Nisan Ayında Piyasa Yorumları
Nisan ayını hasarsız ya da az kayıpla kapatacak olursak sonrası için BIST’te daha agresif bir portföy dağılımı düşünülebilir. Kurdaki geri çekilmeye rağmen önceki hafta test edilen 4.03’ün yeniden test edilme ihtimali güçlü…
SON haftalarda piyasalarımızdaki volatilitenin nisan ayının ilk yarısındaki yoğun gündemin etkisi ile daha da artmasını bekliyoruz. Bu dönemi az ya da hasarsız geçirebilirsek sonrası için hisse senedi ve TL enstrümanlar için potansiyelin yükseleceğini düşünüyoruz. Özellikle şubat ve mart ayım oldukça negatif bir tablo ile kapatan bankacılık endeksi üzerinde bu dönemde ekstra baskı oluşturacak bir gelişme yaşanmaz ise, nisan ayının ortalarından itibaren bankalar öncülüğünde yeni bir trend yakalanabilir. Bu nedenle nisan ayının ilk yarısında yoğun gündemle gelebilecek riskleri de göz önünde bulundurarak daha korumacı bir portföy dağılımıyla geçirmenin faydalı olacağını düşünüyoruz ancak başta da ifade ettiğimiz gibi bu dönemde biriken riskler sınırlı kalacak olursa sonrası için daha agresif bir portföy dağılımı düşünülebilir.
BANKA VE SINAİ AYRIŞMASI VE BIST-100
Borsa İstanbul yılm ilk çeyreğinde net bir trend oluşturmakta zorlandı. Kısa süreli ihlalleri göz ardı edersek ana hatları ile 112-119 bin aralığında bir salınım gerçekleştiğini gördük. Özellikle şubat ayı ile birlikte yurtdışı borsalarda başlayan satışlar ve içeride kur ve faiz tarafındaki sert yükselişlere karşın Borsa İstanbul’da özellikle sınai endeksinde, endekste de ağırlığı yüksek olan hisse bazlı hareketlerin ön plana çıkması BIST’teki kayıpları sınırladı. Bu dönemde BIST Banka Endeksi Ocak ayı sonunda gördüğü zirve seviyeye göre yüzde 15’e yakın kayıp yaşarken, BIST Sınai Endeksi tarihi zirvelerini mart ayı sonunda gördü. Böylece bu iki endeks arasındaki ayrışma Borsa İstanbul’un genelinde yılın ilk çeyreğinde dengenin çok fazla bozulmamasını sağladı. Yılbaşına göre baktığımızda ise BIST Banka Endeksi yaklaşık yüzdel.5 civarında kayıp yaşarken, BIST Sınai Endeksi bu üç aylık dönemi yüzde 2.20 civarında artışla kapattı.
BIST-100 Endeksi ise bu çeyreği yüzde 0.35’lik kayıpla tamamladı. BIST-100 Endeks’inde son dönemdeki volatil seyrin devam ettiğini görüyoruz. Son haftalarda olduğu gibi geçtiğimiz hafta da yeni dirençler test edilemezken aşağı yönlü hareketlerde kuvvetli destek olarak izlediğimiz 113.300 desteğine yaklaşıldığım gördük. Saatlik grafikte yukarı yönlü hareketlerde ve destek seviyelerinde işlem hacmi zayıf seyrederken direnç bölgelerinde ve aşağı yönlü hareketlerde işlem hacminde görülen artışlar piyasa katılımcılarının yükselişleri satış fırsatı olarak değerlendirdiğim göstermektedir. Bu nedenle yeni haftaya başlarken biraz daha temkinli kalmanın faydalı olacağımjiüşünüyoruz.
Yukarı yönlü hareketlerin tepkiden öteye geçebilmesi için 116.500 direnci üzerinde kalıcılığın sağlanması gerektiğini düşünüyoruz.
