Haberler

Dizi ve Filmlerde Silah Kullanımı Yeni Bir Pazar Oluşturdu

Silahlar patlıyor, mermiler havada uçuşuyor, poz kesen oyuncular toza toprağa bulanıp vurulmamayı başararak oradan oraya atlıyor. Dizi ve film sektörü sayesinde kurusıkı her türlü silah yepyeni bir pazar oluşturdu…

YERLİ dizilerde poz kesen oyuncuların gençler arasında popüler olmasında, en az afilli oyuncular kadar sahnesi olan silahların, soğuk kurşuni renkleriyle cilalanan maço tarzlarının da etkisi var. işte, bu nedenle silahlar, dizilerde oyuncular kadar başrolde.

Dizi ve filmlerde ne tür silahların kullanıldığı da en çok merak edilen konulardan biri. “Gerçek silahlar mı kullanılıyor, yoksa oyuncak olanlar mı?, “Bu silahlar kaçadır acaba?” türü sorular izleyiciler tarafından sıklıkla soruluyor. Son dönemlerde ekranlarda sayısı artan asker ve polis konulu dizi ve filmler bu alanda yeni bir sektörün oluşmasına yol açmış görünüyor. Halen birçok dizi ve filmde kurusıkı silah kullanılmasına rağmen, bunların nereden ve nasıl temin edildiğini sorduğumuzda, dizi yapımcıları isimlerinin haber çalışmamızda yer almasını istemediler. Ancak haber çalışmamız sırasında çekimler için toplu satın almaların yapıldığı bilgisine ulaştık.

KURUSIKI TERCİH EDİLİYOR

Film ve dizilerde kullanılan aksesuarları da kendi içerisinde ayrı bir sektör haline dönüştü. Yapımcılardan aldığımız bilgiye göre, dizi ve film sektöründe kullanılan silahlar genellikle kurusıkı oluyor. Dizi ve filmlerin atış sahnelerinde gerçek mermi kullanılmadığını ve bilgisayar efektleri yapıldığını hatırlatalım.

“Bahtiyar Ölmez” dizisinin uygulayıcı yani ; pımcısı Erdoğan Sevinç, dizi setinde kuru-sıkı yani içerisinde ateşleme mekanizması ve mermi olmayan silahlar kullandıklarını belirtiyor. Sesler ve ateşleme anları efektlerle sonradan monte ediliyor. Sevinç, çeşitli silah mağazalarından temin edilen silahlar için bütün yapım içerisinde ne kadar bütçe ayrıldığını tam olarak ifade etmiyor; “Bölümlerde silahlar değişmiyor ancak çatışmanın şiddetine ve ortamına göre silahlar uzun veya kısa menzilli olarak değişiyor” diye aktarıyor. Bir bölümde sahneye göre ortalama 10 çeşit silah kullanılıyor.

Dizi çekimleri için emniyet ve valilikten genel izin aldıklarını belirten Sevinç, “Setlerde silah kullanımı için ayrıca bir izin almıyoruz. Çatışmalarda kullanılan dublörler deneyimli ve silah kullanmasını bilen oyuncular. Bazı patlama sahneleri set içinde ve çevre güvenliği alındıktan sonra gerçekleştiriliyor. Kurduğumuz bütün setlerde iş güvenliği bizim için en önemli unsur” diyor.

TSK İLE BİREBİR AYNI

“Söz” dizisi askeriyeyi konu alan senaryosuyla dikkat çekiyor. Dizinin uygulayıcı yapımcısı Fatmanur Sevinç, izleyicilerin dizide kullanılan silahları çok merak ettiklerini ve kendilerine e-posta ya da telefon yoluyla sürekli sorular geldiğini belirtiyor. Dizide kullanılan silahların şu anda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullandıkları ile birebir aynı olduğunu belirten Sevinç sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Her bölümde senaryoya göre mevcut silahlara eklemeler yapılıyor. Kullanılan silahlar profesyonel bir ekip tarafından dizi için özel olarak tasarlandı.” …

Silahlar TSK’nın Qru kullandıklarıyla şeklen birebir aynı olsalar da kurusıkı oldukları için patlayıcı özellikleri ve yiv setleri mevcut değil. Dizi çekimlerinde H&K 416 piyade tüfeği, Glock 19 tabanca, M110 Sniper, M60, LMG makine tüfeklerin kurusıkı versiyonları kullanılıyor. Ayrıca dizinin teknik ekibi tarafından yapılan füze rampası, roketatar, Bixi gibi ağır silahların replikaları da çekimlerde kullanılıyor.

