Yeni Dijital Bankacılık Ürünleri
Dijital ürünlerle öne çıkmak isteyen bankalar teknoloji üretim merkezleri kuruyor. Ekipler QR kodla para çekme, göz tarama sistemi, salla kredin hazır gibi yüzlerce inovatif ürüne hayat verdi, iddialı projelere imza atan bankalar 2018’de çıkartacakları yeni ürünlerini açıkladı…
Bankaların 2018’de çıkartacakları dijital ürünler
BANKACILIK sektörü her gün bizi şaşırtan yeni bir ürün ve hizmetle karşımıza çıkıyor. Ancak bu ürünlerin temel bir özelliği var. O da hemen dijital mecralarda yerini alması. Yani artık yeni bir kredi ürünü çıktığında hemen cep telefonunuzdan, internet bankacılığı üzerinden ya da Facebook, Instagram hesabınızdan kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Yeni bir mevduat ürünü, yatırım enstrümanı, kredi kartı uygulaması, para transferi gibi bankacılık ürün ve hizmetleri anında dijital platformlara adapte ediliyor.
Çok değil daha beş yıl önce internet ve özellikle mobil bankacılıktaki ürün ve hizmetler deyim yerindeyse bir elin parmaklan kadardı. Sonuçta mobil bankacılığı kullansanız bile, o ürün ve hizmet mobile adapte edilemediği için mutlaka şubeye gitmek zorunda kalıyordunuz. Ancak her şey çok hızlı ilerledi. Bugün bankalar önce ürünü değil dijital adaptasyonunu hazırlar hale geldi. Bu nedenle eskiden örneğin, tarıma özel bir ürünü tarım bankacılığı birimi, bireysel krediyi bireysel kredi birimi hazırlarken, artık bankaların “teknoloji üretim merkezleri” hazırlar hale geldi.
BİNLERCE MÜHENDİS ÇALIŞIYOR
Artık birçok bankanın genel müdürlük binasında veya teknoloji üslerinde sayıları binleri bulan bilgisayar, matematik ve endüstri mühendisi çalışıyor. Bunların yanında tabii ki ekonomi eğitimi görmüş, bankacılık sektörünü iyi bilen kişiler de var. Bu özel seçilmiş ekiplerin ana işi bankalarının mevcut işlerini dijitalleştirmek ve dijital altyapısı olan yeni ürün ve hizmetler üretmek.
Akbank Genel Müdür Yardımcısı Tolga Ulutaş, kendisine bağlı bulunan bu ekipleri “Proje Fabrikası” olarak tanımlıyor. Ulutaş, bu ekiplerin hem ürünü yarattığını hem de kodlatarak dijital platformlara uygun olarak hayata geçişini sağladığını söylüyor. Çünkü artık dijitale taşınamayan hiçbir ürün bankacılık sektöründe yer bulamıyor.
Son yıllarda sıkça duyduğumuz “dünyada ilk”, “Avrupa’da ilk” gibi cümlelerle lanse edilen çok sayıda dijital tabanlı ürünü bu ekipler oluşturuyor. Bu projelerden ilk akla gelenler şunlar: Telefonunu Salla Kredin Hazır, Blockchain’le Uluslararası Para Transferi, ATM’ye Dokunmadan QR Kod He Para Çekebilme, Göz Tarama Sistemi (Göz-ID) ile İşlem, Şube Yoğunluk Haritaları, İnternetten Şubede Randevu Alma, e-Ticaret Alışverişlerine Özel Anında Alışveriş Kredileri, Mesajlaşma Botu (Chatbot)… Bu liste uzayıp gidiyor.
YILDA 100 YENİ ÜRÜN
Bankaların “teknoloji üretim merkezleri” her yıl ortalama 100 yeni ürün ve hizmeti hayata geçirmeyi hedefliyor. Bu 100 üründen 10 ila 20’sinin inovatif olması ve mümkünse Türk bankacılık sektöründe “ilk” olması için çalışılıyor. Ancak bugünlerde ekiplerin ağırlıklı işi mevcut ürünleri, yani bankalarını dijitale taşımak. Ve tabii müşterilerden gelen talebe göre benzer ürünleri geliştirmek.
