile hasat ediliyor. 130 senedir İsparta’da devam eden bir gelenek” diyor. Daha sonra bu güller belli noktalarda toplanıyor. 3- 6 saat arasında fabrikaya getiriliyor. Hızlı bir şekilde işleme alman güller, burada damıtılarak gül esansiyel yağı, gül suyu gibi ürünler üretiliyor.
Ayşegül Sakarya Pehlivan