“1.5 MİLYON TL BÜTÇE AYRILIYOR”

Sevinç, halen ikinci sezonu yayınlanmakta olan dizide ortalama 750-1000 adet patlayıcı özelliği bulunmayan silah kullanıldığını belirtiyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor: “Kurusıkı özelliği olan, silahlar için sezon başında ciddi yatırım yapılıyor. Silahlar için ayrılan yıllık ortalama bütçe 1.5 milyon TL civarında.”

Set içerisindeki güvenliği nasıl sağladıklarını sorduğumuzda Sevinç gerekli izinlerin alındığını ve güvenlik konusunda titiz çalıştıklarını ifade ediyor. Sevinç, “Çekimlerden önce yapım aşamasında hem askeri danışmanlarımızla hem de bu konuda yetkin olan kişi ve kurumlarla gerekli tüm görüşmeler yapıldıktan sonra ekibimiz tarafından silahlar konusunda hazırlık sürecine başlandı. Sete gelen her silah onların kontrol ve gözetiminde gerekli sahnelerde kullanılıyor; iş ve güvenlik uzmanlarımız kullanımlarına her an eşlik ediyor” dedi.

ANTALYA’DAN HOLLYWOOD’A

Antalya’dan Hollywood’a silah gönderen Utaş Savunma Sanayi, en büyük pazarı olan Amerika’ya yılda yaklaşık 5-10 bin adet kurusıkı silah ihracatı yapıyor. Firmanın Satış ve Pazarlama Müdürü Rana Şurgun, “Yapımcılar genelde numune olarak silah talep eder. Dizilerde görüntü olarak bizim ürünlerimiz kullanılır” diyor.

Utaş Savunma’nm ürettiği silahların Hollywood’daki film ve dizilerde yer alması ise biraz farklı. Firmanın UTS-15 modeli Amerika’da yayınlanan “Almost Human” ve “Fringe” dizileri ile “Hızlı ve Öfkeli 7”, Jurassic Park serisinin son filmi “Jurassic World” gibi bilim kurgu filmlerinde kullanıldı. Şurgun, firmanın ABD ofisiyle irtibata geçen yapımcıların, silahların kendi dizi ve filmlerinde kullanmak için talepte bulunduğunu aktarıyor. Şurgun, firmanın bugüne kadar ağırlıklı olarak yivsiz tüfek üretimi yaptığını ve sektörde iyi bir payının olduğunu ifade ediyor. Şurgun, “Yivli tüfek üretimi içinde Milli Savunma Bakanlığı’ndan gerekli izinleri aldık. Yakın zamanda yivli tüfeklerimizi de piyasada göreceksiniz” diyor. Yapımlarda kullanılan UTS-15 pompalı yivsiz tüfek 3.250 TL’den satışa sunuluyor.

“DİZİLER TOPLUMA ÖRNEK OLMALI”

Umut Vakfı bireysel silahsızlanmaya karşı çeşitli kampanyalar yürütüyor. Vakıf temsilcileri dizi ve filmlerde sıkça gördüğümüz silah sahnelerinin toplumu kötüye özendirdiklerini belirtiyor. “Dizilerde silahların açık bir şekilde kullanılması bir silah gösterine dönüşüyor” diyen vakıf temsilcileri, dizilerin şiddeti özendirici yayın politikalarından vazgeçmelerini temenni ediyor.

Vakıf, insanlarda var olan şiddet eğiliminin, senaryolarda kabadayılığın ve silah kullanımının işlenmesi nedeniyle daha da arttığını vurguluyor.

Satın almak için izin gerekiyor

İnternette kurusıkı ve av malzemeleri satan bir firma, kurusıkı silah satın almak isteyen kişilerin firmaya satın alma belgesi ve sabıka kaybını göndermesi gerektiğini söylüyor. Kurusıkı silahların çok fazla satılmadığını belirten firma yetkilisi, bu silahın kullanım alanının sınırlı olduğunu aktarıyor. Film veya dizi setlerinde yaygın olarak kullanılan kurusıkı silahlar, bağ bahçelerde yabani hayvanları kaçırmak veya eğlence amaçlı olarak da alınıyor. Bu tür silahların satış fiyatı 150-250 TL arasında değişiyor.

EDA GEZMEK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu