Çizilmez Transparan Seramik Cam Teknolojisi Geliştirdi
Yardımcı Doçent Doktor Özgür Özer, Amerikan ordusunun Hummer’larını koruyan zırhın üretim maliyetlerini düşürerek sivil uygulamalarda kullanılmasına olanak sağladı.
Yardımcı Doçent Özgür Özer, savunma, elektronik, saat gibi dev endüstrilerin kullandığı cam ve ekran teknolojisini kökten sarsmanın arifesinde duruyor. Anadolu Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi “çizilmez transparan seramik cam” adı verilen teknolojisiyle camın direnemediği ekstrem koşullara bile dayanıklı optik materyaller üretiyor.
Özer’in Anadolu Üniversitesi spin off’u “MagSpin” ile aynı adı taşıyan teknolojisi, muadil şeffaf seramiklerden yüzde 25 daha sert olan yapısıyla çizilmelere karşı yüksek direnç sağlıyor; yüksek aşındırıcı koşullarda (asit gibi) sağlam kalıyor; 1.300 santigrat dereceye kadar optik özelliklerini koruyabiliyor böylece yüksek sıcaklık uygulamalarında net görüş sunuyor. Bu da hipersonik uçuşlarda sinyal iletim oranının korunmasını sağlıyor aynı zamanda kızılötesi kullanımda yüzde 95 optimal iletim sunuyor.
İnce ve homojen tanecikleri sayesinde de yüksek mühendislik ürünleri için ileri uygulamaları mümkün kılıyor. Bu haliyle de şeffaf zırhlar, misil konileri, gece görüş gözlükleri gibi askeri uygulamalara olanak tanıyor. Ayrıca kol saatleri, cep telefonu ekranları, kamera lensleri ve sentetik değerli taşlar gibi alanlarda da kullanılabiliyor. Zaten çıkış mottoları da, “Amerikan ordusunun Hummer’larmı koruyan zırh, neden cep telefonunuzu ve saatinizi korumasın!” Özer, temelde yaptıklarının varolan bir savunma teknolojisinin üretim maliyetlerini düşürerek sivil uygulamalarda kullanılmasını sağlamak olarak özetliyor.
“Ürettiğimiz malzeme aslında taktik araçlarının pencerelerinde kullanılan transparan bir zırh. Ancak üretimi ekonomik hale getirerek bu malzemeyi yüksek mekanik özellikler gerektiren saat ekranı ve telefon ekranı gibi diğer alanlarda da kullanma imkanı bulduk” diyor.
Şu anda MagSpin özelleştirilmiş tasarımlar yapabiliyor. Örneğin difüzyon kullanarak malzemenin belirli bölgelerini renklendiriyorlar; cep telefonu ekranında kullanılacak ürünlerinin çarpmaya en açık kenar ve köşe bölgelerini toklaştırıyorlar; içinde desen olan transparan seramik bıçak (dünyada ilk) üretebiliyorlar. “Bu alanda bu tür çözümler sunan tek firmayız” diyor Özer, “Farklı tasarımlar ya da bu tür kişiselleştirilmiş ürünler pazarda fark yaratabilmeniz için çok önemli” diye de ekliyor.
12 makalesi, biri ulusal üçü uluslararası toplam dört patenti olan (iki yeni patent başvurusu da yolda) 40 yaşındaki Özgür Özen akademisyen bir ailenin çocuğu… Anadolu Üniversitesi’nde Seramik Mühendisliği Bölümü’nde okudu. Yüksek lisans ve doktorayı da burada tamamladı.
Bu dönemde Fransa’da Grenoble Üniversitesi’nde ve Slovenya’da Jozef Stefan Enstitüsü’nde farklı projelerde çalıştığını doktora sonrası ise burslu olarak ABD, Pennstate Üniversitesi’ne gittiğini anlatıyor. Doktora sonrası ise iyi bir şirkette bol kazançlı iş bulsa da, ailevi sebeplerden dolayı eşi ve çocuklarıyla Türkiye’ye dönme kararı aldığını anlatıyor. Ancak öğretim üyesi kadrosu alamamıştı. Boş durmak istemedi ve MagSpin teknolojisini atası projeyi yazdı. “TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Çalışmalara da böyle başladım” diye hatırlıyor. Projedeki hedefi, transparan zırh olarak kullanılan şeffaf seramiklerin üretimi sırasında rol oynayan mekanizmaları analiz etmekti. Ama proje sonunda hem üretimi ekonomik hale getirebile- m ceğini hem de sivil alanlarda uygulama 5 imkanı olabileceğini keşfetti.
Projenin bu beklenmedik çıktısı Anadolu Üniversitesi’nin TTO’su Arinkom dikkatini çekti. Arinkom vasıtasıyla Şehir TTO ile tanıştıklarını anlatan Özer, “Geliştirilen teknolojiye inançları benden daha fazlaydı” diyor. Şehir TTO ve Arinkom ile teknolojiyi nasıl pazarlayacağı, fikri mülkiyet hakları konusunda nasıl stratejiler izleyecekleri üzerine çalışmışlar. Ardından da 100 bin euro’luk DCP yatırımı gelmiş. “Sanıyorum bu süreç içimdeki girişimciliği tekrar uyandırdı” diye anlatıyor keyifle, “25 yıl önce dört arkadaş biraraya gelip ‘Universal PC Club’ adında bir oyun şirketi kurmuştuk. Ama yürümedi.” Buna ek olarak akademik dünyanın mevcut koşulları da geliştirdiği teknolojiyi bir girişime dönüştürme fikrinin akima yatmasına yol açmış görünüyor. “Gerçek anlamda bilimsel bir çalışma yürütecek vakit çok sınırlı. Akademi sizi temel bilimsel çalışma yapmak yerine mühendislik becerilerinizi konuşturmaya itiyorsa neden bu beceriler bir girişim ile sonuçlanmasın?” diyor.
Ama girişimcilik yolculuğu çıktığında beklemediği sorunlarla karşılaşmış. “Proje çıktıları bir girişime dönüşene kadar teknolojinin seri üretime uygun olmayışını hiç sorgulamadım” diye anlatıyor: “Nihayetinde ‘Türkiye kaç tane zırh üretiyor ki, günde bir-iki transparan zırh üretimi belli sayıda aracın revizyonu için yeterli olur’ diye düşünüyordum. Ancak çok fazla zırh üretiyormuşuz. Üstelik bu malzemeyi dayanıklı tüketim ürünlerinde de kullanmak isteyince iş farklı bir noktaya taşındı.”
Henüz şirketleşmeden gelen DCP’nin 100 bin euro’luk yatırımının küçük bir kısmı seri üretim çalışmaları için kullanılmış. “Malzemeyi yığm olarak üretme kararı alınca ikinci yatırım ihtiyacı doğdu” diyen Özer adet ve boyutlar artınca ve işin içine pazarlama girince oyunun kurallarının tamamen değiştiğini anlatıyor. Değişen ilk şey, bir şirkete dönüşme zorunluluğu olmuş. Özer, MagSpin Ağustos 2017’de kurdu. Şirketleşme için bir kısmı seri üretim olmak üzere 200 bin lira harcadığını anlatıyor. Bu aşamada miktarı açıklanmayan ikinci tur yatırımı geldi. Özer bu paranın ekip ve üretim tesisi oluşturmak üzere harcandığını söylüyor. Altı ay sonra üretim tesisinin faaliyete geçmesi planlanıyor. Akimda saat için yıllık 500 bin ila 1 milyon adetlik bir üretim hedefi var. Özer, oyunu kurallarına göre oynayacak bir CEO’ya ihtiyacı olduğunu düşünüyor. Kendisi için de CTO pozisyonu ideal görüyor. Bir taraftan birçok spinoff gibi onun da planı şirketi satıp çıkmak. “Arkamda DCP gibi güçlü bir yatırımcı olması avantaj. Uygun bir çıkış senaryosunu zamanı geldiğinde hayata geçirebileceklerine eminim” diyor.