İhracata destek ödemelerinde e-imza şartı getirildi
2017’de 157.1 milyar dolar ihracat yapan 71 bin 269 ihracatçı firma, devlet desteği almak için 31 Mart 2018’e kadar e-imza almak zorunda…
EKONOMİ Bakanlığı’nın ihracata Yönelik Devlet Yardımları Kapsamında Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonundan Yapılan Ödemelere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği’ne göre, ihracat yapan şirketlere belgelerini elektronik ortamda imzalayarak Kayıtlı Elektronik Posta (KEP^ hesabı üzerinden başvuru yapma şartı getirildi. Buna göre ihracat yapan şirket yetkilileri destek ödemesine ilişkin belgelerini elektronik imzalı olarak ibraz etmek zorunda. 31 Mart 2018 tarihinden itibaren e-imzasız ve KEP adresi üzerinden yapılmayan başvurular dikkate alınmayacak. Türkiye ihracatçılar Meclisi’nin rakamlarına göre 2017 sonu itibariyle ihracat 157.1 milyar dolar oldu.
BASILI EVRAK KABUL EDİLMEYECEK
Yeni uygulamayla Ekonomi Bakanlığı’na iletilecek tüm başvurularda elektronik imza kullanımı 1 Nisan 2018 itibariyle zorunlu hale gelecek. Basılı evrakla yapılan destek başvuruları ise kabul edilmeyecek. 5070 Sayılı Elektronik imza Kanunu kapsamında yasal düzenlemesi yapılan e-imza, ıslak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahip. E-imzanm elektronik işlemlerde gönderilen bilginin yolda değişmediğini, gönderen kişiye ait olduğunu ve inkar edilemeyeceğini garantilediğini belirten E-Güven Genel Müdürü Can Orhun konuyla ilgili şunları aktardı: “Yeni uygulamayla ihracat yapan firmalar e-imza ile kolay, hızlı ve güvenli işlem yapabilecek. Dijital ortamda bilgi güvenliğinin sağlanması açısından da avantaj sağlayan e-imza, zamandan, enerjiden ve kağıttan tasarruf edilmesine imkan veriyor. Kağıt ve kargo maliyetleri de minimuma iniyor.”
BÜROKRASİ AZALACAK
Türkkep Yönetim Kurulu Başkanı M.Kurtuluş Nevruz ise, “Süreçler hızlanacak, zaman kaybı önlenecek, takip işlemleri kolaylaşacak, kargo, gönderi ve benzeri maliyetler azalacak, yüzlerce basılı materyal ortadan kalkacak, çevreye duyarlı bir yapı oluşacak, devlet desteklerinden yararlanmamın önündeki bürokrasi azalacak” diyor. KEP ile birlikte fesih, dilekçe, başvuru, talimat, ödeme emri, sözleşme, taahhütname, sipariş, mutabakat, ihbar, ihtar ve e-faturaya e-itiraz gibi alıcıyı ve göndericiyi belirli yükümlülükler altına sokan her türlü resmi evrak gönderiminin güvenli, hızlı, kolay ve ekonomik olarak gerçekleştirilebileceğine de vurgu yapan Nevruz, yeni genelgenin ihracatçıya destek niteliğinde olduğunu belirtiyor. KEP ile sistemdeki tüm gönderici ve alıcıların kimliklerinin kayıtlı olduğunu hatırlatan Nevruz, “Böylece ileti içeriğinin veri bütünlüğü korunur ve değişmezliği güvence altına alınır. KEP, yasal ve geçerli tek elektronik gönderi yöntemidir. Yukarı- da saydığımız avantajlar doğrultusunda tüm bu giderlerden sağlanan tasarruf ve hız sayesinde ihracatçının performansına pozitif katkı sağlanmış olacak” diyor.
“2023 ihracat hedefi için doğru adım”
İhracata destek ödemelerine ilişkin yürütülen süreçte, işlemlerin e-İmza ve KEP kullanımı ile gerçekleşmesi firmalara zamandan ve mekandan bağımsız şekilde kolay, güvenli ve ödemelerin dağıtımının eskisine göre çok daha hızlı biçimde sonuçlandırılması için önemli katkılar sağlayacaktır. Hatırlanacağı gibi ihracat satışlarının 500 milyar dolara ulaşması ve dünya ticaretinden yüzde 1.5 oranında pay almamız ülkemizin 2023 hedefleri arasında yer alıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin verilerine göre, geçtiğimiz yılın sonunda 157 milyar dolar seviyelerinde olan ülke ihracatının, hedefler doğrultusunda ivme kazanarak ilerlemesi için çalışma planlarının yapılması gerektiği aşikar.
Bu anlamda 2023 ihracat hedefleri için çok doğru bir adım. Djjitalleşme ile yaratılan hız, ihracat yapan şirketlerin pazarlama faaliyetlerine yapılacak ödenek ve yatırımları da geliştireceğinden ihracat aksiyonlarını değerli seviyelerde artıracaktır.
ÜRÜN DİRİER