Tekzen’in Hedefi Pazar Liderliği
Şirket gelecek beş yılın sonunda yapı market pazarının lideri olmayı hedefliyor.
Türkiye yapı market pazarı son 10 yılı oldukça hareketli geçirdi. Pazarın büyümesi bazı yabancı markaların Türkiye’ye gelmesini sağladı. Ama pazara gelen yabancıların bir kısmının başarısız olup çekildikleri de görüldü. Bugün pazarın büyüklüğünün yaklaşık 40 milyar lira olduğu tahmin ediliyor. Bu pazarın önemli bir bölümünü organize olmayan yapı marketleri oluşturuyor. Yani mahalle arasındaki nalburlar hâlâ yapı market pazarının büyük dilimini oluşturuyor. Öyle ki bu büyüklük yüzde 85Ü buluyor.
Ama organize olmuş markalar da son yıllarda büyüyen pazarla birlikte pazar paylarını artırmayı başardı. Bu şirketlerden biri de yüzde 100 yerli sermayeli Tekzen. Şirket geçtiğimiz yıl yüzde 20 büyüme gibi iddialı bir büyüme gerçekleştirdi. “Her yıl bu agresif büyüme oranlarıyla yolumuza devam ediyoruz” diyor Tekzen Pazarlama Müdürü Mehmet Cem Kızılkaya ve devam ediyor: “Bu hızlı büyümeden sonra içeri dönüp iş süreçlerimizi organize etmemiz gerekiyor. Burada da belli stratejilere sadık kalıyoruz ve büyümeyi sürdürülebilir kılmaya gayret ediyoruz.”
Şirketin bu yıl da yine yüzde 20-21 gibi iddialı bir büyüme hedefi bulunuyor. Yine Tekzen yönetimi bu yıl ciroda 1 milyar lirayı aşmayı planlıyor. Bu noktada şirketin yeni mağaza açarak ülke geneline yayılma stratejisi devam edecek. Tekzen yönetimi bu yıl en az 20 mağaza açmayı hedefliyor ve şirketin bulunduğu il sayısını ise 56’dan 59’a çıkarmayı istiyor. Şirketin her ilde en az bir mağaza bulundurarak bütün Türkiye’ye yayılma gibi bir hedefi var. Elbette bu kolay bir hedef değil. Özellikle de perakende tarafında satış ve kârlılıkların azaldığı bir dönemde. “Pazarda ciddi bir daralma var ve döviz kurları sektörü etkiliyor” diyor Mehmet Cem Kızılkaya ve devam ediyor: “Bu zorlu süreci iyi geçirdiğimiz söyleyebilirim. Ama bu kolay olmuyor; normal zamanda harcadığımız eforun üç, dört katını harcıyoruz. Bu dönemde pazarlama çalışmalarında hız kesmedik, yatırımlara devam ediyoruz. Müşterinin aklına gelen ilk marka olmak için uğraşıyoruz.” KDV indirimleri, birçok alanda olduğu gibi yapı marketlerinin de işlerini hareketlendirebilir. Perakende sektörü geçtiğimiz yılki KDV indirimlerinden memnun kalmıştı. “Biz de bütün sektör gibi KDV indirimini bekliyoruz. Durgunluğu sonlandıracak, hem ciroları hem de kâr marjlarını düzeltecek bir gelişme olur” diyor Mehmet Cem Kızılkaya.
Tekzen yalnız yurt içi değil, yurt dışı pazarlarda da büyümek isteyen bir şirket. Bu noktada şirketin açıldığı ülkeler arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Romanya bulunuyor. Daha önce Irak deneyimi de olan Tekzen, bu ülkedeki iç savaş nedeniyle pazardan çekilmek zorunda kalmış. Şirketin yurt dışında KKTC’de bir, Romanya’da Bükreş ve Braşov’da birer tane olmak üzere üç mağazası bulunuyor. Tekzen yönetiminin öncelikli hedeflerinden biri KKTC’deki mağaza sayısını artırmak. Yine yeni pazarlar da şirketin radarında bulunuyor. Son olarak İran ile ilgili bir görüşme yaptıklarım belirten Mehmet Cem Kızılkaya, “Henüz burayla ilgili kesinleşen bir durum söz konusu değil. Ama Gürcistan, İran, Irak gibi ülkelerle yakından ilgileniyoruz. Fırsat bulursak buralarda yatırım yapmak isteriz. Ama küresel makroekonomik gelişmeler ve bölgedeki siyasi durumu göz önünde bulundurarak temkinli ilerliyoruz” diyor.
Yeniden yurt içi pazara baktığımızda, Tekzen gibi şirketlerin büyümek için oldukça geniş bir alanları olduğa görülüyor. Zira hâlâ bu pazarın büyük kısmını organize olmayan küçük yapılar oluşturuyor ve bu da organize yapı marketlerinin büyümesi için fırsat sunuyor. Tekzen de bu pazarda rekabet için daha küçük metrekarelerdeki express mağazalarının sayısını artırmayı planlıyor. Bu sayede daha küçük pazarlarda organize olmayan yapı marketlerle rekabet edebilecek. Bugün şirketin 16 express mağazası bulunuyor. “Artık yayılma stratejimizde 5-6 bin metrekarelik büyük ölçekli mağazalar yer almıyor. Daha küçük ölçüde, daha yaygın ve lojistik altyapısı gelişmiş bir yapı olmak istiyoruz” diyor Mehmet Cem Kızılkaya ve devam ediyor: “Express mağazalarımıza kiosk-lar koyacağız ve müşterilerimiz orada bulamadığı ürünleri online sipariş edebilecek.”
Peki, her geçen yıl pazar payını artıran e-ticaret, Tekzen bünyesinde kendine nasıl bir yer buluyor? Online satışların şirketin toplam cirosu içindeki payı yüzde 7’ler seviyesinde. Şirket yönetimi önümüzdeki yıl bu payı kademeli olarak artırmayı planlıyor. Tekzen’in hedefinde ise önümüzdeki dönemde online satışların ciro içindeki payını yüzde 15 seviyesine çekebilmek var.
Tekzen, agresif büyümesini önümüzdeki yıllarda da sürdürmeyi hedefliyor. Daha da önemlisi şirketin hedefi beş yıl sonra pazarın lideri olabilmek. “Pazarı çok iyi biliyoruz ve yaygınlığımız hızla artıyor. Anadolu’da çok iyi bilinen bir markayız. Teknolojimizi geliştiriyoruz. Karar alma süreçlerimiz çok hızlı. Birçok avantajımız var ve pazar lideri olma hedefimizi gerçekleştirebiliriz” diyor Mehmet Cem Kızılkaya.
—Mehmet Erdoğan Elgin
SÖZÜN ÖZÜ: Tekzen yapı market pazarında agresif büyümeyi sürdürmeyi planlıyor ve sektör lideri olmayı hedefliyor.