NİSAN AYININ İLK YARISINA DİKKAT
Nisan ayının ilk yarısı oldukça yoğun bir gündeme sahipken, ikinci yarısı rutin takvimde daha sakin bir görünüm var. Türkiye’de son dönemde istenilen rakamları bir türlü göremediğimiz enflasyon ile başlayacağız. Bir sonraki hafta ise cari açık ve ABD’de devam eden Hakan Atilla ile ilgili davada nihai kara beklenecek. Bununla birlikte aynı gün ABD’de Fed kararları için kritik olan TÜFE verisi açıklanacak. Aym ikinci yarısında ise TCMB’nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını izleyeceğiz. TCMB’nin mevcut ay sonu kapanışlarını ve piyasadaki dalga boylarım göz önünde bulundurduğumuzda bu toplantıda faiz oranları ile ilgili bir karar almasını beklemek gerektiğini düşünüyoruz. Buna karşın bahsettiğimiz gibi nisan ayının ilk haftasındaki veriler ve bununla birlikte başta Suriye olmak üzere jeopolitik risklerin seyri PPK’ya bambaşka bir atmosferle girilmesine de neden olabilir. Bu nedenle PPK için aybaşında peşin bir hüküm vermenin yanlış olacağım düşünüyoruz. Nisan ayma ilişkin önemli gelişmeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.
■ 3 Nisan: Türkiye TÜFE (Mart)
■ 11 Nisan: Türkiye Cari Açık (Şubat)
■ 11 Nisan: Hakan Atilla nihai karar
■ 11 Nisan: ABD TÜFE
■ 19 Nisan: 7. OHAL Sonu
■ 25 Nisan: TCMB PPK
■ 27 Nisan: ABD Büyüme
■ 30 Nisan: TCMB 2018/2 Enflasyon Raporu
ABD KÜRESEL GÜNDEMİ BELİRLİYOR
Trump’m aldığı kararlar ya da gündem taşıdığı konular küresel ölçüde siyasi ve ekonomik olarak çok büyük sesler getirmeye devam ediyor. Geçtiğimiz dönemde doların değeri ile ilgili yaptığı açıklamalar ve ülke içindeki projeleri ile gündem oturan Trump, son haftalarda küresel ticaret savaşının ilk tohumlan olarak adlandıran çelik ve alüminyum ithalatına ek vergi kararının ardından Çin’e yönelik yeni yaptırım kararları ile bir kez daha piyasaları sarstı. Trump’m bu konudaki son kararlarının bunlar olmayacağı ilerleyen haftalarda da sürpriz açıklamaların devam edeceği tahmin ediliyor. Bu nedenle Trump kaynaklı volatiliteye her an hazır olunmalı. Ekonomik kararlarının yanında siyasi kararları ile de dikkat çeken Trump, İngiltere’de zehirlenen Rus asıllı İngiliz ajanları ile ilgili süreçte de Rusya’ya karşı en sert tavrı alan ülke oldu. Aym sonu geldiğinde ise Suriye’den yakın bir zamanda çekileceklerini açıklaması, son dönemde bölgede ciddi bir fikir ayrılığı oluşan Türkiye için sürpriz oldu.
SURİYE KANAYAN YARA OLMAYA DEVAM EDİYOR
Türkiye’de Trump’m Suriye’den çekilme açıklaması tartışılırken Fransa’dan gelen haberler gündemi bir anda değiştirdi. Fransa Cumhurbaşkanlığı Elysee Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Emmanuel Macron’un dün PYD/PKK’lılarm ağırlığım teşkil ettiği SDG heyetini kabul ettiği duyuruldu.
Yapılan açıklamada da Fransa Cumhurbaşkanı Macron, SDG’nin Fransa’nın da içinde olduğu uluslararası koalisyonla beraber terör örgütü DEAŞ’a karşı mücadelede önemli bir rol oynadığım, Fransa’nın SDG’ye olan desteği konusunda güvence verdiği açıkladı. Bu açıklamalara Türkiye’den sert yanıtlar verilirken, Fransa basınının ortaya attığı Fransa’nın Suriye’ye asker göndereceği iddiaları ise Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysee yetkilisi tarafından yalanlandı.
