Türk Telekom’daki hızlı değişimlerin sırrı
Türkiye’nin en yüksek rakamlı özelleştirme hamlesi olarak tarihe geçen Türk Telekom’da (TT) üst düzey yönetim yine değişti. ‘Yine’ diyoruz çünkü nomıal seyrinde faaliyet yürüten Türk Telekom gibi bir dev için dünyada benzeri pek sık görülmeyen bir hızda yaşanıyor üst düzey görev değişimleri.
İlk değişiklik, 2005’teki satış sonrası şirketin yüzde 55,8’lik hissesine sahip olan Oger Telekom’un devreye girmesinin ardından gerçekleşmişti. Paul Doany, Mehmet Ekinalan’m yerine genel müdürlük koltuğuna oturdu. Bu atama doğal olarak kimseyi şaşırtmadı.
Doany ile birlikte satış, ve pazarlamada radikal adımlar atıldı, özel girişimin önü açıldı. Ancak bu rüzgar zamanla önemli bir direnç ile karşılaştı. Nasıl mı?
Her ne kadar yüzde 55,8’i Oger’de olsa da hisselerin yüzde 31,7’si Hazine’ye yani devlete ait TT’nin. Ve bu durum atılan serbestleşme adımlarına karşı devlet/özel sektör çekişmesinin yaşanmasına neden oluyor.
Örneğin Doany ekibinin devreye aldığı KSK (kummsal satış kanalı) yapılarının yanında, Türk Telekom’un devlet kanadını temsil eden bölge müdürlükleri de görev yaptı. Altta cereyan eden çekişme üst yönetimde de hep oldu.
Oger kanadı temsilcisi Paul Doany, 2010’da görevi Türk Telekom IK Direktörü Kamil Gökhan Bozkurt’a bıraktı. Şirketi yakından tanıyanlara göre bu durum devletçi kanadın zaferiydi. Ağırlıklı olarak bankacılık geçmişi olan Bozkurt,
Türk Telekom genel müdürlüğü görevine gelirken, Türk Telekom Grubu üst yöneticiliğine Hakam Kanafani atandı. Bu pozisyonlar 4 Eylül 2012’ye kadar devam etti. O tarihte Türk Telekom genel müdürlüğü görevine TTNET’in genel müdürü Tahsin Yılmaz getirildi. Teknoloji bilgisini bilenler ve yanında getirdiği kadroyu görenler Yılmaz’m görevini uzun süreli sürdüreceğini sandılar. Fakat yanıldılar.
Türk Telekom, bu kez üst yönetim yapılanmasında CEO ve genel müdür görevlerinin birleştirilmesini içeren bir değişiklik gerçekleştirdi. Yeniden yapılanma kapsamında, Rami Aslan, 10 Aralık 2013 tarihinden geçerli olmak üzere Türk Telekom CEO’su olarak atandı. Bu sistem daha önce Paul Doany döneminde de uygulanmıştı.
20 yıldan uzun süre Kuzey Amerika, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’da çalışan Aslan, 2005 yılında Oger Grubu’na katılmadan önce, başta telekom ve bilgi teknolojileri alanlarında olmak üzere Çiti Group bünyesinde görev yaptı. Aslan, Oger Grubu’nda görev aldığı sekiz yıl boyunca, Türk Telekom ün özelleştirilmesini takip eden hisse devir döneminde aktif rol aldı. Aslan, Kanada McGill Üniversitesi Bilgi Yönetim Sistemleri bölümündeki lisans eğitiminin ardından işletme dalında yüksek lisans (MBA) eğitimi de aldı.