işte, bu ekipleri yöneten deyim yerindeyse bankaların “Teknoloji Patronları” ile kurumlarının dijitalleşme serüvenini konuştuk, 2018 yılında hayatımıza katmayı planladıkları yeni ürün ve hizmetleri sorduk. İşte yanıtlar…
AKBANK
Yılda 15 yenilikçi ürün
Akbank’ta direkt bankacılığın yenileyici ürünlerini tasarlayan 100 kişilik çekirdek bir kadro var. Ancak bankanın bunun dışında teknoloji üretim mekanizması içinde birkaç farklı birimi daha var. Bu ekip içinde bilgisayar ve endüstri mühendisleri, işletme mezunları gibi farklı eğitim almış inovatif kişilerin bulunduğunu açıklayan Akbank Genel Müdür Yardımcısı Tolga Ulutaş, işleyişe ilişkin şunları söylüyor:
“Tüm bu ürünlerin üretimi sırasında arkada Akbank’m güçlü bilgi teknolojileri (IT) ve teknoloji altyapısı bulunuyor. Onlar bizim bu tasarladığımız şeyleri arkadaşlarımızla birlikte çalışarak kodlatıp hayata geçiriyor. Böyle bakarsak direkt bankacılık için çalışan 200 kişi, tüm IT departmanıyla birlikte toplam 800 kişi çalışıyor diyebiliriz. Bu rakama işletim teknik destek, uygulama geliştirme, proje geliştirme gibi tüm departmanlar dahil.”
Akbank fintech’ler konusunda ise farklı bir strateji izliyor. Bankaların dışarıdan yardım alabileceği yetkinlikte yapılar olduğunu iddia eden Ulutaş, “Şu anda dünyada kocaman bir tasarım dünyası var. Yani internet teknolojilerin ve altyapıların ucuzlamasının getirdiği inanılmaz bir yetkinlik, bilgi ve inovasyon havuzu var. Biz Akbank olarak bu inovasyon havuzunu yüzde 99 değil, yüzde 100’ünü kucaklamayı tercih ediyoruz. Yurtiçi, yurtdışı fark etmez… Akbank Lab denen yapıyı da böyle kurduk. Burası Akbank’m tüm bu dünyaya açılan kapısı. Akbank Lab yılda en az 15 inovatif alanı ele alıp test ediyor. Bu alanlarla ilgili ürünler üretmek üzere iş takımlarıyla yurtiçinde ve yurtdışmda fintech denen partnerlerle çalışıyor” diyor.
Akbank’ın bu sayede Türkiye’de blockchain’le ilk para transferi yapan banka unvanına kavuştuğunu söyleyen Ulutaş, bankanın 2018 yeni ürün stratejisini ise şöyle özetliyor:
“2017’de 15 yenilikçi alan şeride girdi. Örneğin blockchain üzerinden para transferi yapıldı. Bizim KOBÎ’ler için bahsettiğimiz Kolay IK uygulamaya geçti. 2018 yılında da hedefimiz her ay veya iki ayda bir yeni bir ürün çıkartmak. Bunların hiç biri de genel geçer işler değil. Ya Türkiye’de ilk kez yapılmış olacak ya da bazıları dünyada ilk kez ayakları yere basan şekilde bankacılık işlemi haline gelecek.”
1 MİLYON YENİ MÜŞTERİ GELDİ
Akbanlj Direkt ekibinin hem Akbank’ı dijitalleştirdiğini hem de dijital servisler dünyasını sıfırdan tasarladığım ifade eden Ulutaş sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Biz hem bankanın var olan işlerini dijitalize ediyoruz. Sözünü ettiğimiz 15 uygulama bu dijital dünya ‘neye benziyor’u tanımladığımız işler. Geri kalanı ise kabaca bankanın var olan tüm işlerini dijitalleştirme işleri. Başka bir deyişle biz Direkt Bankacılık çatısı altında proje fabrikası olarak çalışıyoruz. Hem günlük işlerimiz var, hem de proje üretiyoruz. Teknoloji ve fintech’lerle iç içe çalışıyoruz.”
Akbank’ın odak noktası olan Akbank Direkt bankaya 1 milyon müşteri eklemiş. Erişebilirliğin çok kolay hale gelmesi yüzünden de kullanıcılar ayda ortalama 19 kere Direkt Bankacılık uygulamalarını kullanıyor. Bankacılıkta bu trendin devam edeceği tahmininde bulunan Ulutaş, sektörün önümüzdeki dönem geleceği nokta hakkında şunları söylüyor:
“Artık bankacılığı etkileyecek şey, insanın teknolojiyi beş duyusu ile iletişim kurmasına gerek kalmayacak noktaya taşımaktır. Bunun ilk örneklerini çalışıyoruz. Siz sesli komut verdiğinizde bir şeyin yapılabilmesini sağlıyoruz. Yani sizi tıpkı bir insan gibi dinleyen anlayan banka yaratıyoruz. Siz mimiklerinizle bir şey yaptığınızda sizin mutlu mu, mutsuz mu olduğunuzu anlayan bir sistemden söz ediyoruz. Yani iş giderek yapay zekaya geçecek. Yetersiz kalmış ara yüzler bence yavaş yavaş kaybolacak. Bir sonraki derinlikte beyin ve düşünce devreye girecek. Teknoloji halen herkesin kullanılabilmesi için çok pahalı. Maliyetler aşağı inerse bir sonraki adım bu olacak.”