Geçtiğimiz hafta 24 saat içinde gelen bu iki açıklama ve ülkemizde estirdiği havayı da göz önünde bulundurunca Suriye kaynaklı jeopolitik risklerin uzunca bir süre daha gündemdeki yerini korumaya devam edeceğini söylemek hata olmaz.
BIST-100 yeterli gücü henüz toplayamadı
BIST-100 Endeks’inde hafta içerisinde volatil seyrin devam ettiğini gördük. Endeks haftaya pozitif bir açılışla başlayarak hafta içinde 113.426 ve 117.787 seviyeleri arasında aşağı yönlü bir seyir izledi. Haftanın ilk gününde pozitif açılan endekste satıcılı bir seyir izlendiğini gördük. Salı günü pozitif açılış sonrasında yukarı yönlü hareketin satışla karşılandığını ve satıcılı seyrin çarşamba günüde devam etti. Perşembe günü hafta içerisinde görülen en düşük seviye olan 113.426 seviyesinden gelen alımlarla başlayan yukarı yönlü hareket cuma günü devam etse de öğleden sonra gelen satışlarla endekste negatif bir görünüm ortaya çıktı. Hafta içerisinde yeni dirençler test edilemezken aşağı yönlü hareketlerde kuvvetli destek olarak izlediğimiz 113.300 desteğine yaklaşıldığını gördük. Saatlik grafikte yukarı yönlü hareketlerde ve destek seviyelerinde işlem hacmi zayıf seyrederken direnç bölgelerinde ve aşağı yönlü hareketlerde işlem hacminde görülen artışlar piyasa katılımcılarının yükselişleri satış fırsatı olarak değerlendirdiğini göstermektedir. Günlük ve saatlik grafikte teknik indikatörler satış baskısını net olarak yansıttığı için destek seviyeleri önem arz etmektedir. Yukarı yönlü hareketlerin tepkiden öteye geçebilmesi ve anlam kazanabilmesi için 116.500 direnci üzerinde kalıcılığın sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Hafta içerisinde direnç olarak 116.500-117.500 seviyeleri direnç olarak izlenebilecek seviyeler olarak görülmektedir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 114.500 desteği altına düşülerek bu seviye altında kalınması aşağı yönlü harekete ivme kazandırabilir. Bu durumda destek olarak 113.300 -112.500 ve 111.200 seviyeleri önem kazanacaktır.
Dolar/TL’de trend henüz tersine dönmedi
ABD’nin Çin’e ek gümrük vergisi getirmesi ve Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster’ı görevden alıp yerine John Bolton’u ataması ile önceki hafta sığ piyasada 4.03’ü gördükten sonra 4,00 altında dengelenmeye çalışan kurda, geçtiğimiz haftanın ilk yarısında da 4.00 civarındaki dalgalanma devam etti. Perşembe günü ise piyasa tarafında açıklanmakta zorlanan bir şekilde Dolar/ TL’nin gün içi zirvesi olan 4.0163’ten 3.9347’ye kadar gerilediğini gördük. Bu geri çekilmenin ardından haftanın kapanışı ise 3.96’ya yakın seviyelerden gerçekleşti. Kurda yaşanan bu geri çekilmeye rağmen önceki hafta sığ piyasada da olsa test edilen 4.03’ün yeniden test edilme ihtimalinin güçlü olduğunu düşünüyoruz. Aşağı yönlü hareketlerde 3.9350 ve altında 3.90’nın güçlü destekler olarak karşımıza çıkıyor. Olası geri çekilmelerde 3.90 altında stop loss yapmak kaydıyla bu seviyelerin kısa vadeli işlem yapanlar tarafından değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.
ÖZETLE…
Nisan ayının ilk yarısı ekonomik ve politik olarak oldukça yoğun bir gündeme sahip, bu nedenle bu dönemde önceliğin mevcudu korumak ve riskleri sınırlamak üzerine kurgulanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu dönemi hasarsız ya da az kayıpla kapatacak olursak sonrası için BIST’teki mevcut çarpanların ve dolar bazındaki değerlemelerin, TL’de ise son kayıplarla birlikte artan ıskontonun yabancı için cazip olacağını düşünüyoruz.