Küresel piyasalar sıkıntılı
“Trump belirsizliği” dünya için artık bir numaralı risk. İç ve dış siyaset ile ekonomiye yönelik kararları küresel piyasalarda bozulmaya yol açacaktır. ABD Hazine faizleri 10 yıllıklarda kritik eşik olan yüzde 3’e çok yaklaştı…
Euro/dolar paritesi beklentiniz nedir?
Doların piyasa faizi (ABD 10 yıllık Hazine faizi) ile euro piyasa faizi (Alman 10 yıllık Hazine faizi) arasındaki makas dolar lehine açılıyor. Dolar pozitif bu süreçte beklenenin aksine euro değer kazandı. Bitişikteki grafikte Aralık ayından beri hem faiz makasının hem de paritenin birlikte yükselişi görülüyor. Bu durumun sürdürülemez olduğunu söylemeliyim. Paritede 1.2570 bölgesinin zirve olacağı yönündeki beklentim geçerli.
Yabancı yatırımcının Türkiye ilgisi devam ediyor mu?
Son 12 ayda hisse senedi piyasamıza 1.8 milyar dolar, tahvil piyasamıza da 7.8 milyar dolar yabancının sıcak para girişi olmuştu. Bu eğilimin son dönemde bozulmaya başladığını gözlemliyoruz. Yabancı yatırımcının Türkiye risk algısını yansıtan CDS göstergesi de bu bozulmaya işaret ediyor. Şubat ayında 165’lere kadar gerileyen CDS son günlerde 195’li düzeylere kadar tırmandı. Kurdaki son yükselişin ağırlıklı olarak yerli yatırımcılardan kaynaklandığım epeydir söylüyorum. Yabancının Türkiye piyasalarına yönelik iştahının azalması da buna eklenirse kurdaki yukarı yönlü baskının daha da artmasını bekleyebiliriz.
Kurda hedef neresi?
içinde bulunduğumuz dönemde dolar kuruna bakmak yanıltıcı oluyor. Euro/dolar paritesindeki yükselişin döviz piyasalarındaki etkisi yoğun biçimde hissediliyor. Döviz sepeti üzerinden değerlendirince (0.5D ve 0.5$’da oluşan sepet) TL’deki değer kaybı daha net görülecektir. Bitişikteki grafik döviz sepetinin geçen hafta yeni zirvelere tırmandığını gösteriyor. Dolar kuru için de ayrı bir grafik hazırladım. Orta vadeli trendi görmek açısından önemli. Dikkat ederseniz kur kritik kanalın etrafında işlem görüyor. Seviye olarak 3.94-3.96 bandını kastediyorum. Buranın aşılması halende (ki beklentim hemen olmasa da aşılacağı) yönünde kurda ilk hedef 4.10 bölgesi olacaktır.
Fed toplantısı sonrasını nasıl yorumluyorsunuz?
ABD siyasetindeki gelişmeler global piyasalar üzerinde etkili olmaya devam ediyor. “Trump belirsizliği” dünya için artık bir numaralı risk. Hem iç/dış siyasete yönelik hem de ekonomiye yönelik aldığı kararlar yakın vadede küresel piyasalarda belirgin bir bozulmaya yol açacaktır. Fed toplantısından sonra bu yıl içinde üç faiz artırımı geleceğine yönelik beklentiler korunuyor. Tüm dünyanın kaygıyla izlediği ABD 10 yıllık Hazine faizleri de yüzde 2.87 düzeylerinde işlem görüyor. 10 yıllıkların kritik eşik yüzde 3’ü geçeceğine dair beklentim halen geçerli. Küresel piyasalardaki sıkıntılı seyrin artarak devam edeceğini ve bunun iç piyasalarımızı negatif etkileyeceğini öngörüyorum.
Diğer piyasalarla ilgili öngörüleriniz nedir?
Yılın geri kalan kısmında korku endeksi VIX’te yükseliş yaşanması kuvvetle muhtemel. Küresel piyasalar için oldukça negatif beklentim var. VIX’in yükselmesi petrol içi negatif olacaktır. ABD 10 yıllık Hazine faizlerindeki tırmanış da ons altın için olumsuz. Gram altın kurdan dolayı yükselişine mutedil bir şekilde de olsa devam edebilir. Pound/dolarm yeniden 1.30’lu seviyelere gerileyeceğini öngörüyorum.
ERKİN ŞAHÎNÖZ