Yeni Bir İş Modeli Uygulaması 1 Alana, 1 Bedava
Tüketiciye fırsat sunan uygulamaların yeni nesli bir bir piyasaya sürülmeye başlandı. Türk-İngiliz ortaklı Kuponsa bunların en yenilerinden. Türkiye pazarına hızlı bir giriş yaptılar…
SATIŞA yönelik bir başlık oldu değil mi? 1’leri rakamla yazınca pek bir vurgulu oldu. Başlığımızda dediğimiz gibi “1 alana 1 bedava”. Günümüz alışverişlerinde benim genelde marketlerde rastladığım bir satış tekniği. Genellikle de raf ömrü azalan ürünlerin stoklarda kalmaması için hızlı satışına yönelik bir uygulama olarak marketlerin çok sık başvurduğu bir yöntem. Bu satış tekniği alışveriş dünyasının her safhasında var. Siber dünyanın katkısıyla dijitalleşçn hayatımızda artık “1 alana 1 bedava” uygulaması cep telefonlarımıza bile girdi. İşte, size bunun ülkemizdeki ilk örneklerinden birini anlatacağım. Üstelik tanıtım duyurusu henüz yapılmadı. Mart ayında lansmanı gerçekleştirilecek.
YENİ BİR İŞ MODELİ
Uygulamanın ismi; Kuponsa. Söz konusu mobil uygulama, otel, restoran-kafe, spa-güzellik, aktivite-eğlence kategorilerinde işbirliği yaptığı işletmelerde aldığınız bir ürün veya hizmetin yanında, İkincisine ücretsiz sahip olmanızı sağlıyor. Kuponsa uygulaması Türkiye’de ilk defa hayata geçen bir model ama bu türden bedava teklifleri sunan uygulamalar dünyanın 20’den fazla ülkesinde yaygın olarak sunuluyor. Genellikle yeme içme sektöründe oluyorlar ama Kuponsa’da olduğu gibi konaklama, spa & güzellik ve eğlence sektörlerinde de benzer uygulamalar var. İngiliz ve Türk ortaklığı ile kurulan Kuponsa, sayısı sürekli artan 300’den fazla üye işyeri ve 1200’ün üzerindeki kupon sayısıyla kullanıcılarına farklı deneyimleri tasarruf edebilecekleri şekilde sunarken yeni yerler keşfetmelerinde de rehberlik ediyor.
Geride bıraktığımız 3-4 yılda, farklı iş modellerine dayalı birçok mobil uygulama Avrupa ve Ortadoğu’da kullanıma sunuldu. Geniş bir piyasaya hitap etmeyi başaran birçoğu başarılı olurken, bazıları da piyasadan silindi. İngiltere’den bir örnek vermek gerekirse, Groupon uzun yıllardır burada büyük bir firma olmasına rağmen, Wowcher adında bir firma pazara girdi ve güçlü bir rakibe dönüştü. Wowcher, tıpkı Groupon gibi işlerini yürüttü fakat o dönemde İngiltere’nin en büyük medya şirketlerinden birisinin bünyesinde olduğu için tekliflerini farklı kanallardan yönlendirdiler. Rekabete dayanan bir sektör olmasına rağmen, doğru iş modelleri için hala birçok fırsat barındırdığını bize gösterdi.
PAZARDA HALA FIRSAT VAR
Dünyanın en pahalı şehirlerinden biri olan Dubai’de de benzer uygulamalar yaygın bir şekilde kullanılıyor. Özellikle iş amaçlı olarak buraya yerleşen yabancı uyruklu kişiler ve turistler bu uygulamaları tercih ediyor. Gerçek ihtiyaçlardan yola çıkarak yayılan bu platformlar çok başarılı oldular. Türkiye’de ise sadece belli oranda indirimler sunan birkaç web sitesi var. Bu tarz girişimler dünya ile kıyaslandığında hala oldukça az sayıda. Mobil uygulama ile desteklenmeyen bu siteler, iş modelleri ve komisyon oranlan nedeniyle işletmelere külfet olan ya da tüketicilere kendilerini tercih edilmeyen müşteri profili gibi hissettiren girişimler olarak karşımıza çıkıyor.
Daha önce Groupon Türkiye’ye geldi fakat başarılı olmadı. Oysa Türk insanlarının indirimleri nasıl kullandığına ve ne kadar önem verdiğine daha çok dikkat ederek sağlam ve kalıcı bir iş modeli ortaya koyabilirdi. Bunun dışında, markaların kendi sadakat programları var. Kurumların müşterilerine katma değer yaratmak için oluşturdukları asistanlık servisleri var. Ancak hiçbiri dünyada gerçekten başarılı olmuş modellerle çalışmıyor.
SEVGİLİLER GÜNÜ’NDE KULLANILABİLİR
Kuponsa CEO’su Sadak Choudhury “Neden önce İstanbul?” sorumuza şu cevabı verdi:
“Londra ve İstanbul merkezli olarak kurulan bir startup şirketi olan Kuponsa’nm, faaliyetlerini ilk olarak İstanbul’da başlatmasının nedeni çok büyük bir potansiyelinin olmasından kaynaklanıyor. 16 milyon kişinin yaşadığı, turistlerle beraber insan sayısı 18 milyonu bulan bir metropol, çok büyük bir pazar demek. İşini doğru yapan herkes için yeterli imkan var. İstanbul’un ardından Türkiye’nin diğer büyük şehirlerine, Londra, New York ve Sydney gibi metropollere yayılarak global bir platforma dönüşmeyi hedefliyoruz.”
Sadak, Kuponsa’ya 500 bin dolar yatırım yaptıklarından ve bu zamana kadar umdukları gibi bir büyüme sağladıklarından da bahsetti. 300’den fazla işletmeyle anlaşma sağlanmış, henüz lansmanı yapılmamasına rağmen uygulama 5 binden fazla indirilmiş. Buna ilaveten, birçok kurumsal firmayla işbirliği gerçekleştirilmiş. Şirketler başarı ödülü olarak çalışanlarına Kuponsa uygulamasını hediye etmeye başlamışlar. İstanbul’da bir dizi üniversite ile anlaşma imzalamışlar ve 100 binden fazla öğrenciye ulaşmışlar.
Seyahat acenteleriyle de İstanbul’u ziyaret eden turistleri Kuponsa’ya yönlendirmeye dayanan anlaşmalar üzerinde çalışıyorlarmış. Bu uygulama yaklaşan 14 Şubat Sevgililer Günü’nde gençlerin çok işine yarayacak gibi görünüyor…
MUSA SAVAŞ