Hobisini İş Fikrine Çevirdi
Profesyonel hayatta uzun yıllar üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra hobisini işe çevirme kararı alan Volkan Keskin, kodlama alanında eğitimlere başladı. Kurduğu Maker Codes’un İstanbul merkezinde 5 yaşındaki çocuktan ileri yaşlardaki yetişkinlere kadar geniş bir kitleye kodlama eğitimleri veren Keskin, eğitimlerini ülke geneline yaymak istiyor.
Kodlamayı Türkiye’de Yayacak
Teknolojinin hayatımızda her alana yayılması kodlamanın önemini ön plana çıkardı. Günümüz dünyası, kodlama bilmeyen bireylerin okur-yazar sayılmayacağı bir sürece doğru evriliyor. Bu gerçeği fark eden Milli Eğitim Bakanlığı kodlamayı okullardaki müfredata aldı. Son dönemde okullarda müfredata giren kodlamada, artık özel girişimler de adından söz ettirmeye başladı. Bu girişimlerden biri Maker Codes. Profesyonel hayatta uzun yıllar üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra en son Timberland Genel Müdürü iken hobisini işe çevirme kararı alan Volkan Keskin, kodlama alanında eğitimlere başladı. Eşi Esra Keskin ile hayata geçirdiği Maker Codes, 5 yaşındaki çocuktan ileri yaşlardaki yetişkinlere kadar geniş bir kitleye kodlama eğitimleri veriyor.
Şu an 40 çocuk ve 10’un üzerinde şirketin çalışanlarına kodlama eğitimleri veren Maker Codes, kısa bir süre sonra eğitimlerini ülke geneline yaymak istiyor. İlk etapta İzmir’de şubeleşecek olan Maker Codes’ta ülkenin diğer bölgelerinde de franc-hise ile büyüme planlanıyor.
Eğlenerek öğreniyorlar
Teorik ya da ezber yerine pratik yaparak, keyifli ve eğlenceli bir şekilde, akılda kalarak öğretmeyi ilke edinen Maker Codes’ta eğitim alanlar daha ilk günden kodlama yapmaya başlıyor. Türkiye’de 2017 yılında kodlamanın öneminin çok hızlı bir şekilde anlaşıldığı bir dönem olarak yaşandığını. Batı dünyasına göre bu bilinçlenmenin yaklaşık iki yıl gecikmeli geldiğini aktaran Volkan Keskin, bunun çok önemli bir fark olmadığını dile getiriyor.
Yapay zekanın yaptığımız pek çok işi devralacağı bir süreçte kodlama bilmeyen bireylerin okur yazar sayılmayacağını belirten Keskin, “Bu gerçekten hareketle yola çıktık ve herkese ve her yaşa kodlama eğitimi vermek üzer Maker Codes’u kurduk. Eğlenerek öğrenme ilkesiyle yürüttüğümüz atölye çalışmalarında kendi programınızı oluşturup, kısa zamanda temel ve orta düzey kodlama bilgisine erişmeyi mümkün kılıyoruz. Maker Codes gelişen bilişim teknolojilerini geniş kitlelere aktararak ülkenin geleceğine katkıda bulunmayı hedefliyor” diyor.
“Online eğitim planlıyoruz”
Dijital dönüşüme ters akımda yakalanmamak için kodlamanın çok önemli olduğunu hatırlatan Volkan Keskin, imkanların bu konuda kullanılması gerektiğini vurguluyor. Keskin, okulların çoğunun biraz hazırlıksız yakalandığını, eğiticinin eğitimi programıyla pek çok okula katkı sağladıklarını, okullara kulüp dersi olarak da hizmet sunduklarını aktarıyor.
Herkese ve her yaşa kodlama eğitimi veren Maker Codes’ta şu an 40 kadar öğrenci ile atölye çalışması yürütülüyor. Hedef bu sayıyı 90’a taşımak. Bunun için de eğitim programlarını kolay anlaşılır ve eğlenceli bir şekilde düzenlediklerini belirten Keskin şunları söylüyor:
“Yeni nesil, tabletlerle büyüyor. Her şey gibi aşırısı zarar olsa da oyun oynamak kodlama konusunda bir altyapı hazırlıyor. Çocukların ilk girişi oyun kodlayarak yapılıyor. Oyun oynamayı seven çocuk, bir adım önde giriyor kodlamaya. Yeni neslin teknoloji sevgisini üretime yönlendirmemiz gerekiyor.
Elon Musk 13 yaşında ilk bilgisayar oyununu yaptı. 0 sırada biz de atari salonlarından çıkılmazken programlamaya yönlendirme yapılmıyordu. Türkiye’de potansiyeli olan bir nüfus var, bunu değerlendirmemiz gerekiyor. Kodlama artık matematik ve biyoloji gibi temel eğitimin önemli bir parçası haline getirtilmeli.”
Bugün Amerika’da 4 aylık bir bootcamp’in başarıyla tamamlanması halinde, iyi bir firmada iyi bir yazılım pozisyonunda işe başlanabildiğin} söyleyen Keskin, “Bu üniversite eğitimine duyulan ihtiyacın azalması anlamına geliyor. Hatta sırf online eğitimlerle bile bir meslek sahibi olmanız şu anda mümkün. Bu gelecekte offline eğitimin ortadan kalkması, demektir. Şu an üstünde çalıştığımız projelerden biri de tüm eğitimlerimizin online olarak dünyanın dört bir köşesine sunmaktır” diyor.
Teknoloji ile mutluluğu birleştirdi
Kodlama ihtiyacının şu an dünyadaki tüm eğitim sistemlerini temelden sarstığım söyleyen Esra Keskin ise Maker Codes ile teknoloji ve mutluluğu birleştirmek istediklerini söylüyor. İnsanları teknolojinin esiri olmadan bu işin nimetlerinden nasü faydalanabüeceklerini ve bir yandan da bunun nasü mutluluğa dönüşeceğini bu girişim çerçevesinde verdikleri eğitimlerle anlattıklarım kaydeden Keskin şunları söylüyor: “Türkiye nitelikli iş gücünde OECD ülkeleri içinde sondan ikinci. Dolayısıyla biz hem ülkemiz hem de çocuklarımız için bir adım atalım istedik. 5-16 yaş arası çocuklara kodlama eğitimi vererek nitelikli iş gücünde önemli bir mesafe kat edilebüeceğini düşünüyoruz. Bir de ebeveynler çocuklarıyla ortak anı biriktirsin ve üetişimlerine güç katsınlar diye de hem yetişkin hem de çocuklarla bu eğitimleri vermeye başladık. Makes Codes’ta kodlama nedir ve işe yarar konusunu çocuklarıyla birlikte öğrenme imkanı sunuyoruz.”
Sibel Atik